ABONARE LA ARTICOLE

gyori-miklos

Reţeta de îmbogăţire din agricultură a lui Gyori Miklos: porumbul dulce

Porumbul zaharat, cunoscut şi sub numele de porumb dulce, începe să prindă şi la noi. Chiar dacă vorbim încă de o nişă de piaţă, există şi agricultori care au scos bani buni de pe urma lui. Chiar şi de zece ori mai mult decât au investit.

Gyori Miklos este fermier în Covasna, o zonă specifică pentru cultura cartofului, care s-a decis să înfiinţeze primele terenuri cu porumb zaharat în urmă cu doi ani. De porumbul dulce a auzit de la un prieten, i s-a părut interesant ca afacere şi s-a decis să încerce şi el. A căutat mai întâi terenuri care să poată fi irigate, după care s-a apucat de treabă.

Acum, cu o producţie de circa 100.000 de ştiuleţi la hectar – are cultivate 5 hectare în acest an – pare mai mult decât mulţumit. Are şi de ce, numai dacă ne gândim că a vândut ştiuletele cu 50 de bani, în condiţiile în care costurile totale de producţie se ridică la aproximativ 6.000 de lei la hectar. Cel mai mult îl costă sămânţa – aproape jumătate din cheltuieli – , pe care o aduce din Olanda. În 2012 a avut trei soiuri de porumb – timpuriu, semitimpuriu şi târziu -, ceea ce i-a uşurat munca pentru că nu a trebuit să culeagă tot porumbul în acelaşi timp.

Despre lucrări, Miklos spune că sunt aceleaşi ca şi la porumbul convenţional, cu deosebirea că porumbul zaharat se culege după 75-90 de zile maxim, când boabele „sunt în lapte”. Recunoaşte că la el producţia a fost bună, pentru că a irigat întreaga suprafaţă, spre deosebire de alţi agricultori din zonă care nu se pot lăuda cu aceleaşi rezultate.

Deşi este de doar doi ani pe piaţă, Gyori Miklos nu duce lipsă de cumpărători. În acest an a vândut porumbul atât către reţele internaţionale de magazine precum Kaufland sau Lidl – care l-au vândut la bucată în stare proaspătă – dar şi către mai mulţi particulari.

Gyori Miklos spune că în ultima vreme tot mai mulţi agricultori sunt interesaţi să cultive porumb zaharat, în special în partea de Vest a ţării, unde există cerere pe piaţă. Din păcate, nu din partea fabricilor româneşti de conserve din legume, ci a celor ungureşti. De altfel, o mare parte din producţia din zonă ajunge în Ungaria – unul din cei mai mari producători de porumb zaharat din Europa -, mai ales că există o fabrică de conserve din porumb zaharat în apropriere de graniţa cu România.

Bogdan Blaga, reprezentul unei fabrici din Ungaria care achiziţionează porumb zaharat din România, afirmă că la momentul actual vorbim mai degrabă de o nişă de piaţă la noi. Nu avem tradiţie în domeniu precum ungurii şi nici prea mulţi fermieri care să fi fost interesaţi de această cultură. El de exemplu, a reuşit să încheie vreo 16 contracte cu fermieri din Arad, în special.

Chiar dacă acum suprafeţele nu sunt foarte mari, speră ca la anul acestea să crească, la fel ca şi numărul celor interesaţi de această cultură. Dacă se irigă, produţia poate ajunge şi la 23 de tone pe hectar, susţine Blaga. În Ungaria, de exemplu, media este de 16 tone la hectar.

Blaga a ales furnizori din partea de Vest a ţării deoarece este o zonă aproape de fabrica din Ungaria, ceea ce este foarte important, pentru că porumbul trebuie să ajungă în maxim 24 de ore la fabrică, altfel îşi pierde proprietăţile. Compania pe care o reprezintă, intrată în acest an pe piaţa locală, a plătit circa 50 de bani pe kilogramul de porumb.

Porumbul zaharat este destinat exclusiv alimentaţiei umane. Este bogat în zahăr, vitamine şi săruri minerale şi nu conţine amidon.

