• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RAPIȚA LUI ION OLTEANU: De la agonie la extaz. Ce hibrid L-A IMPRESIONAT PE CUNOSCUTUL FERMIER!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul Ion Olteanu, administratorul grupului Agromad Crops, a avut în acest an exploatația cu cea mai mare suprafață de rapiță la nivel național. A semănat cu această oleaginoasă 6.000 de hectare din cele peste 14.000 pe care le lucrează în cinci ferme. Condițiile nefavorabile l-au lăsat, în primăvară, cu 5.300 de hectare de rapiță, suprafață pe care s-a chinuit să o recolteze între episoadele de ploaie care au marcat campania agricolă de vară din acest an.

    Rapița de la Agromad Crops: În concursul DEKALB cu DK Exception

    Echipa Agrointeligența – www.agrointel.ro a ajuns în zona Dărăști, la Ferma 3 a grupului Agromad Crops la două zile distanță de la recoltarea oficială pentru hibridul DK Exception. Este hibridul cu care Ion Olteanu a intrat anul acest în cursa pentru cea mai mare producție la hectar la rapița DEKALB.

    ”Ferma 3 beneficiază de un pământ nisipos, de un pământ drenat și practic aici, pe o suprafață de peste 1.000 hectare, media depășește 4 tone/ha. Vârful a fost peste 5 tone la hectar, dar nu l-am avut omologat în concursul organizat de Monsanto. Am avut o altă solă și a fost 4.953, ceva de genul ăsta. La început am crezut că au aranjat inginerii mei cu cei de la Monsanto și am trimis-o pe doamna directoare tehnică, care este o femeie mult mai severă și mult mai serioasă și își controlează mult mai bine lucrurile și mi-a confirmat producția asta de 4.950 și ceva. În sud nu este cea mai mare producție. Am avut producții chiar în ferma aceasta de peste 5 tone la hectar, dar nu am fost încadrat în concurs cu ele”, ne-a declarat fermierul care lucrează terenuri răspândite în patru județe: Ilfov, Giurgiu, Teleorman și Dâmbovița.

    Rotația culturilor cu hibrizii DEKALB

    Anul acesta, fermierul Ion Olteanu a mers pe hibrizii DEKALB pe care i-a considerat cei mai buni, având în vedere experiențele pe care le-a avut cu această genetică în anii precedenți. ”În general la noi rapița ocupă cam 30%. Așa a fost asolamentul anul acesta. Anul viitor, rotația culturilor ne obligă la o suprafață mai mică cu rapiță – semănăm acum în jur de 4.000 hectare din cele 14.000 cultivate. (…) Majoritatea hibrizilor din fermele noastre sunt hibrizi Monsanto. Ca hibrizi Clearfield am fost impresionați de DK Imaret CL. Am mers cu DK Exception, cu DK Impression și am folosit și ceva, pe suprafețe mici, hibrizii foarte noi pentru testare”, ne-a explicat Ion Olteanu, administratorul grupului Agromad Crops.

    Recoltarea rapiței…între reprizele de ploaie

    La momentul vizitei noastre în fermă – în mijlocul unui episod de ploi, combinele erau în stand-by din cauza precipitațiilor. Se reușise recoltarea a circa 4.500 de hectare cu rapiță, cu producții care au reflectat din plin anul capricios și diferențele de calitate a solului.

    ”Campania de recoltat a fost un pic atipică și destul de greoaie. Au fost evenimente neplăcute, ca să zic așa. Pe o parte din suprafețe am avut apă foarte multă. Apa pe care o așteptam atât de mult din primăvară și pentru care ne rugam atât de mult a venit destul de târziu. Practic a veni cu o lună și jumătate mai târziu decât trebuia, într-un fel mai mult să ne încurce. (…) . Agromad este împărțit în 5 ferme și sunt ferme unde am avut probleme mari cu băltirile, am recoltat și 800 kilograme la hectar. Media pe Agromad o să fie probabil undeva la 2,2 tone/hectar. În ferma aceasta, Ferma 3, este o situație de excepție, pentru că beneficiem aici de un sol destul de nisipos. Este practic un pământ situat între râuri. Ne aflăm într-o zonă de interfluviu și atunci, fiind nisipos, excesul de apă – am avut 550 litri în 3 luni și 3 luni de iarnă, între 15 noiembrie și 15 martie, cantitate pe care, de obicei, o avem într-un întreg ciclu de producție, într-un an întreg. Fiind concentrată foarte puternic pe lunile acestea de iarnă, practic când plantele sunt în repaus vegetativ, când consumul de apă nu există, apa a dus la asxfisierea rădăcinilor și moartea majorității plantelor de rapiță. A fost un an extrem, extrem de păgubos în cultura rapiței”, arată analiza fermierului Ion Olteanu.

    Impresionat de hibridul DK Impression

    La Agromad Crops, după ani de cultivare a hibrizilor Monsanto, rezultatele obținute pe suprafețe extinse arată că ”sunt diferențe mici între hibrizi, maxim 100-150 kilograme, pentru că sunt hibrizi destul de valoroși”. Iar spre surprinderea lui Ion Olteanu, chiar și hibrizii Clearfield din portofoliul DEKALB au adus producții la nivel ridicat. ”DK Imaret Clearfield a fost o surpriză destul de plăcută, pentru că noi, fermierii, avem de obicei senzația că hibrizii Clearfield nu ating un potențial atât de mare ca cei normali. Dar DK Imaret CL s-a comportat foarte bine, Dk Exception…DK Impression… DK Impression a impresionat…”, ne-a declarat fermierul.

    În alți ani, ultima rapiță s-a recoltat la jumătatea lunii august

    După ce ploile – lipsa, apoi abundența lor, i-au dat peste cap calculele încă din primele faze ale culturii de rapiță, Ion Olteanu s-a luptat cu valurile de precipitații și în campania de recoltare. Putem spune că anul acesta a strâns recolta ”printre picături”. Totuși, dacă la grâu, ploile afectează producția, la rapiță, fermierul era mai liniștit. ”Hibrizii Monsanto nu se scutură. Am avut experiențe cu ei unde aveam lacuri, băltiri și a trebuit să recoltăm după o lună jumătate, adică jumătatea lunii august și nu a fost nicio problemă vizavi de reducerea producției”.

    ”Mai aveam practic câteva zile, rapița se închidea în 3-4 zile. Era firesc, astăzi eram cu toate combinele la recoltat, cu toate forțele, dar în același timp eram și pregătiți pentru că era anunțată această ploaie, deși anunțată a fost și ploaia pe care o așteptam atât acum câteva luni. Tot anunțau: mâine, mâine plouă. Eh, apa asta a venit mai târziu, la recoltat, nu suntem foarte fericiți, dar în agricultură trebuie să știi să o iei de la capăt, să ai răbare, să ai tăria să mergi înainte”, sunt cuvintele de final ale fermierului ud până la piele, dând primul nostru interviu filmat în ploaie, cu un gând de îngrijorare pentru rapiță și grâu și cu multă speranță pentru porumb și floarea-soarelui.


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Daniel Frei și-a construit ferma de la zero și s-a dezvoltat în cooperativă

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile