• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACUZAȚII GRAVE! DIRECTOR: ”MINISTRUL PETRE DAEA MĂ HĂRȚUIEȘTE! M-A AMENINȚAT CĂ MĂ DĂ AFARĂ!”

    agrointeligenta.ro -

    Acuzații grave, scandal cât casa pentru ordinul privind arderea culturilor agricole ”călcate” de mistreții cu virusul Pestei Porcine Africane. Directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan, cel care a transmis presei actul normativ pentru informarea fermierilor, îl acuză pe ministrul agriculturii Petre Daea că îl hărțuiește și că vrea să îl dea afară pentru că l-a făcut ”să dea rău” în mass-media. Declarațiile exclusive ale directorului bihorean au fost fost făcute publice de bihoreanul.ro.

    Deşi face parte din ALDE, partid coalizat cu PSD la guvernare, victima, Nicolae Hodişan, denunţă public „hărţuirea” la care este supus de la începutul lunii de către ministrul Petre Daea, care de două ori într-o singură săptămână şi-a trimis la Oradea inspectori din Corpul de Control, în frunte cu şeful acestuia, pentru a găsi un motiv să-l „mazilească”.

    Ordinul 1.295/03.08.2018 a fost semnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o zi de vineri, cu instrucţiuni ca acesta să fie „diseminat” prin comunicate de presă ale Direcţiilor Agricole judeţene, ceea ce s-a întâmplat şi în Bihor. Luni, 6 august, sub semnătura directorului Nicolae Hodişan, această instituţie a transmis un comunicat în care a redat Ordinul „privind unele măsuri de acţiune pentru combaterea pestei porcine”.

    Conform comunicatului, Ordinul a fost emis „având în vedere difuzarea virusului, a riscului major generat de posibilitatea răspândirii bolii pe întreg teritoriul României, a posibilităţii producerii unor pagube majore economiei naţionale şi implicaţiile asupra securităţii alimentare” şi prevedea mai multe obligaţii a căror nerespectare de către agricultori urma să fie sancţionată, atât contravenţional, cât şi penal.

    De pildă, Ordinul interzice cosirea plantelor pentru animale dacă au fost atinse de mistreţi, obligă cultivatorii să verifice înainte de recoltare toate suprafeţele din localităţile cu focare de PPA, „iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului”. De asemenea, Ordinul interzice „recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi”, proprietarii şi utilizatorii de teren agricol având obligaţia de a „izola plantele” şi de a le distruge.

    „Practic, dacă printr-un lan de porumb au fost depistate urme de mistreţ sau muşcături de mistreţ în ştiulete, proprietarul sau cultivatorul trebuie să neutralizeze cultura, prin ardere”, a explicat ulterior comunicatului, şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

    Pentru că la o zi după ce Ordinul ministrului a devenit public agricultorii s-au revoltat, acuzând autorităţile că acţionează împotriva crescătorilor de porci şi cultivatorilor de terenuri, Daea a dat-o la întors, negând că a avut în vedere arderea recoltelor.

    Corpul de control al ministrului, trimis de două ori în ultimele 5 lucrătoare

    La două săptămâni după izbucnirea scandalului, şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, dezvăluie că ministrul Daea se răzbună pe el, trimiţându-şi Corpul de Control la Oradea „pentru a doua oară în ultimele cinci zile lucrătoare”, ca să-l schimbe din funcţie.

    Prima oară, pe 9 august, Daea a trimis la Oradea doi inspectori, inclusiv şeful Corpului de Control, cu misiunea de a-i găsi nereguli directorului, aşa încât să poată fi lăsat fără funcţie sau să fie detaşat în judeţul Ialomiţa, la sute de kilometri depărtare de casă. A doua oară, inspectorii, în frunte cu acelaşi şef al Corpului de Control, au venit la Oradea luni, 20 august.

    Între cele două „descinderi”, şeful Direcţiei Agricole Bihor a fost pus să dea explicaţii, în timpul unei videoconferinţe organizate de Minister, cu privire la motivul pentru care a „diseminat” în presă Ordinul lui Daea, chiar dacă acest lucru îi fusese cerut în mod expres.

    Ministrul „s-a enervat”

    „După vizita din 9 august a şefului Corpului de Control, Petre Daea s-a enervat, fapt pentru care trimite controlul din nou la Oradea pe 20 august! Doresc să spun că în ultima perioadă Petre Daea mă hărţuieşte”, a declarat Hodişan publicației locale Bihoreanul.

    De asemenea, şeful Direcţiei Agricole relatează cum a fost umilit la videoconferinţe de către Daea: „La videoconferinţa Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă privind Combaterea Pestei Porcine Africane din 7 august am fost acuzat şi solicitat să dau explicaţii în faţa a sute de persoane din ţară prezente la această şedinţă, fără să am nici cea mai mică legătură cu acuzaţiile. Am explicat situaţia şi m-am declarat nevinovat. În data de 8 august, o zi mai târziu, Petre Daea a organizat o nouă videoconferinţă cu toate instituţiile judeţene şi centrale din subordinea MADR, la care ministrul m-a terfelit, acuzat şi ameninţat cu „despărţirea”, fără să am posibilitatea să dau explicaţii. După încă o zi, pe 9 august, am primit prima vizită a şefului Corpului de Control. Am răspuns la toate întrebările, am depus documente justificative”.

    Şeful Direcţiei Agricole Bihor subliniază că singura sa „vină” a fost tocmai că a executat instrucţiunile ministrului: „Care era de fapt problema domnului Daea? Un comunicat de presă transmis de mine către mass media locală, un copy paste al Ordinului 1.295/2018 privind unele măsuri de combaterea a pestei porcine africane. Iritat ca nu i-a reuşit planul, Petre Daea retrimite la Oradea, la doar câteva zile, pe acelaşi sef al Corpului de Control. Oare ce caută? Poate „pe” virusul Pestei Porcine Africane, „țapul ispășitor” al crizei!”, a afirmat Nicolae Hodişan.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii