• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce riscă crescătorii dacă nu lasă veterinarii să le ia porcii din curte

    agrointeligenta.ro -

    Pesta Porcină Africană este un subiect fierbinte în satele și comunele României. Crescătorii sunt îngrijorați fie că au exploatații comerciale, fie numai câteva capete crescute pentru masa de Crăciun. Toți se tem că ziua de mâine le va aduce la poartă medicii veterinari veniță să le ia porcii și să îi sacrifice pentru că în apropiere s-a găsit un nou focar de Pestă Porcină Africană.

    Cei care au porci în gospodărie se întreabă ce pățesc dacă refuză să lase medicii veterinari să le intre în curte și să le omoare porcii. Cu un răspuns la această dilemă au venit gospodarii pățiți, cei în localitățile cărora s-au ucis deja toate suinele și unde procedurile de sacrificare au decurs rapid.

    Decizia de sacrificare a porcilor din gospodăriile unei comune sunt luate la nivel județean dacă acolo se identifică un focar de Pestă Porcină Africană sau dacă în apropiere există cazuri de boală cu risc de contaminare a suinelor din respectiva localitate. Astfel, spre exemplu, la Topalu, în Constanța, după confirmarea bolii în comună, medicii veterinari s-au prezentat în localitate cu Decizie de ucidere preventivă în caz de confirmare/suspiciune de pestă porcină africană. Documentul a fost eliberat de către Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Constanța.

    Sursa foto: Facebook.com

    Actul normativ care îi obligă pe crescătorii de porci să se supună indicațiilor medicilor veterinari seste Hotărârea de Guvern HG nr. 984/2015 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările sale ulterioare.

    În HG-ul indicat, articolul 2, litera c, punctul 13 prevede sancțiuni sub formă de amendă pentru ”refuzul sau împiedicarea de către proprietarii ori deținătorii de animale a tăierii sau uciderii, după caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum și a confiscării și distrugerii produselor și subproduselor provenite de la acestea sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidării focarelor și prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de declarare și carantină”. Valoarea amenzilor sunt de la 2.400 la 3.600 de lei în cazul persoanelor fizice și de la 12.000 de lei la 24.000 la persoanele juridice.

    Pentru a preveni situațiile în care porcii le vor fi omorâți ca măsură de prevenție, fără a lise face analize, gospodarii preferă să sacrifice animalele dacă află că în apropiere se confirmă vreun focar.

    Până la acest moment, oficial, numărul porcilor sacrificați se ridică la circa 130.000 la nivel național, peste jumătate fiind suine din gospodăriile populației, restul din ferme comerciale.

    Pe aceeași temă, vă recomandăm și:

    Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană

    Cât se plătește despăgubire pentru un porc cu pestă porcină

    Despăgubiri Pestă Porcină Africană: Greutatea la calcul, cea atinsă de porci la Crăciun

    PORCII DIN GOSPODĂRII, UCIȘI ABUZIV! ”Pun primarii să semneze CA SĂ AIBĂ ACOPERIRE!”

    Pesta Porcina Africană la om: ce riscuri sunt?


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!