• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GEORGIAN CORNIȚĂ, fermierul care PUNE PREȚ PE PĂMÂNT!

    Oana Timar -

    Georgian Corniță face parte din acea categorie de fermieri pentru care solul este pe primul loc. Calitatea solului, mai exact. Georgian Corniță este unul dintre puținii agricultori pe care i-am întâlnit care să aibă în exploatație cartări agrochimice, inclusiv o primă documentație ce datează încă din 2001, și pe care o actualizează permanent, pe măsură ce reușește să rezolve, una câte una, probleme din solele lucrate.

    Administratorul Technoplant Cereal lucrează în prezent 680 de hectare de teren agricol pe raza municipiului Călărași. Reușește să lucreze pământul la cel mai înalt nivel mulțumită investițiilor mari pe care le-a făcut în fiecare an pe partea de utilaje. Practic, în fiecare an, la ferma lui Georgian Corniță ajunge un tractor nou-nouț, având acum două astfel de mașini cu 240 de cai putere, un tractor de 160 CP și alte două astfel de utilaje cu 100 de cai putere.

    Cartare pentru toată suprafața fermei

    ”Administrăm această suprafață din anul 2010, iar în urma efectuării cartării agrochimice, am constatat că folosim o suprafață de teren foarte diversificată, atât din punct de vedere al pH-ului, cât și al fertilității solului. Astfel, am luat decizia de a efectua un program de ameliorare a solului și de refacere a fertilității solului prin diferite metode„, ne-a declarat fermierul Georgian Corniță.

    Crește fertilitatea solului cu produsul Blackjak

    Planul său de a crește fertilitatea solului lucrat a inclus încă de la început produsul Blackjak, cel mai cunoscut ameliorator de sol de pe piața din țara noastră. În decizia de tratare a solelor cu produsul Aectra a contat mult și recomandarea reprezentantului companiei, Cosmin Grozavu, care, la rândul său fermier, a venit cu experiența folosirii Blackjak în propria exploatație. ”Domnul Corniță face parte dintre acei fermieri care au înțeles că trebuie aplicate tehnologii din ce în ce mai performante și care ajută în câmp și într-un an complicat ca acesta, care aduc beneficii incontestabile în urma implementării lor. Cu siguranță există beneficii și după primul an de folosire, dar Blackjak este un produs care se pretează și oferă satisfacții la folosirea an de an, prin favorizarea acumulării de materie organică în sol”, ne-a declarat și Cosmin Grozavu, reprezentantul Aectra care ne-a însoțit în ferma din Călărași.

    Un fermier informat

    ”Am descoperit un produs pe bază de acizi humici, fulvici și ulmici, în speță Blackjak, un produs foarte bun pentru refacerea fertilității solului. Terenurile noastre sunt terenuri cu pH alcalin, peste 8, și am ales acest produs tocmai datorită capacității lui de tamponare a pH-ului și a deblocării unor macro și microelemente, în special fosforul care din formă ușor accesibilă devine o formă greu accesibilă pentru plante. Blackjak ajută la trecerea ionilor fosfați în forme ușor accesibile pentru plante”, ne-a declarat, foarte bine informat, fermierul Georgian Corniță. De altfel, pasiunea pentru sol a călărășeanului merge până la testarea periodică a calității gliei cu ajutorul propriilor instrumente de analiză.

    Producții mai mari cu îngrășăminte mai puține

    ”Prin introducerea Blackjak în cadrul tehnologiei de fertilizare, nu a fost nevoie să mărim cantitatea de îngrășăminte pentru a obține o producție mai bună. Din contră, îngrășămintele aplicate au fost în doză mai redusă, iar rezultatele peste„, ne-a spus Georgian Corniță, exemplificând cu o diferență frumoasă obținută la floarea-soarelui pe un sol tratat cu Blackjak: ”În anul 2018, am obținut la cultura de floarea-soarelui un spor de 600 de kilograme pe parcelele tratate cu Blackjak, comparativ cu martorii netratați. Făcând un calcul economic, la o cheltuială de 200-240 de lei pe hectar, venitul a fost de peste 700 de lei pe hectar”.

    În medie, la ferma din Călărași, produsul Blackjak a reușit o creștere a producțiilor cu 15-20%. ”Acest lucru ne-a determinat ca anul următor să extindem suprafața tratată cu biostimulatori astfel încât în anul 2018 întreaga suprafață a fermei a fost tratată cu Blackjak”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    În cadrul programului tehnologic aplicat în fermă, Georgian Corniță nu s-a rezumat numai la aplicarea Blackjak din portofoliul Aectra. Fermierul a extins parteneriatul cu compania și pentru restul fertilizanților precum Terra-Sorb sau Atonik. ”Mai mult de atât, începând cu anul 2018, din toamna acestui an, dezvoltăm și un program cu un produs nou – NH DELTA, în doză de 5 litri la hectar, aplicat în 5 fracții și sunt convins că rezultatele vor fi cele pe care ni le dorim”, este noul proiect al fermierului care administrează Tehnoplant Cereal.

    Nu vrea pământ mai mult, ci mai bun!

    Viziunea fermierului Georgian Corniță pentru ferma sa în viitorii ani nu are în vedere o extindere masivă prin achiziții de terenuri. Agricultorul se vede la relativ aceeași suprafață, însă cu producții mai mari, cu o profitabilitate crescută la hectar: ”Pentru mine ca fermier, solul este cel mai important pentru că el reprezintă mijlocul de producție, mijlocul activității mele, și atunci voi încerca să asigur cele mai bune condiții pentru a obține randamentele pe care mi le doresc. În următoarea perioadă, scopul nostru este de a crește fertilitatea solului, avem în plan pe un termen mediu și lung o creștere a producției pe unitatea de suprafață și nu a măririi suprafeței. Nu putem face asta decât prin a asigura solului toate mijloacele de care el are nevoie pentru a ne da tot ce este mai bun”.

    Acest articol face parte din campania Tehnologiile Profitului derulată de Agrointeligența în parteneriat cu compania Aectra. Pentru mai multe detalii și pentru a comanda produsul Blackjak, accesați oferta specială pentru acest produs pe www.aectra.ro sau puteți suna direct la telefon 021 312 08 29


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!