• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VORBE GRELE de la UN CIOBAN pentru POLITICIENI: NE-AȚI TERMINAT! MUNCESC pentru O BUCATĂ DE PITĂ AMARĂ, COPIII MEI SUNT SCLAVI ÎN ROMÂNIA!

    agrointeligenta.ro -

    Vorbe grele din partea unui crescător de ovine pentru mai-marii țării. Ioan Suciu, crescător de ovine din Făgăraș, județul Brașov, a postat pe pagina sa de Facebook un video în care le transmite politicienilor României să ia măsuri urgente. Crescătorul de animale face o veritabilă ”radiografie” a societății românești cu problemele pe care politicul nu doar că nu le gestionează, dar, mai grav, își trage avantaje din necazurile oamenilor – o parte dintre ele parcă anume făcute să falimenteze fermierii și oamenii puțini care au mai rămas în țară să muncească și care sunt împovărați de taxe, impozite și de controale.

    Am un mesaj pentru politicienii noștri, pentru oamenii din fruntea țării, pentru oamenii care ne conduc. Vreau să le reamintesc așa, un mic rezumat: ați început cu gripa aviară, ați continuat cu limba albastră (boala limbii albastre – n.r.) și acum cu pesta porcină. Credeți că noi nu știm ce e aici? Știm! Sunt jocuri politice. Știm tot ce ați făcut: ați distrus găina – ați terminat cu ea, o urmat vaca și oaia, limba albastră, ați terminat-o, vindem mielul cu cinci lei. Cinci lei kilogramul de miel în România! Și eu îl produc cu 9 lei și îl vând cu 5 lei, brânza 10 lei, lâna 0,50 de lei kilogramul. Și acum ați venit cu pesta porcină, ați terminat porcul. Un pic era prețul bun, ați reușit să îl terminați. Ați terminat toată agricultura României, e pe butuci, suntem în faliment. Dacă nu ieșim în stradă în scurt timp, nu mai aveți ce ne lua, că ne-ați terminat. (…) Nimic nu mai e în țara asta, mai e un pic de pădure, o tăiați și pe aia în doi-trei ani, că aveți grijă de ea. (…) V-ați umplut conturile cu milioane de euro și plecați prin străinătate și acuma cereți azile politice. Bine-mersi, stați prin Tanganyka, nici capul nu vă mai doare de noi. Cine plătește toate cheltuielile astea – avem 100 de milioane de euro datorie la comunitatea europeană. Cine dă banii ăștia înapoi? Eu, care muncesc în cizme de gumă de dimineață de la 4 și ca mine ciobănașii și încă niște oameni care mai muncim. Copiii mei sunt sclavi în țara asta 30 de ani de acum încolo. 30 de ani de acum încolo trebuie să muncească să vă acopere vouă – dacă, datoriile pe care le-ați luat voi că ați manevrat tot, ați furat tot ce ați vrut în țara asta. Din 89 ați terminat țărișoara asta. Am rămas numai noi să plătim taxe și impozite – plătim saci de bani la Primărie”, spune fermierul care s-a filmat la stână, în locul unde mulge oile.

    Muncesc pentru o bucată de pită amară în țara asta. Și copiii mei au dreptul în țara asta, și familia mea are dreptul în țara asta, nu numai voi”, mai spune oierul care subliniază că soarta sectorului de creștere a porcinelor va fi aceeași ca la ovine unde România, deși are efective, importă carnea din comerț: ”Ce ați făcut și cu pesta porcină? Ați omorât porcii – ce facem acum? Găină importăm, roșie importăm de 6 luni de la italieni, injectate, toate mortăciunile de la străini, noi le importăm. Porcul, acum, l-ați terminat și pe ăla. Aducem miei din Noua Zeelandă – noi, România, cu 10 milioane de oi din țara asta. 10 milioane de oi, plus-minus, că ați mai băgat un milion de crotalii prin sertare, dar fără ălea. Noi care produc cartof, brânză, ouă – nu mai e bun nimic în țara asta, nimic. Ați terminat tot! Tot importăm de la străini”.

    Ioan Suciu spune că situația oierilor s-a înrăutățit mult în ultimii ani, spunând că pe vremea când avea 102 de oi nu ducea grija zilei de mâine în timp ce acum, cu 700-800 de oi, abia face față. În plus, diferențele dintre oierii români și cei din alte state UE sunt uriașe. ”Sunt fermieri care plătesc redevența pe hectarul de iarbă mai mult decât iau subvenția. Subvenție e șase milioane trei sute – SAPS, 127 de euro, și el plătește redevență șapte milioane. Suntem jecmăniți din toate părțile, furați la drumul mare”, spune Ioan Suciu care atrage atenția că dacă, în România, prețul la carnea de miel este de cinci lei, pe lână se primesc 50 de bani, iar pe kilogramul de brânză, 10 lei, în Italia, fermierii încasează nu numai o subvenție de 430 de euro pe hectar, ci au 4,5 euro pe kilogramul de carne de miel, iar litrul de lapte îl dau cu 1,5 euro.

    Tineretul să fugă de România cât vede cu doi ochi. Să nu veniți aici că vă omoară statul român. În doi ani vă omoară. Vă îngrădește cu tot felul de legi și de minciuni, vine cu controale peste voi și să nu vă muște șarpele să investiți în România un leu, s-ajungeți în faliment. Vă vindeți căsuțele și bănișorii ce i-ați muncit pe din-afară, că își fost în străinătate 10-12, 15 ani, ca să adunați o mănâ de bani și veniți aici să vă cumpărați o vacă, o oaie, un porc, și uite ce vă fac ăștia…”, spune Ioan Suciu, care îi avertizează pe guvernanți că oierii sunt pregătiți să iasă ”la război”. ”Nu mai putem tăcea! Gata, ajunge! În cel mai scurt timp ieșim pe stradă, ieșim cu furcoaiele și cu securile, nu vă jucați. Ciobani-s gata, eu știu ce vorbesc. Ciobănașii noștri suntem gata, pe punctul de pleca la război, indiferent ce ar fi”, adaugă crescătorul de animale.

    În finalul mesajului său, crescătorul de animale le cere guvernanților să acționeze rapid. ”Luați măsuri urgente, aveți orele numărate, luați-le urgent pentru că iese urgie în țara asta, urgie iese. Noi nu suntem cu politica, nu ne interesează X sau Y sau cine e. Omul care e la putere, în măsură să facă ceva pentru noi, ce-o făcut? (…) Ne-am făcut abonament la porc din Ungaria, că noi nu mai avem porc de Crăciun, tre să cumpărăm cu ce știu câți euro kilogramul. Ăia sunt buni, ai noștri nu mai sunt buni. Ați distrus țara! Gata, vă ajunge, până aici! Este ultima dată când ați făcut ce ați făcut, țara deja fierbe, noi fierbem deja ne luăm securile și topoarele și ieșim peste voi. Pe ciobănașii mei îi salut și îi respect cu stimă”, încheie Ioan Suciu, cu precizarea că despre ”alții” nu vrea să comenteze.

    Mesajul oierului Ioan Suciu poate fi urmărit integral AICI


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA