• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un alt mega-scandal. Englezii trimit pe continent carne de la vite bolnave de tuberculoză

    agrointeligenta.ro -

    Se pare că în acest an cineva a pus gând rău sectorului cărnii de vită din Europa. După Horse-Gate, care a tras la jumătate consumul în primăvară, cel puţin în unele ţări europene, acum avem un nou scandal. 
    Designul pieţei comune europene este făcut pentru a permite mărfurilor, inclusiv celor agro-alimentare să circule cât mai repede dintr-o ţară membră în alta. Controalele sanitar-veterinare efectuate la vamă nu mai există, pentru că nu ma există punctele de frontieră. Siguranţa la acest capitol fiind în principiu asigurată prin standardele comune acceptate de toate statele membre. Scandalurile alimentare din ultimul an au arătat că acest design are limitele lui.

    După scandalul Horse-Gate, când carnea de cal originară din România şi Polonia, a fost procesată în Franţa şi vândută apoi în Marea Britanie drept carne de vită, apare ca un recul un altul, în care carnea de vită provenind de la animale bolnave de tuberculoză ajunge din Marea Britanie în Franţa.

    28.000 de animale bolnave pleacă la export

    Dezvăluirile au fost făcute de cotidianul Sunday Times, care descrie datele unei adevărate „scheme murdare” a exportatorilor britanici de carne de vită – aproape 28.000 de animale testate pozitiv cu microbul tuberculozei ar pleca din „insule” în fiecare an spre Franţa, Belgia şi Olanda.

    Potrivit jurnaliştilor britanici, problemele din sistem s-ar cunoaşte de mai multă vreme, lanţurile de hypermarket şi de fast-food refuzând să preia această materie primă oferită de producătorii locali în ciuda unor preţuri stimulative.

    Carnea „bolnavă” este însă preluată de amatorii de chilipiruri şi de unităţile cu bugete reduse precum micile restaurante, shaormeriile, sau cantinele şcolare şi chiar spitalele.

    Bovinele sunt depistate înainte, dar nu sunt eliminate ”din circuit”

    Jurnaliştii britanici relevă şi schema de lucru. Animalele depistate ca fiind bolnave sînt într-adevăr separate de cele sănătoase, fiind plătită o compensaţie crescătorilor, aşa cum prevede legislaţia, dar în loc să „dispară” definitiv, ajung, se pare şi cu complicitatea unei agenţii veterinare publice, la nişte abatoare care le sacrifică, vânzându-le sau exportându-le apoi fără nicio etichetă specială.

    Pentru consumator riscurile sînt totuşi mici – posibilitatea transmiterii de la animal la om fiind considerată a fi redusă dacă nu chiar inexistentă. Bacteria se poate regăsi atât în carnea cât şi în laptele de vită.

    Francezii sînt extrem de furioşi

    „Este de-a dreptul supra-realist. Această practică ar trebui stopată imediat. Este bizar cum o agenţie publică s-a lăsat implicată în aşa ceva” a declarat, astfel, Laurent Pinatel, purtătorul de cuvânt al Confédération Paysanne, un sindicat al fermierilor din Hexagon, citat de Sunday Times.

    Reprezentanţii abatorului unde sînt sacrificate animalele bolnave recunosc că în unităţile lor sînt „operate” între 10 şi 20 de capete din această categorie săptămânal, carnea fiind exportată sub formă de carcasă către continent.

    Scandalul de faţă ar fi cel mai grav care să afecteze reputaţia exportatorilor britanici după cel al vacii nebune, din urmă cu aproape zece ani.

    Surse: Sunday Times, Le Figaro, La Tribune


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale