Un cultivator american de mentă: Această cultură este o provocare pentru orice fermier

Singurul fermier din Dakota de Nord care cultivă mentă desfășăară zilele acestea lucrările de recoltare. Suprafața alocată acestei culturi nu este una farte mare la ferma sa de 4.000 de hectare, dar Troy Uglem a rămas singurul agricultor care mai cultivă mentă în statul său care numără 30.000 de ferme.

Menta recoltată este destinată aromatizării gumelor de mestecat, a pastelor de dinți, a mâncărurilor sau băuturilor alcoolice. Prima recoltă a avut-o în 2001. ”Este o plantă neobișnuită. Prima dată am plantat semințe, apoi s-a răspândit natural”, le-a explicat Uglem jurnaliștilor de la The Dickinson Express.

O parte interesantă a cultivării mentei este recoltare, care se face prin cosire, iar plantele, cu frunze și tulpine sunt imediat puse în niște tuburi mari de metal. Acestea se vor conecta apoi la un sistem de aburi care, după răcire, va scoate uleiul volatil. Acesta este incolor, nu are culoarea verde, așa cum am fi tentați să credem. Bine închis în bidoane speciale, acesta ia drumul livrării la fabrică și dintr-un singur baril de ulei de mentă se pot aromatiza 5,2 milioane de unități de gumă de mestecat, potrivit Consiliului american pentru cercetare în industria mentei.

”Menta este o cultură cu inputuri ridicate. Are nevoie de tratamente, iar echipamentele de recoltare sunt scumpe. Cine se decide să intre în această afacere nu poate să renunțe după un an, pentru că are mult de pierdut”, este părerea lui Troy Uglem.

Cu o producție de 18-22 de kilograme de ulei de mentă la un hectar și un preț de 16-30 dolari pe kilogram (după ce scade cheltuielile), fermierul reușește să pună deoparte de la 300 până la 700 de dolari de la un singur hectar. Acum 10 ani, suma era mult mai mare, însă în ultimii 5 ani, tarifele au scăzut, așa că de la 300 de hectare cât cultiva anuterior, acum Uglem și-a restrâns suprafața de mentă la doar 100 de hectare. Condițiile de piață i-au făcut însă pe alți doi concurenți de-ai săi să renunța, așa că el a rămas singurul cultivator de mentă din zonă. ”Am încercat menta când prețul la grâu scăzuse atât de mult încât am zis să încerc orice altceva. Un dezavantaj îl reprezintă însă și subvențiile foarte mici acordate celor care aleg această direcție”, mai spune americanul.

În ultimii ani, producția SUA de mentă a scăzut enorm. Dacă acum 10 ani, deținea 70% din piața mondială, acum procentul a scăzut la 40%, iar cele mai multe culturi sunt concetrate în statele Washington și Oregon.

”Dacă mă întreabă cineva cum este cu menta, le spun că necesită foarte multă muncă. Pentru orice fermier, poate fi o provocare”, și-a încheiat Uglem interviul acordat presei americane din Dakota de Nord.

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*