• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RECOLTAREA PORUMBULUI: Cum se reglează combina pentru A EVITA SPĂRTURA BOABELOR!

    Oana Timar -

    La recoltarea porumbului, reglarea combinei poate asigura fermierului pierderi minime și o calitate mai bună a boabelor de porumb prin reducerea spărturilor. Institutul ARVALIS din Franța recomandă agricultorilor câteva metode la îndemână prin care recolta de porumb să-și păstreze calitatea din punct de vedere fizic.

    Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) vine în sprijinul fermierilor cu recomandări folositoare în această perioadă. Una dintre acestea vizează secretele reglării combinei și câteva aspecte care, la recoltarea porumbului, sunt în măsură să asigure o calitate mai bună a boabelor ce ajung în buncăr.

    Standardele de comercializare impun ca loturile să aibă o umiditate sub 15% și mai puțin de 5% boabe sparte. Limitarea șocurilor este decisivă pentru menținerea calității fizice pînă la cumpărătorul final. Ajustarea corespunzatoare a combinei este o condiție prealabilă pentru a limita spargerea și fisurarea boabelor, agravate ulterior de-a lungul lanțului de aprovizionare și care afectează uscarea și depozitarea lotului.

    De obicei, cerealele ajung la maturitate fiziologică fără defecte de calitate fizică. Rareori, condițiile naturale cauzează fisuri. Din contră, anumite erori la recoltare pot afecta calitatea: reglajele inadecvate ale combinei și viteza de înaintare prea mare.

    Un reglaj necorespunzător produce nu doar boabe sparte, ci și boabe crăpate. Semințele deteriorate compromit fluxul de aer de ventilație la cerealele depozitate în masă și induc un risc de dezvoltare a florei fungice nedorite (micotoxine) în timpul stocării. De la locul de recoltare până la destinația finală, recolta este supusă diverselor transferuri și manipulări, pe parcursul cărora boabele sparte la recoltare tind să se fracționeze, generând fragmente și impurități, ele însele o sursă de dezvoltare a mucegaiului și micotoxinelor.

    Reglajele trebuie adaptate în funcție de varietate

    Pentru a limita aceste riscuri, este necesară o ajustare a setărilor mașinii de recoltat. De exemplu, este necesar să se adapteze intervalul dintre bătător și contra-bătător și turația de batozare la dimensiunea știuleților.

    Pentru hibrizii timpurii, intervalul recomandat pentru contra-bătător este de 30 mm la intrare și 15 mm la ieșire. Această distanță trebuie crescută cu 5 -10 mm pentru hibrizii tardivi cu știuleți mai mari. Dacă boabele sunt greu de curățat, intervalul poate fi redus: 25 mm la intrare și 12 mm la ieșire.

    În tabelul de mai jos specialiștii ARVALIS au sintetizat o serie de recomandări pentru reglarea altor parametri corespunzând porumbului de Gradul 1:

    Turația de batozare Deoarece bobul de porumb este fragil, cu cât batoza are un diametru mai mare, cu atat trebuie redusa turația de batozare. De la viteza lineară de 10 m/s în jos, batozarea provoacă cel mai mic număr de spărturi.

    Pentru un diamentru de 45 cm, viteza ar trebui reglata la 450-550 tr/min, pentru un diamentru de 60 cm, viteza corespunzatoare este 300-400 tr/min, iar unui diametru de 70 cm îi corespunde o viteză de 200-300 tr/min. Alegerea mașinii este importantă, dacă batoza nu are posibilitatea să lucreze la viteze corespunzător de mici, trebuie echipată cu un reductor.

    Interval bătător/contra-bătător Acesta trebuie să se îngusteze, adică la intrare să aibă o deschidere de cca 40 mm (diametrul știuletelui), iar la ieșire de 20 mm (diametrul coceanului) – și trebuie adaptat pentru fiecare hibrid. Contra-bătătorul trebuie să fie în stare bună pentru a-și conserva eficiența.
    Vântul combinei Vântul combinei trebuie să destul de intens pentru a antrena cât mai multe impurități și să favorizeze doar trecerea boabelor, evitând colmatarea sitelor.
    Sita superioară și sita inferioară Ar trebui deschisă în proporție de 2/3, pentru a evita trecerea impurităților. Când contra-bătătorul este bine reglat, majoritatea boabelor sunt recuperate înainte de a ajunge pe sită. Sitele cu găuri rotunde de 16-18 mm sunt o variantă bună pentru raportul calitate/eficacitate.
    Viteza de avansare Contrar unor păreri, calitatea recoltei nu este ajutată printr-o viteză mică de înaintare: dacă reglajele sunt corecte, viteza poate fi mărită, ba chiar ajută aprovizionarea regulată a batozei.
    Alte observații Curățați combina înainte de a vă muta într-o alta parcelă, pentru a limita propagarea semințelor de buruieni, mai ales de datură (ciumăfaie), care este toxică.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile