• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTEA PRIMITĂ DE FERMIERUL CU PORCII SĂNĂTOȘI: ”ABIA DE SÂMBĂTĂ ÎI POT LIVRA, CAUT UN ABATOR SĂ-I PRIMEASCĂ”

    agrointeligenta.ro -

    Veste primită astăzi de fermierul Dumitru Bărbieru, administratorul fermei de porci DAB Zootehnica din județul Tulcea. Crescătorul de animale a fost în această dimineață la DSV Tulcea, unde i s-a promis că sâmbătă,  4 august, va primi ”undă verde” pentru livrarea porcilor. Problemele lui Dumitru Bărbieru sunt acum găsirea unui abator dispus să îi preia efectivul de suine și, de cealalată parte, fenomenul de canibalism care a ”lovit” ferma sa unde porcii au depășit demult greutatea de livrare și mai sunt hrăniți acum numai cu orz.

    Citiți și: APELUL UNUI FERMIER DISPERAT: ”PORCII MEI SUNT SĂNĂTOȘI. ROG ABATOARELE SĂ ÎI CUMPERE, altfel SE VOR MĂNÂNCA ÎNTRE EI”

    În urma articolului publicat de Agrointeligența am primit numeroase telefoane și mesaje de susținere. Mi-au scris și m-au sunat mulți avocați care mi-au recomandat să dau în judecată statul român. Dar la ce să mă judec? Că până primesc eu o sentință, ce fac cu animalele?”, ne-a spus fermierul Dumitru Bărbieru. Vă reamintim că animalele din ferma sa, circa 1.850 de porci din rasa Duroc, se aflau de 30 de zile în izolare, iar săptămâna trecută, joi, fermierul a fost anunțat că perioada de carantină se prelungește cu 10 zile.

    În această dimineață am fost la DSV Tulcea unde mi-au promis că de sâmbătă pot începe să livrez porcii. Mi-au arătat directiva europeană după care acționează ei și s-au justificat birocratic pentru prelungirea perioadei de carantină din ferma noastră. Eu ce pot să le spun? Că se mănâncă porcii între ei? Că nu mai găsesc abator unde să îi dau? Am încercat să le spun toate acestea, dar nu i-a interesat. Nu le pasă!”, ne-a spus crescătorul de animale.

    În Ialomița, vorbisem cu două abatoare dar acum nu mai vor să discute pentru că nu vor să își asume riscurile. Dacă ajung porcii în abator, la fiecare trebuie făcută analiză la organe. Vin repede rezultatele, dar este totuși o procedură în plus”, ne-a spus fermierul.

    Dumitru Bărbieru ne-a mărturisit că pe zi ce trece, situația din exploatația sa se agravează. Dacă greutatea standard de livrare a unui porc era de cel mult 110 kilograme, acum suinele au pe puțin 130 de kilograme fiecare. ”Mai am niște orz, cam zece zile mai am și termin și cu orzul. Să dai la porc numai orz, face prolaps rectal posibil, adică își scoate fundul afară și atunci o să devină canibalismul și mai mare. Ei și așa se mănâncă deja la cozi. Dacă se mănâncă la coadă și  mănâncă acolo până ajunge la anus și apoi ajunge să îi mănânce mațele. Se ajunge la un carnagiu. Nu vrem să se ajungă acolo – avem 10-15 porci deja scoși pe hol că nu mai încap în boxe. Ei dacă sunt la 130 de kilograme, am calculat și vin vreo 10-12 porci în plus pe boxă la greutatea pe care o au acum”, ne-a explicat Dumitru Bărbieru.

    În continuare, speranțele crescătorului sunt legate de găsirea unui abator care, sâmbătă, să îi preia animalele care, conform tuturor analizelor, sunt sănătoase și nu prezintă risc de Pestă Porcină Africană. Până la finele săptămânii, fermerului se gândește cu groază că mai sunt atâtea zile și fiecare dintre acea zi reprezintă o luptă pentru salvarea porcilor sănătoși pe care i-a crescut cu cereale și pe care vrea să îi vadă valorificați. Dacă aveți informații sau chiar administrați un abator ce poate sacrifica porcii din ferma DAB Zootehnica, vă rugăm să luați legătura cu fermierul Dumitru Bărbieru la adresa de e-mail: dab_zootehnica@yahoo.com.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui