• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Porumbului 2018: Tehnologia de cultură și producțiile obținute

    Oana Timar -

    S-au recoltat hibrizii înscriși la Ziua Porumbului 2018 în ferma Elsit din județul Ialomița. Alături de echipa sa din fermă și de reprezentanții companiilor partenere, inginerul Nicolae Sitaru a organizat luni, 17 august, deja celebra recoltare tehnică a loturilor de porumb. Noutatea acestui an este reprezentată de testarea comparativă și nu ne referim la cea pentru hibrizi, ci la lucrarea de semănat și la fertilizare.

    Ziua Porumbului 2018 nu va avea loc așa cum fermierii s-au obișnuit de aproape un deceniu. Din cauza focarelor de Pestă Porcină Africană ce evoluează în județul Ialomița, organizatorul celui mai mare eveniment de fermă din România, inginerul Nicolae Sitaru, a fost anunțat că ediția din acest an nu poate avea loc, deoarece adunarea fermierilor ar reprezenta un risc de răspândire a virusului.

    ”Astăzi suntem la culesul celei de-a noua ediții a Zilei Porumbului. Din păcate, evenimentul nu se poate desfășura în totalitate, deoarece a fost interzis de autoritatea de ocrotire a răspândirii bolilor din județ. Mie îmi pare rău că a fost oprit acest eveniment, că nu văd deloc rostul pentru care a fost oprit. Dar suntem oameni disciplinați și unde-i lege nu-i tocmeală: au zis că nu am voie, nu am voie și gata. Nu am încercat nici să vorbesc cu cineva, nici să mă plâng, însă am văzut că alte evenimente similare e voie să se desfășoare în Ialomița. Chiar zilele trecute a fost o întâlnire la Manasia, lângă Urziceni, unde au fost 100 și ceva de fermieri„, a declarat Nicolae Sitaru, administratorul fermei Elsit.

    La fel ca la ediții precedente, Agrointeligența – BT Video a făcut parte din echipa de recoltare pentru Ziua Porumbului. Am fost alături de specialiștii companiilor care și-au înscris hibrizii, dar și de profesioniștii fermei-gazdă. De departe, cel mai important moment a fost cel a cântarului, miza fiind una uriașă: o producție de top la Ziua Porumbului este o confirmare clară a productivității unui hibrid în condiții de fermă.

    ”În această parcelă sunt semănați 59 de hibrizi de la 10 companii de semințe cu care am făcut experiența 9 ani de zile. Parcela este amplasată într-un teren foarte bun, cu un pH neutru, ca plantă premergătoare am avut rapiță, s-au făcut lucrări de scarificare în toamnă, după care s-a pregătit terenul cu discul, iar în primăvară s-a făcut o lucrare cu combinatorul„, ne-a vorbit despre pregătirea patului germinativ inginerul Mihai Noveschi din cadrul fermei Elsit.

    Semănatul loturilor pentru Ziua Porumbului 2018 s-a efectuat în perioada optimă, între 11 și 14 aprilie. ”Lucrarea de semănat s-a făcut în condiții puțin dificile. În perioada însămânțatului am avut secetă, în martie și aprilie nu au căzut precipitații. Apa din care plantele au răsărit a fost doar cea de rezervă, fapt pentru care unii hibrizi, în funcție de puterea de germinație, de MMB, au răsărit diferențiat. Unii nu au făcut față la stresul hidric și nu au mai asigurat numărul de plante cel pe care l-am semănat. Noi am semănat 70.000, în realitate sunt 66.000-67.000”, ne-a explicat reprezentantul tehnic al Elsit, precizând și că ”nu toți hibrizii s-au comportat favorabil la această secetă cumplita care a fost în perioada însămânțării”.

    Pe partea de erbicidare, schema cu produse de la Bayer a reușit să țină piept buruienilor, astfel că de la semănat până al recoltare, cultura a fost una ”curată”. ”Erbicidarea a fost asigurată de Bayer, cu care lucrăm de mai mult de 10 ani. Ca erbicid în preemergență s-a aplica Adengo, 0,35 l / ha, înainte de răsărirea plantei, iar în vegetație s-a venit cu Laudis, care în mod normal se folosește mai mult în loturile de hibridare și în loturile de porumb zaharat. Acest erbicid am remarcat noi că a tolerat foarte bine cultura porumbului, nu a avut niciun stres asupra vegetației porumbului”, ne-a mai explicat Mihai Noveschi.

    După seceta din primăvară, cultura de porumb din ferma Elsit a beneficiat și de ploile mult-așteptate, aportul de apă reușind nu numai să salveze plantele, dar și să asigure producții de top.

    Iată tehnologia Elsit de cultură a porumbului

    Planta premergătoare 2017: rapiță
    Densitatea la semănat: 70.000 boabe/ha
    Precipitații: 387 L/mp în perioada februarie-august 2018

    Lucrări efectuate

    TOAMNA
    – Scarificat cu HORSCH TIGER în octombrie 2017;
    – Fertilizat cu îngrășămant complex DAP 18.46.0 – 150 kg/ha;
    – Discuit în octombrie 2017;

    PRIMĂVARA
    – 11.04.2018-12.04.2018: Fertilizat cu azotat de amoniu 200 kg/ha incorporat;
    – 11.04.2018-12.04.2018: Pregătirea patului germinativ si incorporare ingrasaminte cu ajutorul combinatorului;
    – 12.04.2018-14.04.2018: Semănat și fertilizat cu aplicare de îngrășămant CEREALFOS CICH în cantitate de 100 kg/ha;
    – 26.04.2018: Erbicidare cu Adengo 0,4 l/ha înainte de răsărire;
    – 18.05.2018: Erbicidare cu Laudis 2 l/ha in faza de 6-8 frunze;
    – 13.06.2018: Fertilizare FOLIARA AUXI 4C CICH 2 l/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte