• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII REACȚIONEAZĂ LA ORDINUL pentru DISTRUGEREA CULTURILOR CU RISC DE CONTAMINARE!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii reacționează în urma ordinului care instituie măsuri fără precedent pentru stoparea virusului Pestei Porcine Africane. Cel mai nou act normativ pe acest subiect a fost semnat vineri de ministrul agriculturii Petre Daea și obligă fermierii să neutralizeze suprafețele de cultură pe unde au trecut mistreți din zonele cu focare de PPA.

    Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere„, a declarat ministrul Agriculturii jurnaliștilor de la Libertatea.

    Cum principala cultură ce va fi afectată este cea de porumb, Agrointeligența – www.agrointel.ro a solicitat un punct de vedere Asociația Cultivatorilor de Porumb din România. Alina Crețu, directorul executiv al APPR, ne-a declarat că membrii organizației sunt la curent cu actul normativ semnat de ministrul Daea, dar că la acest moment nu este clar ce măsuri se doresc a fi luate de către fermieri și, mai exact, în ce zone se impun aceste noi reguli. Mai mult, reprezentanta APPR a arătat că în ultimii ani, fermierii au atras atenția asupra problemei reprezentate de porcii mistreți, mai multe societăți cheltuind până la 70 de euro pe hectar pe an pentru sisteme și servicii menite să protekeze culturile de atacurile mistreților.

    APPR susține orice  program prin care să crească măsurile de securitate și prevenție privind PPA. În același timp am dori că să se facă public și să se transmită aceste informații care pot crea panică și dereglări ale mecanismelor economico-sociale doar în județele care au focare că urmare a depistării bolii la mistreți. Din informațiile noastre aceste focare depistate la mistreți se regăsesc doar în județele: Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea. Deci ar trebui să se comunice direct, autoritățile să explice concret ce este de făcut”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Alina Crețu, director executiv al APPR.

    Fermierii sunt îngrijorați

    Ordinul MADR a creat o mare neliniște în rândul fermierilor, mai ales că vine pe fondul unui an cu multe probleme în sectorul agricol. ”Fermierii sunt îngrijorați! Am avut un an greu la culturile de toamna și odată cu precipitațiile din această vara sperăm să avem rezultate bune la culturile de primăvară, în special la porumb. În niciun caz nu credem că trebuie să facem o legătură directă între cultură de porumb și pesta porcină africană și mai ales să înțelegem că este un virus care în lipsa gazdei sale, după o pauză pe terenul infestat (acolo pe unde a trecut și dacă locul a fost izolat corect – în cazul sesizării unui mistreț bolnav) nu va  avea niciun efect la porumbul care este în picioare”, a precizat Alina Cretu, director executiv al APPR.

    Ordinul MADR are o serie de neclarități pentru agricultori

    Ordinul prin care fermierilor li se cere să neutralizeze culturile pe unde au putut trece mistreți cu PPA conține o serie de neclarități, spun cei de la APPR. ”Sunt totuși necesare clarificări privind ordinul despre care se vorbește acum. Punctul al Ord. 1295 spune că «zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate și se va realiza neutralizarea plantelor». Neutralizarea privește doar plantele care sunt culcate sau «afectate» de trecerea porcilor mistreți? Pe ce rază în jurul acestor plante/vetre afectate se realizează neutralizarea plantelor? Neutralizarea plantelor se realizează prin ce metode și de către cine? Există o procedura de notificare a ANSVSA?”, sunt întrebări pe care le ridică fermierii din APPR. O altă nelămurire este legată de izolarea plantelor, distrugerea acestora și dezinfectarea terenului – potrivit actului normativ, se vor face cu susținerea autorităților și în coordonare directă cu acestea? Cum se face dezinfectarea, ce ce substanțe și unde se pot găși aceste substanțe? – mai întreabă fermierii.

    Fermierii pot pune capcane pentru capturarea mistreților

    ”În ceea ce privește controlul populației de porci mistreți – considerăm că singură modalitate practică de a atinge acest obiectiv este de a permite agricultorilor din zonele afectate să stabilească capcane și să captureze porcii sălbatici în viață. După ce sunt capturați porcii sălbatici, putem chema autoritățile care pot trece la eutanasierea și distrugerea cadavrului sau alte metode considerate eficiente. Din experiență fermierilor din alte țări, cu care suntem în contact, considerăm alte metode nu pot fi la fel de eficiente. Și ar mai fi ceva, foarte mulți din mistreții bolnavi se retrag să moară în păduri, liziere…ce facem acolo ? Există o monitorizare clară a acestora?”, întreaba directorule executir al APPR.

    Procedurile nu sunt clare…

    Încă nu este foarte clar cum să procedăm dacă găsim un porc sălbatic mort într-o solă de teren agricol. Ar trebui să știm care este modalitatea de operare imediată și în mod evident să știm câți metri în jurul animalului mort trebuie să distrugem cultură. Înțelegem că acest ordin are un caracter preventiv și se adresează în special gospodăriilor individuale dar având în vedere impactul asupra culturilor aflate în acest moment pe terenurile agricole sunt necesare aceste clarificări”, mai arată Alina Crețu, director executiv al APPR.

    Vă reamintim că vineri, 3 august, ministrul agriculturii Petre Daea a semnat un ordin pentru instituirea unor serii de mpăsuri menite să combată pesta porcină africană prin neutralizarea culturilor agricole posibil contaminate de porci mistreți purtători ai virusului PPA. Mai multe detalii și ordinul MADR sunt disponibile AICI


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd