• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâul TRUBLION, rapița FRANKLIN și orzul SU ELLEN, noutățile SAATEN-UNION ȘI RAPOOL!

    Andreea Elefterie -

    Genetica nouă din portofoliul companiilor Saaten-Union și Rapool România a fost prezentată oficial în cadrul unui eveniment festiv organizat astăzi, miercuri 18 iulie, în Capitală, la Hotel Athenee Palace Hilton.

    Specialiștii de marcă ai celor două branduri de genetică agricolă au dezvăluit care sunt noutățile acestei toamne pentru fermieri, iar pe lângă deja anunțatul nou hibrid de rapiță Franklin și soiul de grâu – Trublion, surpriza a fost reprezentată de un nou soi de orz – SU Ellen. În cadrul întâlnirii au fost prezentate informații tehnologice despre trioul de succes, dar și date colectate în urma testărilor realizate înainte de lansarea acestora.

    Eveniment de lansare pentru noile produse Saaten-Union și Rapool

    În cadrul lansării, cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului general al Saaten-Union România, dr. ing. Mihai Mirițescu. Acesta a salutat prezența partenerilor importanți și a presei agricole, anunțând că evenimentul se dorește a fi primul dintr-o serie cel puțin anuală în care produsele noi din portofoliile Saaten-Union și Rapool să beneficieze de o introducere oficială în piață.

    Este primul eveniment de acest gen pe care îl lansează compania noastră și care vrem să devină o tradiție – de a lansa în fiecare an produse noi”, a spus Mihai Mirițescu, arătând că atât hibridul de rapiță Franklin, cât și soiul de grâu Trublion și cel de orz, SU Ellen, reprezintă o genetică atent aleasă și testată în condițiile de cultură din țara noastră.

    Directorul general al Saaten-Union a subliniat că portofoliul companiei este cel mai vast din piață. ”Suntem compania cu cele mai multe produse în portofoliu și dacă ne referim numai la culturile de toamnă, avem grâu, avem orz pe două rânduri, avem orz pe șase rânduri sau mai bine spus orzoaică și orz, avem triticale, avem secară, avem hibrizi de secară, avem grâu durum și mai avem hibrizi de grâu și culturi verzi. În toamnă, orice fermier găsește la noi produse adaptate și performante pentru ferma sa”, a mai spus Mihai Mirițescu.

    Soiul de grâu Trublion: producții ridicate cantitativ și calitativ

    Cornelia Pistol, Director de dezvoltare cereale păioase, leguminoase și culturi verzi al Saaten-Union a vorbit invitaților despre noutatea în materie de grâu, soiul Trublion. Principalul motiv care a dus la lansarea noului soi de grâu semitimpuriu a fost dorința de a completa portofoliul companiei, care era alcătuit în mare parte din soiuri tardive. De subliniat că grâul Trublion este unul care nu dezamăgește la capitolul ”producții”, prezentând în același timp rezistență la iernare, dar și un nivel calitativ ridicat al recoltei.

    Ceea ce ne interesează pe noi a fost să găsim un soi care să meargă foarte bine pe partea de sud a țării. Pentru că genetica nemțească este în general cu soiuri tardive, am decis că este cazul să căutăm și un soi un pic mai timpuriu. Ceea ce m-a surprins pe mine plăcut a fost faptul că grâul Trublion are o capacitate biologică destul de mare, am avut producții ridicate și în partea de nord a țării, în partea de vest, dar și în partea de sud. Este un punct forte destul de important pentru Trublion. El este un grâu nearistat, este semitimpuriu, rezistența sa este destul de ridicată la iernare. Totodată, ce este destul de important și ne interesează destul de mult este calitatea pentru panificație. Trublion îmbină excelent producția înaltă, precum și calitatea pentru panificație, proteina este peste 13% și de asemenea, masa hectolitrică, din toate testările de producție, a fost destul de ridicată”, ne-a declarat Cornelia Pistol.

    Capacitatea de înfrățire a lui Trublion ai cărui frați ajung la aceași înălțimeime cu planta mamă, duce la reducerea normei de semănat. Masa hectolitrică este una mare, talia nu foarte înaltă și are o tolarență deosebită la boli. În urma testărilor realizate, Trublion a obținut cele mai mare producții pe o perioadă de 3 ani, comparativ cu soiurile Katarina, Felix, Python și alți doi martori.

    Pentru că soiurile noastre au capacitate foarte mare de înfrățire, adică 4-5 frați fertili, noi recomandăm să reducă norma de semănat. Din testările noastre a reieșit practic că Trublion iese foarte bine dacă semănăm între 330-350 boabe germinabile/mp, în condiții de testare practic asta a fost densitatea excelentă. Masa hectolitrică este destul de mare, ajunge până la 81 grame. Ce este specific pentru soiul Trublion este că nu are o talie foarte înaltă, iar frații săi 4-5 frați, ajung la aceeași înălțime cu planta mamă. Este un aspect care mie mi s-a părut extraordinar și în câmp cultura arată destul de frumos. Este un grâu foarte tolerant la boli, în special la rugini, făinare, precum și septoria. Cam acestea au fi sunt concluziile după ce noi am testat acest soi timp de trei ani în screening și după ce l-am avut în loturi demo 2 ani. Aș mai preciza că grâul Trublion are înspicarea semitimpurie, înfloritul este destul de timpuriu, practic, din tot ce am studiat, concluzia este că este un soi semitimpuriu”, a mai spus Cornelia Pistol.

    Hibridul de rapiță Franklin, noua vedetă din portofoliul Rapool

    Ing. Mihaela Radu, Product Manager Rapool România, a luat cuvântul în timpul prezentării pentru a vorbi de ceea ce compania numește o operă de artă, hibridul de rapiță, Franklin. Acesta este un hibrid semitimpuriu care deja a stârnit o mare curiozitate în rândul fermierilor. Franklin vine cu o vigoare foarte bună la răsărit, o rezistență foarte mare la cădere și o toleranță ridicată la boli, rezultatele stabile după trei ani de testări convingând oamenii din companie că este Franklin este un hibrid pretabil pentru piața din România.

    Franklin este o operă de artă pentru un agricultor pretențios. Ca și caractere agronomice, potențialul de producție este bun, mărimea semințelor medie, are un MMB bun. Are o vigoare foarte bună la răsărit, ceea ce îl face să fie pretabil de a fi cultivat în epoca optimă, compania Rapool recomandă să se respecte epoca de semănat la hibrizii de rapiță. În cazul în care se dezvoltă cultura mai mult decât ne dorim, mai bine intervenim cu Caramba, cu un regulator de creștere decât să existe riscul să nu se dezvolte suficient până la intrarea în iarnă. Are rezistență calitativă și cantitativă la Phoma. Hibridul de rapiță Franklin are o răsărire bună în toamnă, o dezvoltare rapidă și reluare bună a vegetației după iarnă, o înflorire omogenă și rezultatele stabile după 3 ani de testări, ne-au făcut să ne dăm seama că este pretabil pentru piața din România”, a explicat ing. Mihaela Radu.

    Managerul de produs al companiei Rapool a făcut fermierilor și câteva recomandări tehnologice în ceea ce privește hibridul Franklin, iar ceea ce este de reținut este faptul că Franklin se pretează la orice tip de sol.

    Ca recomandări tehnologice, noi spunem că ar fi bine să-l semănăm în perioada optimă, mai bine controlăm creșterea decât să avem probleme, dar acesta poate fi semănat până pe 25-29 septembrie. În cazuri extreme, în care nu se poate intra, nu ar fi un risc foarte mare dacă nu reușim să-l semănăm în a doua decadă a lunii august. Putem să mergem și în luna septembrie până spre sfârșitul acesteia. Norma de semănat între 40-50 boabe germinabile. Este pretabil chiar si în condiții mai dificile.”, a punctat ing. Mihaela Radu.

    Soiul de orz SU Ellen: producții de 9 tone la hectar în condițiile anului 2017

    Vedeta-surpriză a evenimentului organizat de Saaten-Union și Rapool a fost anunțată de Cornelia Pistol. Aceasta a prezentat soiul extratimpuriu de orz SU Ellen care a demonstrat pe loturi de testare că are cele mai bune și stabile producții, în jur de 9 tone/hectar.

    SU Ellen este un soi extratimpuriu de orz, iar producțiile obtinute au fost stabile si nu doar în loturile demo. Producția este clar stabilă în jur de 9 tone la hectar în condițiile anului trecut. Ce este de remarcat la orzul SU Ellen este căare talia este destul de joasă pentru un soi pe 6 rânduri, are o rezistență remarcabilă la cădere, se dezvoltă foarte bine încă din toamnă”, a adăugat Cornelia Pistol.

    Managerul de specialitate din cadrul Saaten-Union a prezentat și punctele forte ale soiului SU Ellen și totodată a vorbit și despre recomandările tehnologice făcute de către companie, punctând faptul că noul soi are o rezistență la iernare sporită, lucru extrem de important pentru fermieri.

    Ca puncte forte avem faptul că SU Ellen este orz extratimpuriu – mare parte a soiurilor noastre din portofoliu sunt timpurii sau tardivi, el este extratimpuriu, plantele sunt de talie medie. Este foarte importantă rezistența sa la iernare. În cazul cerealelor este important ca genetica să aibă o rezistență la iernare destul de ridicată, pentru că noi mizăm pe o cantitate între 180-200 kg/hectare și dacă nu avem această rezistență pe care ne bazăm foarte mult, înseamnă că e clar că o să avem multe zile la sfârșit. De asemenea, la SU Ellen avem și rezistență la boli. În funcție de testări, rezultatele cele mai bune au fost cu 330-350 boabe germinabile/mp, în funcție și de momentul semănatului. Recomandăm să se respecte perioada de semănat pentru orz. Este cel mai important aspect. Capacitatea de înfrățire este foarte mare. Media a fost în jur de 4 frați fertili, pentru că este foarte important să fie fertili. Multe soiuri au mulți frați, dar la maturitate nu ajung toți și asta este o pierdere, iar producția este scăzută. Plantele de orz SU Ellen sunt de talie medie, un aspect foarte importan întrucât deseori pe câmp vedem foarte multe soiuri de orz căzute. Într-adevăr, se pot face ceva ajustări pentru recoltat, dar din experiență sunt și pierderi”, a explicat Cornelia Pistol.

    Evenimentul de lansare a celor trei noi produse va fi urmat de una dintre cele mai mari întâlniri pe care Saaten-Union și Rapool le organizează an de an pentru fermieri, specialiști și parteneri. Este vorba de Ziua Câmpului, ediția dedicată culturilor de toamnă, care se va ține în locația deja celebră – la Drajna –  județul Călărași, pe 3 august.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA