ABONARE LA ARTICOLE

gyori-miklos

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea “gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  3. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  4. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca “nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  5. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  6. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  9. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
00077640_largeEXCLUSIV

S-a adoptat Legea piețelor agricole: Fermierii vor avea atestate noi. Tot ce vând va fi înregistrat în carnetul de comercializare a produselor agricole

Mult așteptata Lege a piețelor a fost adoptată ieri în Camera Deputaților – for decizional, fiind trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Actul normativ prevede noi reguli pentru fermieri printre care noi condiții și o formă actualizată a atestatului de producător, carnete în care vor fi trecute toate vânzările, dar și obligația autorităților de a […]

ULTIMA ORĂ
Tinel Gheorghe

Reacții la Legea piețelor agricole. Gheorghe Tinel, PDL: Birocratizează și mai tare procedura obținerii atestatelor. Fermierii, la mâna consilierilor locali

Stelian Dolha

Reacții la Legea piețelor agricole. Stelian Dolha, deputat PNL: Se vine în ajutorul producătorilor persoane fizice și se încearcă eliminarea intermediarilor

mic producator

Veste bună pentru micii fermieri: Cel puțin 40% din spațiul piețelor va rezervat producătorilor agricoli. Amenzi usturătoare pentru primarii care nu respectă noua lege

00077640_largeEXCLUSIV

S-a adoptat Legea piețelor agricole: Fermierii vor avea atestate noi. Tot ce vând va fi înregistrat în carnetul de comercializare a produselor agricole

fermier la Bruxelles

Comisia pentru agricultură dă liber ”înfrățirii” cu COPA-COGECA. Asociațiile agricole, sprijinite financiar pentru reprezentarea fermierilor la Bruxelles

ciolos

Embargo în Est. Comisia Europeană: 165 de milioane de euro vor ajunge la producătorii de fructe și legume afectați de închiderea pieţei din Rusia

apicultori

Sprijin financiar de aproximativ 30 de milioane de lei pentru apicultorii români în 2014 prin Programul Național Apicol

porumb

Recoltă record de porumb în Europa. Cum va fi afectată piața cerealelor

fermier acte

Fermierii, obligați să aibă PFA și coduri CAEN pentru a primi subvenții în 2015

hoganEUROagricultura

Phil Hogan, candidatul pentru postul de comisar european al Agriculturii, implicat într-un scandal de 40 de milioane de euro

ANUNŢURI AGRICOLE
ULTIMA ORĂ
09_vacutze_RZV_97436257bf

Sprijin pentru creditarea fermierilor: Adeverinţe APIA şi pentru crescătorii de bovine care beneficiază de schema de Ajutor Naţional Tranzitoriu

lagotto1

Câinii pentru căutat trufe, o rasă rară și foarte scumpă. Cât costă și cum dresezi un lagotto romagnolo să găsească ciupercile-caviar

Europen ParliamentEUROagricultura

Încep audierile comisarilor europeni desemnați: Joi este programat interviul lui Phil Hogan, irlandezul care va prelua portofoliul agriculturii

temp-cow

Președintele ANSVSA demontează teoriile conspiraționiste: Cum a apărut boala limbii albastre taman în Buzău

export de ovine

Urmările bolii limbii albastre: Exporturile de animale vii, blocate pentru următorii 2 ani. Care este soluția pentru a reduce pierderile fermierilor afectați

Targ Agro Zoo Botosani

Boala limbii albastre a închis târgurile de animale. Vezi când ar putea fi ridicată restricția

pret gogosari

Sfaturi de la fermieri: Cum alegem gogoșarii ideali pentru conservele de iarnă

gogosar-gigant

Gogoșarul, vedeta toamnei în fermele de legume: Nu sunt recolte mari, dar sunt prețuri bune pentru producătorii agricoli

Victor Camarasoiu Ograda Verde

Povestea bucureșteanului care a dat lovitura pe nișa puiului de țară: Carnea fără antibiotice din ferma sa de la Breaza i-a convis până și pe sportivii lotului olimpic

credit pentru fermieri

Patronul Brise Group intră pe piața creditelor pentru fermieri

cules de ceapa

Producătorii de ceapă românească se tem de lunile de iarnă: Deja prețul este foarte mic. Dacă mai vin și importurile, rămânem cu recolta în depozit

1965484_576067265855620_5225503672614319308_oFOTO

Apariție inedită a europarlamentarului Laurențiu Rebega: A inaugurat Târgul de toamnă de la Ploiești purtând un costum popular

DSC_0029

Președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, invitat mâine, în emisiunea ”Cultivat în România”: Despre boala limbii albastre și alte informații utile pentru fermieri

grau rusia Rusia

Rusia va avea cea mai mare recoltă de cereale din ultimii șase ani. Cât grâu va exporta

productie

Surse: Producătorii români își pierd speranța în despăgubirile de la UE. Compensațiile pentru exporturile blocate de Rusia sunt în aer

Baltata Romaneasca

Oportunitatea exporturilor în China a schimbat strategia de afaceri a fermierilor români: Îşi măresc efectivele de vaci şi investesc în rasa Bălţata Românească

soarece de camp

Culturile de toamnă, amenințate de șoarecii de câmp: Fermele din toată țara se confruntă cu o invazie de rozătoare

drone

Dronele agricole vor vâna profitul și în România. Cât te costă să-ți scanezi terenul

Phil-HoganEUROagricultura

Problema pe care fermierii irlandezi o vor rezolvată de comisarul Phil Hogan: Exploatarea fermierilor de către marile lanțuri de magazine

recoltarea cerealelor Ucraina

Ucraina sfidează prognozele pesimiste: A recoltat deja 39,6 milioane de tone de grâu. Cu 15% mai mult decât în 2013