• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Samson Popescu, fermierul timișean care a pariat pe porumb

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul Samson Popescu din Cărpiniş, judeţul Timiş, are un nume ce aminteşte de povestea „Samson şi Dalila” din Biblie şi, în judeţ, este unul dintre cei mai celebri agricultori. Cultivă 300 de hectare de cereale şi plante tehnice şi face agricultură de peste 35 de ani.

    La ferma pe care o conduce, au loc an de an două dintre cele mai mari sărbători ale fermierilor din Regiunea de Vest a României: Monsanto Farm Progres şi Bayer Agro Arena.

    Porumbul – cea mai rentabilă cultură în Timiş

    Dintre cele 300 de hectare pe care Samson le deţine, 200 de hectare le seamănă numai cu porumb, fiindcă este cea mai de succes cultură pentru zona Timişului. Pământul este foarte bun, există condiţii pedoclimatice optime, iar rădăcinele plantei se înfig adânc în sol. Restul hectarelor sunt cu grâu, floarea soarelui, rapiţă sau orz.

    „Dacă ai ploi în mai-iunie, poţi obţine profit, iar dacă mai vine o altă ploaie în iulie producţia poate creşte şi mai mult. Nu e uşor, dar merge. Aici, în Timiş, nu ai voie să dai greş şi nu ar trebui să avem probleme sau dureri de cap, cum se zice, fiindcă pământul este foarte bun. Dacă ştii să aplici tehnologia ca la carte, îţi iese treaba bine – e vorba de lucrările solului, alegerea hibrizilor, aplicarea ierbicidelor sau a fertilizării. Eu fac agricultură de 35 de ani şi pot spune că sunt factori pe care îi poţi controla şi care depind de fermier. Din păcate, sunt şi factori care nu mai depind de noi, cum sunt calamităţile (seceta, inundaţiile, îngheţurile şi piatra) şi cu care nu ne prea putem pune”, este de părere fermierul cu nume biblic din Cărpiniş.

    Totuşi, şi aici, Samson a găsit o soluţie eficientă. A săpat un puţ la o adâncime de peste 100 de metri, de unde scoate apa şi reuşeşte să ude o parte din culturi în perioada de secetă. Este posibil să acceseze şi tehnologia de irigaţie prin picurare de la John Deere Wather, fiindcă apa e o mare provocare pentru fermieri în perioada de vegetaţie a culturilor.

    O strategie de succes

    Ceea ce dă mari dureri de cap fermierilor sunt dăunătorii, îndeosebi diabrotica sau viermele vestic al porumbului, mai ales la monocultură. Şi aici, Samson a găsit soluţia. Nu cultivă mai mult de doi ani porumb în acelaşi teren. Roteşte culturile. De asemenea, la tratarea seminţelor de grâu utilizează un insectofungicidul de tehnologie avansată şi nu mai are probleme deloc cu dăunătorii, iar porumbul nu îl seamănă fără să trateze seminţele. O altă strategie de reuşită este tratamentul în vegetaţie la cultura porumbului în faza de înflorire şi mătăsire, fiindcă diabrotica atacă puternic mătasea porumbului şi polenizarea nu mai are loc normal. De aceea, Samson Popescu an de an aplică tratamente culturilor cu insecticide de la înălţime, cu aviaţia.

    Tehnică şi tehnologie de ultimă generaţie

    Una dintre cele mai eficiente strategii pe care Samson o aplică la fermă şi care îl ajută să aibă succes în agricultură este accesul la tehnica şi tehnologia de ultimă generaţie.

    „Dacă am câştigat ceva prin aderarea la Uniunea Europeană este în primul rând că eu, ca fermier român, am acces la tehnica şi tehnologia modernă, la fel cum are şi fermierul german sau american. Printr-un proiect european am reuşit să îmi dotez ferma cu maşini şi utilaje de ultimă generaţie: tractoare, semănători, maşini de pregătit solul şi combine, cu care pot lucra pământul şi să obţin rezultate foarte bune”, a mărturisit Samson Popescu.

    De asemenea, el ştie să acceseze informaţia de ultimă oră, care îl ajută să ia deciziile cele mai bune, în fermă. Este la curent cu cele mai noi şi utile informaţii despre comportarea hibrizilor în regiune.

    „E extraordinar acest lucru. Printr-o simplă alegere a hibridului x şi nu y de la o companie sau alta poţi să ai producţii de 1.000 de kilograme sau 1.500 kilograme. Eu mă informez din mediul online, din revistele de specialitate, din pliante şi broşuri”, susţine Samson.

    Sursa: Ziua de Vest


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară Ploi și vijelii în mai multe județe. Alerta meteo – în vigoare de astăzi