• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Camerele Agricole: „mascaradă politică” cu miză de zeci de miliarde de euro?

    agrointeligenta.ro -

    După ani de amânări şi pregătiri, azi au loc alegeri pentru desemnarea celor care vor face parte din conducerea Camerelor Agricole Judeţene.

    În perioada 2014-2020, agricultura românească va beneficia de fonduri de circa 21 de miliarde de euro. Pentru ca fermierii să nu piardă aceşti bani, angajaţii Camerelor Agricole ar trebui să plece de la birouri şi să bată satele României, pentru a oferi sfaturi şi sprijin real agricultorilor, capabili să acceseze fonduri europene, după cum a recomandat chiar şi comisarul european Dacian Cioloş.

    Cât de important este ca membrii Camerelor Agricole să le fie alături fermierilor? Probabil că, dacă aceştia chiar i-ar fi susţinut pe fermieri, nu ar mai fi existat 1.750 de contracte cu fonduri europene, în valoare de 450 de milioane de euro, reziliate, din cauza faptului că beneficiarii nu au mai putut face rost de sumele necesare cofinanţării.

    Alegeri boicotate

    Astăzi, numai în Timiș și Suceava sunt așteptați la urne 20.000 și, respectiv 116.000 de agricultori, care au beneficiat de subvenții anul trecut, pentru a-i alege pe care care îi vor reprezenta în Camerele Agricole Județene. Numai că alegerile pentru desemnarea conducerilor Camerelor Agricole Judeţene au debutat cu stângul. Liga Asociaţiilor Agricole (LAPAR) boicotează alegerile, deoarece, pornind de la legea alcătuită de funcţionarii de la Agricultură, Camerele Agricole nu le vor mai fi de niciun folos agricultorilor, deoarece sunt reduse la un simplu rol de consultant și nu vor mai fi un partener în discuțiile cu Ministerul Agriculturii. Practic, aceste Camere sunt înființate doar pentru a le lua ochii celor de la Bruxelles, mai ales a comisarului Dacian Cioloș, care a susținut acest proiect de la bun început. Comparativ cu Franța, unde Camerele Agricole sunt de un real folos agricultorilor, în România, activitatea dintr-o unitate județeană va fi la dimensiunea celei pe care o întreprinde un simplu departament dintr-o asemenea instituție din Hexagon.

    În plus, noile Camere Agricole se vor autofinanța, spre deosebire de cele vechi, care beneficiau de bani de la Ministerul Agriculturii. Astfel, fermierii care vor avea nevoie de consultanță pentru întocmirea proiectelor cu fonduri europene vor trebui, cel mai probabil, să scoată bani din buzunar.

    Prefecții își bagă coada în Camerele Agricole

    Însă nu doar legea afectează performanţele Camerelor Agricole, ci şi acţiunile reprezentanţilor Guvernului în teritoriu. În Brăila, prefectul Gheorghe Obraja a aprobat printr-un ordin emis in data de 7 august 2013 modificarea componenţei Comitetului judeţean de iniţiativă, care trebuie să organizeze alegerile pentru Camera agricolă Judeţeană, informează infobraila.ro. Aşa se face că producătorii agricoli din sectorul vegetal au fost eliminaţi de pe liste, pe care sunt prezente doar o cooperativă piscicolă, două asociaţii apicole şi o asociaţie a crescătorilor de ovine şi caprine. Marcel Cucu, vicepreşedintele LAPAR, spune că schimbările au la bază interese financiare mari şi sunt o „mascaradă politică”, în condiţiile în care Uniunea Europeană alocă sume importante de bani Camerelor Agricole.

    În Hunedoara, directorul executiv al Camerei Agricole este fost șef al Finanțelor Publice județene. Întrebat la numirea în funcție cum va gestiona problemele fermierilor, el neavând experiență în agricultură, Lucian Heiuș a declarat că prioritatea lui va fi atragerea fondurilor europene, potrivit presei locale.

    Atribuțiile Camerelor Agricole

    Potrivit noului act normativ, atribuţiile Camerelor Agricole Judeţene constau, în principal, în oferirea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbţiei fondurilor europene, organizarea de activităţi de popularizare şi asistenţă tehnică de specialitate prin înfiinţarea de loturi demonstrative, demonstraţii practice, târguri, expoziţii, festivaluri, seminare, simpozioane etc. De asemenea, camerele agricole vor asigura asistenţa tehnică de specialitate, economică şi managerială persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă.

    Totodată, camerele agricole judeţene vor colabora cu instituţiile de învăţământ şi cercetare agricolă în scopul realizării transferului tehnologic şi diseminării rezultatelor cercetării aplicative în agricultură prin elaborarea şi distribuirea gratuită de tehnologii de cultură şi de creşterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model etc.

    Articol de Simona Tapalagă pentru evz.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companiei La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii