• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valeriu Steriu: ”Cei mai fericiți fermieri sunt cei care au exportat în primele zile după recoltare, înainte de căderea prețurilor”

    agrointeligenta.ro -

    Valeriu Steriu, președintele Comisiei Prezidențiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România, a participat astăzi la o conferință de profil la care a vorbit despre importanța industriei alimentare care ar trebui să se dezvolte odată cu activitatea agricolă.

    ”Soluția spusă de acum 20 de ani de unii experți este de a investi în industria alimentară, care, alături de agricultură, are o puternică posibilitate de dezvoltare, chiar dacă azi a trecut majoritar în zona corporațiilor străine. Dacă România avea, odată cu fondurile europene, o strategie în domeniu cu direcții mult mai clare, situația era diferită pentru că foarte mulți bani au plecat pe investiții mici, modeste, care astăzi s-au închis”, a analizat Steriu.

    ”Dacă fermierii ar fi avut silozuri proiectate într-o strategie de acum 10 ani, am fi avut în momentul de față exporturi nu numai de făină și de grâu ci și de produse finite pentru că toată Africa și Orientul Mijlociu așteaptă astfel de produse și am fi avut soluții cu cel puțin 20-30% mai bune în prețul pe care fermierii l-ar fi putut încasa nu doar 4-5 cumpărători de cereale așa cum este astăzi. Practic, cei mai fericiți fermieri sunt cei care au exportat în primele zile după recoltare, câteva șlepuri de cereale, înainte de căderea prețurilor”, consideră președintele Comisiei Prezidențiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România.

    Valeriu Steriu a precizat că în România există producție în mai multe domenii, chiar dacă unele nu mai au capital majoritar românesc, însă acestea trebuie susținute în continuare cu bani europeni.  „Mă uit la industria laptelui și cred că sunt doar doi jucători la nivel național, care mai au capital majoritar românesc. În schimb, în industria cărnii majoritatea sunt români și există producție și prelucrare. La fel și în domeniul fructelor și legumelor, vinul merge frumos și cred că toate acestea trebuie susținute major cu viitorii bani europeni. Dacă nu vom găsi soluții pentru a avea aceste direcționări clare pe excesul de producție care va fi și în anii următori, vom rămâne cu aceleași probleme ca și astăzi”, a adăugat Steriu.

    Referitor la strategiile de viitor ale agriculturii, Valeriu Steriu a atras atenția asupra unei ”greșeli” care a costat România un miliard de euro. „România poate și trebuie să se bată la Bruxelles pentru a genera producție, nu neapărat pentru alimente, cât mai ales pentru furaje și alte exploatări, în zona consumului de soia. România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat, dar a importat soia modificată genetic, care a intrat în furajarea animalelor. Valorile sunt incredibile pentru că în fiecare an importăm de peste 150 de milioane de euro, în loc să producem de peste 200 de milioane de euro și să exportăm surplusul”, a spus Steriu, citat de agerpres.ro.

    Declaraţiile au fost făcute cu ocazia evenimentului ”Romanian Agribusiness Conference”, ediţia a V-a, organizat de Medien Conferences, divizia de evenimente a grupului ce editează şi cotidianul România liberă.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Timac Agro România anunță schimbări în structura managerială a companiei La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii