ABONARE LA ARTICOLE

gyori-miklos

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea “gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  3. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  4. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca “nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  5. […] Mai mult, pe agrointel.ro […]

    RĂSPUNDE
  6. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  9. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
  10. Buna ziua.
    Si pe mine ma intereseaza datele de contact ale lui Bogdan Blaga. Daca le aveti, mi le puteti trimite, va rog? Am o productie de 5 ha pentru anul 2015 si as vrea sa stiu din timp ca am cui sa il vand pe tot.
    Multumesc.

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
Rostselmash Vector 420

Top 5 cele mai ieftine combine agricole din România în 2015

Cinci mașini agricole de recoltat concureză pentru titlul de cea mai ieftină combină agricolă din România. Pentru agricultori, una dintre cele mai importante achiziții este cea a utilajelor agricole, așa că este normal ca fermierii să fie mereu în căutare de oferte bune, de reduceri și de oportunități de creditare. Iar când suprafața lucrată nu […]

ŞTIRI
Rostselmash Vector 420

Top 5 cele mai ieftine combine agricole din România în 2015

targuri miere 2015

Calendarul târgurilor apicole în 2015: Primul eveniment – deja programat pentru a doua jumătate a lunii ianuarie – UPDATE

pret miez de nuca

Preț fabulos atins de miezul de nucă în perioada Sărbătorilor

reteta de vin fiert

Tradiție la români și nu numai: Cum se face vinul fiert – rețeta lui Radu Anton Roman

termometru iarna

Agrometeo: Cum va fi vremea în ultimele zile ale lui 2014

ceai de plante medicinale

Producătorii de plante medicinale și apicultorii – obligați să își certifice produsele. LISTA documentelor cerute de autorități!

folie solar legume

Afacerea cu legume: Cum alegem folia pentru solar și ce calități trebuie să aibă aceasta pentru a obține recolte bogate de legume românești

vin pentru craciun

Sâmbătă, la emisiunea ”Cultivat în România”: Vinul românesc nu poate lipsi de pe masa de Sărbători

cartof apa sarata

Viitorul agriculturii e aici: Cartoful care poate fi irigat cu apă sărată

1526479_596419100490752_4025517354445935863_n

Brad din soi românesc pentru primul Crăciun al președintelui Klaus Iohannis la Cotroceni

ANUNŢURI
ŞTIRI
A Douglas Fir Christmas tree, from Pennsylvania, sits on a horse-drawn wagon while awaiting to travel up the main driveway at the White House in Washington

Cum arată bradul de Crăciun de la Casa Albă

cum se cultiva broccoli romanesco

Romanesco – la jumătatea drumului dintre broccoli și conopidă. Aviz fermierilor: noua legumă face senzație printre pasionații de gătit

Felicitare de Craciun Agrointeligenta

Agrointeligența vă urează: CRĂCIUN FERICIT!

CAMPANIE
ŞTIRI
Employees wait for customers at the entrance of a Carrefour hypermarket in Krasnodar Rusia

Putin pune șaua pe hipermarketurile din Rusia: Suprataxă pe retail în funcție de suprafață

credite pentru fermieri

Cum au pierdut fermierii români sute de milioane de euro din cauza băncilor

foto ferma de capsuni

Un tânăr fermier a renunțat la cultura cerealelor pentru a înființa cea mai mare fermă de căpșuni din România: ”Vreau să obțin producții de 70 de tone de căpșuni la hectar, cum am văzut în Anglia”

cea mai profitabila cultura in 2015

Rabobank: Porumbul va fi cea mai profitabilă cultură în 2015. Soia – marea dezamăgire

cereale-in-port

Egiptul a făcut o nouă achiziție-record de grâu: Prețul cerealelor – cel mai mare din 2014

pretul laptelui in 2015

Previziuni pentru prețul laptelui în 2015. Rabobank: Va exista o revenire, însă abia din a doua jumătate a anului

bilantul anului agricol 2014

Cum descriu tinerii fermieri anul agricol 2014

top51

Top 5 știri agricole ale săptămânii

sprijin cuplta cultura legumelor

Sprijin cuplat în sectorul vegetal: Ce culturi agricole vor primi cele mai mari subvenții pe suprafață în 2015

fuyu-persimmons Spania

Plantațiile de kaki, susținute de marile supermarketuri. În Spania