• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ZIUA PORUMBULUI 2018 – EVENIMENT INTERZIS! Decizia, comunicată lui NICOLAE SITARU de PRIMĂRIE!

    agrointeligenta.ro -

    Ziua Porumbului 2018 – eveniment interzis! Decizia i-a fost comunicată fermierului Nicolae Sitaru, administratorul societății Elsit, de către Primăria localității Ciochina, care i-a transmis organizatorului celui mai important eveniment din fermele românești că măsura a fost parafată de Centrul de Combatere a Bolilor din Ialomița.

    Anul acesta, Ziua Porumbului era programată să aibă loc pe 20 septembrie, iar ediția din 2018 ar fi urmat să fie cea de-a noua a evenimentului organizat anual în ferma lui Sitaru din satul Orezu, comunca Ciochina.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a luat legătura cu fermierul Nicolae Sitaru care ne-a declarat, cu amărăciune în glas, că pentru prima dată în ultimii peste 10 ani, nu va putea organiza evenimentul în câmp care reunește cei mai mulți fermieri din România.

    ”Având în vedere că sunt județe unde s-a depistat prezența virusului pestei porcine și că există riscul răspândirii acestuia prin intermediul adunărilor publice, s-a decis de către un Comitet de Urgență format la nivelul județului, din care fac parte Prefectul, Direcția Sanitar Veterinară și alte instituții cheie, ca partea publică a evenimentului, respectiv ”Ziua Porumbului 2018”, ce urma să fie organizată în 20 septembrie 2018, să nu se mai țină în acest an. Aceasta este doar o măsură de prevenție la nivel de județ și nicidecum fiindcă noi am avea vreun focar în cadrul fermei. Ni s-a comunicat că Ziua Porumbului fiind un eveniment public de amploare, s-ar crea un flux important de oameni, dintre care unii ar putea fi teoretic vectori pentru pesta porcină. Măsura de interzicere de către autoritățile județene a adunărilor publice vine în contextul în care Ialomița are un mare complex de porci în localitatea Căzănești, care e un obiectiv de interes major și ar fi o reală tragedie dacă o infecție cu acest virus s-ar declanșa acolo. Eu, unul, regret că nu putem să ținem evenimentul, dar nici nu pot să nu respect legea și interesul public al comunității ialomițene. Din acest motiv am decis să-mi asum în totalitate toate cheltuielile efectuate până în prezent cu organizarea evenimentului, chiar dacă acesta a fost anulat. În schimb, deși vom renunța la partea publică a testărilor în câmp, imediat după recoltarea loturilor experimentale vom face publice rezultatele, precum și tehnologia aplicată, pentru ca datele colectate de noi în câmp să ajungă la toți fermierii care ar fi urmat să participe la Ziua Porumbului 2018. Măsura autorităților este una preventivă, nu vizează ferma noastră, ci s-a interzis orice întrunire publică. S-a anulat inclusiv târgul care se ținea la Ciochina pe 8 septembrie, de Sântămărie”, a declarat Nicolae Sitaru pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Interdicția de a organiza prezentarea hibrizilor de la ”Ziua Porumbului” i-a fost comunicată fermierului Nicolae Sitaru de către Primăria localității Ciochina. Instituția l-a anunțat pe organizatorul evenimentului că există o hotărâre a Centrului de Combatere a Bolilor din Ialomița de interzicere a evenimentelor ”ce presupun aglomerări de persoane”. Interdicția este în vigoare ”până la finalizarea operațiunilor de stopare a extinderii bolii”, conform comunicării semnate de primarul Vasile Câmpulungeanu.

    Decizia de a se interzice ”Ziua Porumbului” din acest an vine pe fondul unor discuții deja existente despre riscul ca porumbul românesc să aibă probleme la export. Deja fermierii se tem că recolta din acest an ar putea fi ”sabotată” fie cu prețuri foarte mici, fie chiar cu cantități mari refuzate de anumite state care fac achiziții de cereale.

    În ultimii ani, Ziua Porumbului și-a consolidat poziția de cel mai important eveniment din câmp dedicat acestei culturi agricole importante. La ultimele ediții, numărul participanților a depășit orice așteptare, peste 3.000 de fermieri și specialiști din agricultura românească. Aproape toate companiile ce furnizează sămânță de porumb pentru fermele românești se înscriu anual cu un număr fix de hibrizi sau soiuri, iar la evenimentul final sunt prezentate rezultatele, producțiile obținute de fiecare genetică în parte. În plus, la Ziua Porumbului, specialiștii tuturor companiilor sunt prezenți pentru a discuta direct cu fermierii veniți mai ales din zona de sud a țării.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd