Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
CATEGORII PRODUSE ARTICOLE EXTERNE AUTORI ARHIVĂ

AZI 21:02 Știri agricole: cele mai importante informații din agricultură în săptămâna 23-29 mai

AZI 19:32 EXCLUSIV! FERMIERII pregătesc un MEGA-PROTEST. Iau în calcul data de 7 IUNIE!

AZI 13:05 Comisie de ANCHETĂ privind VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE către STRĂINI!

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

gyori-miklos

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

cai-curtici-1-evz

Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion

apa calda din compost

Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar

Ce profit aduce o fermă de capre? Francisc Lulea: „Nu facem faţă cererii de lapte”

taierea-la-vita-de-vie

Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă

Cel mai ieftin schimb valutar în cont Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea „gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca „nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  3. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  4. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  5. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  6. […] Mai mult, pe agrointel.ro […]

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Buna ziua.
    Si pe mine ma intereseaza datele de contact ale lui Bogdan Blaga. Daca le aveti, mi le puteti trimite, va rog? Am o productie de 5 ha pentru anul 2015 si as vrea sa stiu din timp ca am cui sa il vand pe tot.
    Multumesc.

    RĂSPUNDE
  9. Buna ziua.Ma intereseaza sa cumpar porumb zaharat 3,5t din 2in 2zile.ce soiuri cultivati si din ce zona.TEL.0763 834 970.

    RĂSPUNDE
  10. Eu sunt un alt cultivator din zona Olteniei.
    Anul acesta cultiv 4,75 Ha de porumb zaharat din soiurile aflate in catalogul plantelor acreditate a se cultiva in Romania in 2015. Probabil soiurile de la Statiunea de cercetare agricola Turda.
    Sunt interesat pentru o posibila colaborare

    RĂSPUNDE
  11. Da ma intereseaza pentru o colaborare.Astept nr. de telefon pentru a lua legatura.

    RĂSPUNDE
  12. buna ziua,am de vanzare porumb zaharat soiul, dulce de BACAU in BIHOR ,daca e cineva interesat poate suna la tel 0740141943.

    RĂSPUNDE
  13. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  14. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
  15. Buna ziua.
    Va rog sa-mi oferiti si mie datele de contact firmei de procesare din Ungaria.
    Multumesc!

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES