ABONARE LA ARTICOLE

gyori-miklos

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea “gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  3. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  4. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca “nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  5. […] Mai mult, pe agrointel.ro […]

    RĂSPUNDE
  6. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  9. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
gladita bun

Gardul viu din glădiță – cea mai ieftină și eficientă metodă de a păzi ferma de hoți

Tot mai mulți fermieri se plâng că hoții le calcă terenurile și fură tot ce prind în cale. Nici gardurile nu mai pot stăvili lăcomia prădătorilor care au ajuns să fure inclusiv sârma care împrejmuiește ogorul și pe care o dau la fier vechi. Pentru a proteja culturile agricole de ”dăunătorii bipezi”, Mirela Ionescu din […]

ŞTIRI
friptura de curcan SUA

Curcanul de Ziua Recunoștinței – mai ieftin în magazin decât la poarta fermei

gladita bun

Gardul viu din glădiță – cea mai ieftină și eficientă metodă de a păzi ferma de hoți

Curcan rasa Converter

Cele mai profitabile rase de curcani pentru înființarea unei ferme în România

635525118155439299-XXX-Turkey-Pardon-hdb2233 (1) SUA

Lungul drum al curcanilor Mac și Cheese de la ferma din Ohio la Casa Albă din Washington

US-POLITICS-THANKSGIVING-TURKEY PARDON- SUA

Președintele Obama a ”grațiat” doi curcani de Ziua Recunoștinței

Ziua Recunostintei SUA

Cele cinci mâncăruri care nu pot lipsi de la festivul american de Ziua Recunoștinței

thanksgiving-day-parade-new-york SUA

Care este politica marilor magazine de Ziua Recunoștinței și Black Friday

MEGA-IMAGEFOTO

Noile sacoșe Mega Image – rezultatul unui concurs de creație. Vezi modelele câștigătoare!

plantatie de bumbac SUA

Cultura bumbacului este câștigătoare pentru fermierii americani. Cei care au mizat pe soia s-au ”ars”

77 H7N9 Bird Flu Cases Confirmed In China

Un nou focar de gripă aviară depistat în Germania. Pentru prima dată este vorba de o pasăre sălbatică

ANUNŢURI
ŞTIRI
Tractor Massey Ferguson

Expediția Antarctica 2: Pe urmele exploratorului Sir Edmund Hillary, cel mai nou tractor Massey Ferguson descinde în Tărâmul Ghețurilor

ue Moldova

UE salvează fermierii moldoveni: Creșteri spectaculoase ale exporturilor după doar două luni de liber schimb

spic de grau

Atenţie, fermieri! Brokerii se aşteaptă la o scădere a preţului pentru grâul românesc cotat la bursele internaţionale

CAMPANIE
ŞTIRI
euro Moldova

UE sprijină Moldova: 53 de milioane de euro vor ajuta la dezvoltarea agriculturii de pest Prut

6df901b16372d215be01b1ccfd4892aa_L

Republica Moldova are brand turistic: Logo-ul cu motive tradiționale va fi promovat intens pe Euronews

culita-tarata3INTERVIU

Interviu-document cu Culiță Tărâță. Partea a II-a: Despre doamna Tărâță, pantofii cumpărăți din Roman, primii pași în agricultura mare și taxarea inversă la cereale

Klaus Iohannis

Prioritățile președintelui ales Klaus Iohannis pentru modernizarea mediului rural: cadastru finalizat, investiții și agricultură bio

ploi de toamna

Prognoza agrometerologică 24-28 noiembrie: Ploi locale, lapoviță sau ninsori în aproape toată țara

fermier la calculatorEUROagricultura

Rețea de socializare pentru fermierii europeni – un proiect…pe(ntru) bani europeni

Microcredite pentru fermieriVIDEO

Se pregătește Fondul de Microcreditare PRO AGRO: Împrumuturi de cel mult 50.000 de euro pentru fermierii care vor să își dezvolte afacerea agricolă

maracineanu1

Legumicultor despre noua Lege a piețelor: Birocrație mai multă. Producătorii nu au nimic de câștigat

culita-tarata1INTERVIU

Interviu-document cu Culiță Tărâță. Partea I: Ce mașină conducea, câte telefoane primea pe zi și care era relația sa cu tractorul și combina

Radu Timis Cristim

Noua conducere a Asociației Române a Cărnii: Radu Timiș – președinte, Eugenia Cărăgui și Ovidiu Dușleag – vicepreședinți