• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LEGE ÎN VIGOARE: AJUTORUL SOCIAL, TĂIAT AUTOMAT pentru CEI CARE REFUZĂ UN LOC DE MUNCĂ!

    Roxana Dobre -

    Legea care taie ajutoarele sociale a fost publicată astăzi – marți, 24 iulie, în Monitorul Oficial, după ce anterior a fost adoptată de Parlamentul României și a primit semnătura de promulgare de la Președintele României, Klaus Iohannis. Beneficiarii de ajutor social de la stat pot rămâne fără banii primiți lunar dacă refuză un loc de muncă, chiar și sezonier, o singură dată față de trei ori cât prevedea vechea legislație.

    „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, care a fost aprobată în Parlament pe 20 iulie cu 274 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 2 abţineri. Proiectul a fost depus de deputatul PNL Florin Roman în 2017.

    ”E lege: refuzi un loc de muncă, nu mai primești ajutor social. Amendamentul meu, susținut împreună cu deputatul Alexandru Baiesan, a trecut de votul final. 280 de colegi au votat și de azi e literă de lege. O lege împotriva puturoșilor, nu împotriva celor care au cu cu adevărat nevoie de sprijin. Sunt 220.000 de beneficiari de venit minim garantat! Pe mulți dintre ei îi găsiți prin cârciumi, refuză să-și trimită copiii la școală și trăiesc pe spinarea statului. S-a terminat! Mulțumesc celor care au votat împotriva puturoșilor! La muncă, nu la întins mâna!”, a postat liberarul pe pagina personală de Facebook când legea a fost votată.

    La aproape o lună distanță de la votul Parlmanetului, adică pe 18 iulie, șeful statului, Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii. Această însă poate fi pusă în aplicare de abia acum după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

    Legea stabilește, le lângă prevederea privind pierderea ajutorului social dacă refuzi o singură dată un loc de muncă (Atenție! În vechea legislație locul de muncă putea fi refuzat de 3 ori până cât se tăiau drepturile bănești n.r), că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

    Mai mult se stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

    „În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect.

    În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

    Primarii, monitorizați atent

    Primarii sunt cei care au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale.

    Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

    Potrivit legii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor.

    Proiectul stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale în luna următoare aprobării. Persoanele care solicită forţă de muncă pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere se adresează primarului, în scris, precizând activitatea ce urmează a fi desfăşurată,
    numărul de lucrători solicitaţi şi perioada de desfăşurare a activităţii sezoniere.

    „Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei”, se mai prevede în lege.

    Lunar, pe data de 1 a fiecărei luni, pentru luna următoare, beneficiarii lucrărilor au obligaţia de a transmite primarului, în scris, situaţia cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social care au efectuat activităţile sezoniere, precum şi numărul de ore efectuate. Pe baza situaţiei primite, primarul stabileşte menţinerea acordării ajutorului social sau încetarea acestuia.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!