La nivel mondial, cei mai mari producători de porumb zaharat sunt SUA, Tailanda, Brazilia, Ungaria, Franţa şi Ungaria. Cei mai mari consumatori sunt americanii – 12 kg pe cap de locuitor pe an şi canadienii – 10 kg pe cap de locuitor pe an.

FII INFORMAT! ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!
COMENTARII FACEBOOK
TOATE COMENTARIILE
  1. Acest porumb zaharat este o mare ineptie.. Nu e gustos deloc, ci e doar dulceag si nu se poate manca cu sare.. e moale si fara nici un sens. E un semn clar ca nu e prea “gustat” in Ro, si pe bune.

    RĂSPUNDE
  2. Ce spune Base despre agricultura e frectie .Ce a facut pt agriocultura in toti acesti ani

    RĂSPUNDE
  3. nimic neadevarat, daca se cere pe piata de consum, ar trebuii semanat si pazit , prin rotatie, numai asa un taran mintit si supus darilor la stat, poate iesi din spasmele saraciei.

    RĂSPUNDE
  4. Acum depinde de gustul fiecarei persoane . Este foarte bun in salatele consumate in occident . Cat despre faptu ca “nu se poate manca cu sare” : toti medicii spun ca sarea este destul de daunatoare sanatatii . e ca si cum ai spune ca merele nu se pot manca cu sare .

    RĂSPUNDE
  5. [...] Mai mult, pe agrointel.ro [...]

    RĂSPUNDE
  6. Sincere felicitari pentru raspunsul dat Domnului Gheorghe.
    Din pacate asa se intampla la noi ,cand cineva face ceva bun trebuie sa apara cate unul sa ii dea la gioale intr un fel. Imi doresc sa se schimbe odata mentalitatea si la noi sa ii incurajem pe cei care incearca sa faca ceva ,chiar daca nu e pe gustul nostru ,dar atata timp cat omul munceste si nu baga mana in buzunarele altora trebuie LAUDAT,APRECIAT,STIMAT,INCURAJAT ETC. de catre noi toti ROMANI.

    NUMAI BINE IN TOT CEEA CE FACETI

    RĂSPUNDE
  7. buna ziua,
    date de contact ( e-mail sau numar telefon ) al domnilor Bogdan Blaga si Gyori Miklos putem afla ?
    multumiri.

    RĂSPUNDE
  8. Porumbul zaharat este intr-adevar o afacere profitabila, in special daca ai o piata de desfacere, daca ai clienti mai vechi cu care ai colaborat.

    Si noi cultivam in ferma (www.FermaDinPoiana.ro) porumb zaharat si pot sa confirm ca este o cultura rentabila.

    Desfacerea se poate face si in pietele de gros. Vandut la fabrica (din Ungaria) profitul scade considerabil pentru ca ei ofera un pret mic (0,5ron/kg, iar la un kilogram intra 3 bucati de porumb => 0,17 ron/bucata). Costurile de productie sunt totusi putin mai mari decat in articol, undeva la 7000 ron/ha

    Succes tuturor celor care doresc sa il cultive!

    RĂSPUNDE
  9. imi puteti spune si mie o fabrica din ungaria care cumpara porumb zaharat ? multumesc

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
E-NERGIA.RO
La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

La ce să te uiţi dacă vrei centrală termică. Explicaţiile specialiştilor

Merită să produci curent acasă?

Merită să produci curent acasă?

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

Cum să faci biogaz la tine in curte – lecţie de chimie pentru elevii din Canada

RISCOGRAMA.RO
exploatatia -agricola-medie-ue

7 idei de afaceri în agricultură profitabile pe suprafeţe mici şi foarte mici

hidroponic

5 tehnologii agricole care pot mări spectaculos profitul

preturi-hectar-teren-agricol

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE
CĂUTARE PE SITE
PRIMA PAGINĂ[CLICK AICI DACĂ NU SE ÎNCARCĂ]
cultivarea plantei de echinaceea

Cultura de echinaceea înflorește în fermele bio din România: Planta medicinală oferă producții bune. Uscată și mărunțită, se vinde cu 50 lei kilogramul

Echinaceea a început să fie tot mai apreciată în ultimii ani în România, mai ales pentru beneficiile pe care le oferă imunității. Cu o cerere în creștere, nu e de mirare că fermierii români sunt interesați de cultura de echinaceea pentru a înflori o afacere agricolă profitabilă cu bani puțini și pe suprafețe mici. Când […]

ULTIMA ORĂ
recoltat grau

Prestigiosul ziar francez Le Monde: România ar putea redeveni ”Grânarul Europei”

RUSSIA-UKRAINE-CRISIS-EU-ECONOMY-SANCTIONS

Cele 5 efecte ale embargoului rusesc văzute prin ochii americanilor

turma de oi

Creșterea oilor cu profit maxim. Fermierul nu trebuie să ignore cele trei cerinţe nutriţionale la ovine: proteine, energie și apă

sedinta de Guvern Victor Ponta Daniel Constantin

Subvenții pentru fermieri: Situația de la APIA, reglementată prin Ordonanță de Urgență

cultivarea plantei de echinaceea

Cultura de echinaceea înflorește în fermele bio din România: Planta medicinală oferă producții bune. Uscată și mărunțită, se vinde cu 50 lei kilogramul

exporturi de grau Rusia

Surpriză pe piața cerealelor din Marea Neagră: Un trader rus ia fața giganților americani

incendiu la un siloz SUA

Fermierii sunt averizați: Incendiile izbucnite la silozuri sunt dificil de stins. Se poate pierde toată recolta de cereale

Rosii-uscate-1FOTO China

Sezonul de uscare a roşiilor: Fermierii chinezi din Korla se mândresc cu un produs apreciat în toată lumea

gradina de plante medicinaleEXCLUSIV

Cultivarea plantelor medicinale, afacere agricolă pe suprafețe mici. Cum a reușit un învățător de țară să facă profit pe câteva sute de metri pătrați de grădină

ferma de vaci

“Boala limbii albastre”, depistată în ferme de vaci din Buzău: Virusul se transmite prin înțepătură de insectă

ANUNŢURI AGRICOLE
ULTIMA ORĂ
10499381_10152453939214584_6241512236599030156_oFOTO

A început campania: Elena Udrea la alimentară

tuica ochii lui Dobrin atesat traditional

Emil Florescu, producătorul țuicii ”Ochii lui Dobrin”: ”Acciza este la ora actuală de neplătit. Ajunge şi la 10 lei pe litru”

cascaval produs de maicile Manastiri AninoasaEXCLUSIV

Secretul cașcavalului produs de măicuțele Mănăstirii Aninoasa: ”Folosirea rumegușului la afumare dă gustul inconfundabil pe care îl savurau și strămoșii noștri”

paine

TVA la pâine rămâne 9%, indiferent de discuțiile cu FMI

P1010244

Carnea de pui ”nestresat”, o afacere profitabilă pentru micul fermier: Creșterea găinilor în sistem ”free-range” este pe val în Europa, iar în România, înființarea unei ferme se poate face cu doar 6.000 de euro

profesorul Toma Dinu

De ce nu au rezistat modelele agriculturii de dinainte de ´89. Prof. dr. univ. Toma Dinu, USAMV: ”La Comtim, porumbul era recoltat cu soldați în termen”

Rosa la BucurestiFOTO

Rosa pe străzile din București: ”Etichetați corect carnea de pui!”

IMG_1004

Crescute în baterii sau free-range? Costumată într-un pui uriaș, o tânără fermieră strânge semnături pentru etichetarea corectă a cărnii de pasăre. De ieri, mascota Rosa a ajuns și la București

familie de la taraEXCLUSIV

Un cunoscut fermier aruncă bomba: Mulți oameni de la țară își vând pământul ca să poată lua ajutor social

10557687_866731156673826_716974565445630241_o

Ce recolte au obținut fermierii români în această vară: Ploile din iunie au creat probleme la grâu, dar au ajutat porumbul și floarea-soarelui