ABONARE LA ARTICOLE

gyori-miklos

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea “gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  3. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  4. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca “nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  5. […] Mai mult, pe agrointel.ro […]

    RĂSPUNDE
  6. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  9. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
  10. Buna ziua.
    Si pe mine ma intereseaza datele de contact ale lui Bogdan Blaga. Daca le aveti, mi le puteti trimite, va rog? Am o productie de 5 ha pentru anul 2015 si as vrea sa stiu din timp ca am cui sa il vand pe tot.
    Multumesc.

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
Gala Top Agribusiness 2014

Premiile Top Agribusiness – LISTA completă a fermierilor premiați pentru performanță agricolă în 2014

Într-o atmosferă de sărbătoare, în care zâmbetele și bucuria revederii au învins ploaia și norii de afară, fermierii și companiile prezente în agricultura românească s-au reunit la Gala Premiilor Top Agribusiness, organizată de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, cu sprijinul partenerilor săi. Prima ediție a evenimentului organizat în premieră în […]

ŞTIRI
Raul Cosmin Breazu Tanar fermier

Povestea de succes a tânărului Paul Breazu: La doar 22 de ani, a reușit să își dubleze suprafața fermei și să-și cumpere propria combină. La anul termină și facultatea!

cereale

Prețul cerealelor la mijlocul lunii decembrie în principalele regiuni ale țării

Ioan Niculae

Jumătate din fabricile de îngrășăminte chimice deținute de Ioan Niculae sunt în insolvență. ”Statul începuse să mă hărţuiască, ca să-mi ia banii”

Gala Top Agribusiness 2014

Premiile Top Agribusiness – LISTA completă a fermierilor premiați pentru performanță agricolă în 2014

Magazinul Ileana din Londra

”Ileana” – magazinul cu produse românești care face senzație în Londra. Englezii l-au recomandat drept “cel mai bun magazin din oraș”

Ion Luchian fermier Moldova

Proprietarul unei ferme de vaci din Republica Moldova: „Dacă scăpăm de frică și de lene, vom înflori!”

Radu Timis

Cum a fost anul 2014 pentru cel mai mare producător de mezeluri din România

fonduri europene

PNDR-ul nu-i încă bătut în cuie: Când vor putea fermierii români să acceseze noile fonduri europene

static-1

Este oficial! Portul Constanța – #1 în UE din punct de vedere al traficului cerealelor

Daniel Constantin

Ministerul Daniel Constantin face bilanțul pe 2014: ”Încheiem anul cu o producție foarte bună”

ANUNŢURI
ŞTIRI
transport de bovine

Noutăți despre Bluetongue: Liberă circulație pentru animale în România. Care sunt condițiile pentru a face export

Csutak la ComisieEXCLUSIV

Csutak Nagy Laszlo – prima apariție publică de când a fost numit președinte al ANSVSA

MomCalf-2cqb2a2EXCLUSIV

Ca la noi, la nimenea! Peste 500 de mici fermieri nemțeni își duc vitele la păscut în Harghita. Pășunile din apropierea fermelor figurează în acte ca păduri

CAMPANIE
ŞTIRI
Printul Charles Romania

Ministrul Constantin, întâlnire privată cu Prințul Charles. Care a fost subiectul discuțiilor purtate la Clarence House

cartof1

Nemulţumirea producătorilor de cartofi: Se cer doar cei de dimensiuni mari. Partea bună: Românii sunt cei mai mari consumatori de cartofi din UE

cabanos reteta consacrata

Sana, chefirul, cabanosul şi pâinea albă cu cartofi au intrat în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Vezi lista completă!

cereale in port

Grâul românesc, curtat de arabi. Prețul grânelor va crește şi săptămâna aceasta

lapte1

Creştere de 16% la producţia de lapte în ultimele 10 luni

logo produs traditionalEXCLUSIV

LISTA produselor tradiționale în scrise în Registrul Național al produselor Tradiționale până la data de 30 noiembrie

4EXCLUSIV

România are 275 de produse tradiționale atestate. Brașov, Maramureș și Argeș sunt județele ”campioane”. Vezi care sunt ”codașele”!

carne si produse din carne

Industria alimentară amenință Guvernul cu greva fiscală: Ori reduceți TVA la carne, ori încetăm să plătim taxe la stat!

fermier american

Petiție împotriva investitorilor americani. Sunt vizate mai ales fondurile de investiții care cumpără teren agricol românesc

Ruben Budau salcam

Cultura salcâmului energetic în România: Investești 1.900 de euro/ha și recoltezi biomasă din primul an