• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”SANCȚIUNEA IREALĂ” care nu-l lasă pe fermierul MARIUS CRIȘAN să-și încaseze SUBVENȚIA APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Aveți o sancțiune ireală din cauza căreia nu vă putem plăti încă subvențiile. Este răspunsul halucinant pe care un fermier l-a primit atunci când s-a adresat funcționarilor APIA pentru a afla de ce, în timp ce restul producătorilor agricoli și-au primit banii cuveniți, ai lui încă întârzie.

    Marius Ioan Crișan este din județul Hunedoara, mai exact din comuna Rapoltu Mare. Pe PFA are declarate la APIA circa 60 de hectare, crește 125 de oi și câteva vaci. Cu ferma aflată într-o zonă defavorizată a fost an de an la control la APIA. De fiecare dată a trecut cu bine de vizita inspectorilor APIA, achitându-se în mod regulamentar de micile sancțiuni ce i-au fost imputate. În fiecare an, experiența controlului l-a plasat la coada listei în privința plății subvențiilor. Anul acesta, însă, fermierul se confruntă cu o situație complet nouă pe care nici funcționarii de la APIA nu reușesc să o elucideze pe calculator, astfel încât și cererea sa să intre pe fluxul celor cu decizie de plată.

    Penalizarea ar fi de 425 de lei. Dar nu o poate achita

    ”Când am mers la APIA să văd de ce nu îmi intră și mie subvenția, am aflat că am o sancțiune ireală. Da, ați auzit bine. O sancțiune multianuală ireală. Așa mi s-a spus. Multianuală pentru că probabil e de/pentru mai mulți ani, dar ireală nu-mi explic. Doamna funcționară cu care am discutat și inclusiv doamna directoare de la centrul județean mi-au spus că e o sancțiune mai veche, din 2015 ar veni. De 3-4 ani de zile sunt la control. Și în 2016 am fost în control clasic și cu condiționalitate, dar niciodată nu am avut sancțiuni mari. Am avut pe ici, pe colo, dar nu să datorez eu bani, am avut tăieri pentru suprafețe care nu au fost eligibile în totalitate. Acum apare în sistem suma de 425 de lei. Am vorbit cu doamna directoare la Deva și i-am zis: plătesc eu suma asta de 425 lei pe care o datorez ca să mi se șteargă datoria și dați-mi drumul la decizia de plată. Și doamna mi-a spus: Nu puteți să o plătiți, pentru că e o sancțiune ireală. Practic, eu nu le datorez lor, din ce cauză, nu știu. Dânsa mi-a mai spus mie: Dacă e mai veche de 3 ani, apare în baza noastră de date și programul te respinge, te respinge din cauza datoriei. Dar datoria, practic, nu există”, a încercat fermierul să ne explice…datoria inexplicabilă. Sau, mai exact, datoria ”ireală”.

    Problema și soluția fermierului „locuiesc” la București

    Potrivit declarațiilor fermierului, anul acesta, la nivel local, i s-a emis decizie de plată de cinci ori. De tot atâtea ori, decizia sa de plată s-a întors de la APIA Central, din sistemul funcționarilor de la București.

    ”Banii meu sunt blocați pentru ceva ce eu nu le datorez lor. Eu nu am luat nimic și e o sumă foarte mică aceea ce apare în sistem. Cei de la APIA…și inclusiv doamna directoare, nu am ce să zic, a fost foarte amabilă și mi-a spus că nu poate să bage banii ăștia, pentru că practic e o sumă ireală, eu nu datorez banii ăia. Și atunci am întrebat cum și mi-a explicat că probabil e mai veche de 3 ani, că la 3 ani se prescriu, dar nu știu de ce nu e ștearsă din sistem. Mi-a spus că numai APIA Central poate să explice ce se întâmplă, că doar ei au acces aici, de ei, la teritoriu, nu mai depinde. Mi-au zis mai aștept câteva zile că acum se lucrează pe problemele astea, mi-au zis că la nivel național sunt mai mulți fermieri cu astfel de probleme și acum se lucrează pe ele. Inclusiv azi am sunat la APIA Central și un domn de la Relații cu publicul mi-a luat date tot și a zis că mă sună în cursul zilei de astăzi, dar deja e ora 3 și nu m-a sunat nimeni să îmi spună ce s-a întâmplat și care e problema”, a mai adăugat hunedoareanul.

    Pentru Marius Crișan, acesta este încă un an în care a rămas între ultimii la plată. Speră să nu fie chiar ultimul fermier care își ia subvenția, iar acest lucru să se întâmple din cauza unei sancțiuni ireale, o barieră reală, însă, între el și banii ce i se cuvin de la APIA.

    Notă: Fermieri mici, medii și mari, Agrointeligența – www.agrointel.ro este alături de dumneavoastră. Dacă aveți o problemă, dacă vreți să semnalați o nedreptate, o situație ce nu ar trebui să existe în agricultura românească sau, dimpotrivă, o reușită personală, o performanță deosebită atinsă în fermă, vă rugăm să ne sunați la telefonul redacției: 0744.311.359 sau să ne scrieți pe adresa de e-mail: redactia@agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte