Olandezii au pariat pe afine şi au câştigat. Cererea le-a dublat producţia în 5 ani

În Olanda, de decenii bune una dintre cele mai mari producătoare de legume şi fructe din Uniunea Europeană este greu să mai găseşti un sector în care să se înregistreze creşteri de peste 10% – ei bine afinele este acesta.

Afinele au reuşit să cucerească pe toată lumea cu gustul lor plăcut răcoritor şi cu promisiunea unui important aport de anti-oxidanţi ce reduc riscul apariţiei cancerului, încetinesc procesul de îmbătrânire şi aşa mai departe. Studiile araă că afinele au intrat în dieta europenilor – mai ales a celor din zona euro – ca „gustări”. Un lucru care le sporeşte cererea, spre fericirea producătrilor.

Olandezii au pariat pe afinele de cultură – mai mari, mai dulci, mai prietenoase decât suratele lor „de pădure”, dar la fel de sănătoase. Cererea puternică le+a asigurat comezi care au susţinut creşterea producţie cu 110% în ultimii cinci ani.

Modul de consum al afinelor ca „gustare” este esenţial în creşerea vânzărilor – în Germania şi în Olanda aproape o treime dintre cumpărători preferă aceste fructe pentru a-şi potoli foamea între mesele principale.

Studiile arată că sexul nu înfluenţează consumul – bărbaţi şi femei, toţi consumând la fel.

Suprafaţa de produţie a crescut în 2012 la 585 de hectare de la 280 de hectare în 2007.

Cele mai importante pieţe de export pentru culivatorii olandezi de a afine sînt Marea Britanie (40%) şi Germania (15%). Cantitatea totală de export ridicandu-se la 3,4 milioane de kiliograme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*