• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un hectar cu roşii aduce profit de 17000 de euro în Spania

    agrointeligenta.ro -

    Se ştie: Spania este numărul 1 în producţia de roşii din Uniunea Europeană – este însă pe această poziţie nu doar în ce priveşte cantitatea dar şi valoarea obţinută la hectar.

    Secretul spaniolilor costă în sistemul de producţie în seră – sere întinse uneori pe sute de hectare şi a soiurilor cu viaţă lungă pe care le cultivă.

    Potrivit datelor Consiliului pentru Agricultură, Pescuit şi Mediu din Andalusia, cea mai importantă regiune de producţie a tomatelor din Spania în sezonul 2011/2012 s-a înregistrat un profit de 17500 de euro per hectar, ceea ce reprezintă o creştere de 65% comparativ cu cel precedent (10600 EUR/ha).

    De la un sezon la altul costurile de producţie în seră au crescut doar cu 0,2% de la 4,9 EUR/ m² la 5 EUR/ m², randamenul rămânând însă neschimbat 13,50 kg/m².

    Costurile luate în considerare au fost cele cu seminţele, trataentele fitosanitare, îngrăşămintele, apa, energia electrică.

    Preţul mediu al tomatelor cu „viaţă lungă” de seră înregistrat o creştere de 10% de la un sezon la altul – de la 0,44 EUR/kg la 0,50 EUR/kg.

    În regiunea Almeiria (Andalusia), unde se produce peste jumătate din recolta de tomate din Spania, 90% din „suprafaţă” dedicată culturii de tomate este acoperită de un sol artificial (Enarenado) aşezat peste solul natural foarte sărac în această regiune – restul de 10% sint sisteme hidroponice clasice în care solul este înlocuit cu substrat mineral.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA