Bio şi organicViaţa la ţară

De ce Europa de Vest a fost invadată de flori la orice margine de drum? Iată explicaţia!

Vest-europenii plantează flori pentru salvarea albinelor…mergând pe bicicletă

Una dintre soluţiile pentru a stopa declinul populaţiilor de albine, fenomen care îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe apicultorii şi comercianţii de produse apicole din Europa de Vest, este plantarea unor suprafeţe cât mai largi cu flori.

Acesta a fost şi scopul campaniei “Bees love Organic” (albinele iubesc organicul) iniţiate, ca parte a programului Nature & More, de comerciantul olandez de produse organice, Eosta, informează Fruitnet.
În cadrul campaniei s-au distribuit 400000 de săculeţi cu seminţe de plante “prietenoase” cu albinele.

Lansată în aprilie, campania a avut drept rezultat semănarea a 120 de milioane de seminţe în întregul spaţiu al Europei Occidentale, incluzând ţări precum Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie şi, bineînţeles Olanda.

În Olanda evenimentul cheie s-a numit “Bee Cycle Path”, pentru că a reunit câteva sute de persoane care în cursul unui traseu de 1000 de kilometri parcurşi cu bicicleta au plantat în drumul lor seminţele de flori.

Deşi iniţiată de o companie privată, campania Nature & More a fost sprijinită de un grup consistent de organizaţii nonguvernamentale din toate ţările în care aceasta s-a desfăşurat precum Bionext şi Bee Foundation în Olanda, Stiftung Blühende Landschaft în Germania sau Youth Initiative Program în Suedia.

Populaţiile de albine din Europa sînt afectate de varroasis şi CCD (Colony Colapse Disorder) «boli» care conduc la scăderea numărului de familii şi implicit a cantităţii de miere obişnuite sporind pierderile înregistrate de apicultori şi contribuind la scumpirea mierii produse în Europa.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

  1. Profesorilor, invatatorilor, studentilor ar fi bine sa preluati initiativa: adunati seminte si semanati-le pe marginea drumurilor satelor voastre – mandriti-va cu florile voastre; Preotii, f irmele ar fi bine sa initieze astfel de campanii – va numiti Gradina Maicii Domnului, dar e o cultura de Buruieni si scaieti – asa cinstiti voi pe Maica Domnului?; infiintati societati de voluntariat. Primariile sa nu mai acorde ajutoare sociale fara munca- dati afara oamenii incapabili din primarii care nu au si nu stiu sa puna in grafic actiuni zilnice de lucrari pentru cei cu ajutoare sociale , care ponteaza fictiv – sunt destui capabili, daca nu aveti aduceti din alte parti, dati anunturi la straini – vin cu placere ca voluntari chiar . Treziti-va o data.

  2. Masurile luate repede-repede de guvernul Ponta au fost ca apicultorii trebuie impozitati ca doar cu atatea seminte puse curge acum mierea la PSD-PC-PNL. Noi nu avem guvernati avem guboaie.

  3. Sunt saculeti care contin seminte de tot felul de flori salbatice care se seamana pe de-a lungul drumurilor in Occident – arata superb, e un paradis – si eu seman toamna in fata si spatele casei la tara, dar ajung prin august acolo, nu stiu daca rezista , taranii cosind locul. In Occident mai sunt acele grupuri de street gardening care seamana si ingijesc benevol spatiile urate, planteaza flori… in special noaptea, pentru surpriza

  4. nu numai ca scade productia de miere, este pusa in pericol polenizarea si daca mergem cu gandul mai departe flora va avea de suferit.problema diminuarii numarului de albine poate fi considerata cu seriozitate o problema nationala.cine, de ce, cum nu mai conteaza , conteaza ca trebuiesc luate repede masuri.

Scrie un comentariu