ABONARE LA ARTICOLE

gyori-miklos

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea “gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  3. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  4. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca “nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  5. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  6. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  9. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
1980032_703006686416497_1313355180_o

Prețul arendei la terenuri agricole oscilează între 500 și 1500 kg/ha. Unde se găsește cel mai scump și cel mai ieftin pământ din țară

Arendarea terenurilor agricole stă la baza celor mai multe ferme din România, care au reușit, pe baza contractelor de arendă, să se extindă și să devină rentabile. Fermierii spun că cererea a devenit tot mai mare, ceea ce a condus la o scumpire a arendei în 2014. Prețul arendei diferă în funcție de negocierea dintre […]

ULTIMA ORĂ
ovine

Util pentru fermieri: De săptămâna viitoare, APIA eliberează adeverințele pentru credite la ovine și caprine

cartofi

Prețul cartofilor din Republica Moldova a atins un nou minim. Fermier: De vină e prostia omenească

646x404

Întârzieri la plata subvențiilor: Funcționarii APIA din mai multe județe se plâng că sistemul informatic se blochează

EVENIMENT
ŞTIRI
1980032_703006686416497_1313355180_o

Prețul arendei la terenuri agricole oscilează între 500 și 1500 kg/ha. Unde se găsește cel mai scump și cel mai ieftin pământ din țară

mere-de-import Moldova

Merele moldovenești au ajuns în hipermarketurile din România

ferma de vaci de lapte

Prețul laptelui se prăbuşeşte în toată Europa: Danezii cred că la iarnă nu vor lua mai mult de 25 de eurocenţi/litru

EVENIMENT
ŞTIRI
soia pe camp

Rană deschisă în agricultura națională: Fermierii români încă suspină după cultura de soia modificată genetic. Pierderile la nivel naţional ajung la 330 de milioane de dolari pe an

Catalin Trifu Romexpo

Directorul Romexpo Cătălin Trifu invită toți fermierii la INDAGRA 2014: ”Una din marile vedete ale acestei ediții va fi pomicultura”

zaharEUROagricultura

Europarlamentar român: După eliminarea sistemului de cote, prețul zahărului se va prăbuși. 180.000 de locuri de muncă sunt în pericol

ANUNŢURI
ŞTIRI
SIAL 2014FOTO

Răcoritoarele cu spirulină, iaurtul cu ulei de măsline și kit-ul casnic pentru bere, inovații premiate anul acesta la Târgul SIAL de la Paris

10636924_791805277543563_3918106649614814128_o

SIAL Paris 2014: Industria alimentară românească, reprezentată de peste 50 de companii și organizații

pescari in Delta

Bursa de Pește de la Tulcea, proiectul de 18 milioane de lei care va schimba viața pescarilor din Delta Dunării

CAMPANIE
ULTIMA ORĂ
Asimina_triloba3

Banana-nordului: Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei plantații de paw paw în România

Corn harvest in Illinois - September

Prețul porumbului a coborât la 35-40 de bani/kg, sub pragul de intervenție pe piața cerealelor. Autoritățile au mâinile legate din cauza Comisiei Europene

vin Coconi 2

Crâmpoșie și Băbeasca Neagră, soiurile românești cu care o familie din Călărași vrea să reînvie tradiția vinurilor de odinioară

646x404

La ferma lui Viorel Ghiuruțan, caprele produc lapte medicinal. Secretul afacerii inedite din Sălaj stă ascuns în creierii munților

484129_3570922068071_1192348196_n

Care este cea mai bună perioadă pentru a cumpăra utilaje agricole: Părerile fermierilor versus recomandările dealerilor

vin

Îngrijorător. Ce se întâmplă cu producția de vin în toate statele UE

PekkaPesonen

Copa-Cogeca se opune intenției CE de a reduce sumele alocate agriculturii: ”Fermierii se simt ca și cum ar fi fost lăsați afară în frig”

maslinul dobrogean

Curmalul chinezesc, o cultură agricolă cu care se poate face profit chiar și pe cele mai aride soluri

p1010574

Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei plantații de kiwi în România

Cultivat-in-Romania-sigla-site

Sâmbătă, la Cultivat în România: Cât de profitabile sunt afacerile în pomicultură și care este nivelul prețurilor la fructe în 2014

fructe1

Kiwi românesc, banana nordului și curmalul chinezesc, cele trei culturi exotice cu care se poate obține profit pe suprafețe mici

Victor Ponta

Premierul Ponta despre biotehnologii: Noi nu avem voie sa cultivam soia modificată genetic în Europa, dar importăm din America. Bună treabă…