• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucrainenii vor colhozurile înapoi: „Doar aşa vom mai conta pe piaţa strugurilor”

    agrointeligenta.ro -

    În acest moment piaţa strugurilor de masă din Ucraină este dominată în proporţie de 50% – 70% de importuri provenite în special din ţările Uniunii Europene.

    Acest lucru nu ţine de vreun complot anti-naţional al marilor retaileri în dauna producătorilor locali ci de incapacitatea sectorului de producţie de a asigura livrări care să mulţumească cantitativ şi calitativ consumatorii.

    „Nu avem nimic impotriva să încheiem contracte cu producătorii locali, dar strugurii ucraineni nu pot fi ţinuţi pe raft mai mult de două zile, fără să se strice, pe când cei importaţi pot sta până la o săptămână şi mai mult, în plus, cei din import vin în ambalaj, pe când cei din Ucraina nu” a declarat, citată de Fruit-Inform, Olga Ruban, şefa departamentului de fucte şi legume din cadrul lanţului de supermarketuri Eko-Market.

    Strugurii de masă din Ucraina au avantajul de a fi mai ieftini decât cei din import cu cel puţin 0,10 euro (1,10 – 1,50 euro/kilogram, struguri de calitatea I din Ucraina comparativ cu 1,30 – 1,50 euro/kilogram, struguri de calitatea I din import)

    Analiştii sînt de părere că, în aceste condiţii, motivele care îi determină pe comercinaţi să prefere strugurii de import în dauna celor ucraineni ţin de incapacitatea producătorilor locali de a oferi suficient pentru a asigura consumul pieţei, de capacităţile reduse pe care le deţin în a manipula strugurii recoltaţi şi de sistemul logistic de ambalare şi transport.

    Ei propun constituirea unor forme cooperative, o misiune aproape imposibilă date fiind asocierile mentale pe care le fac cei mai mulţi dintre fermierii ucraineni cu vechile forme ale colhozurilor din perioada sovietică.

    “Ca să poţi să livrezi unui supermarket cel puţin 20 de tone de struguri, ai nevoie de o suprafaţa de cel puţin 10 hectare, personal calificat şi numeros şi logistică, toate implicând investiţii semnificative” a argumentat în favoarea acestei idei, Ivan Zaharenko, şeful cooperativei Vinogradar Zaporojia, una dintre cele mai mari din Ucraina, citat de Fruit-Inform.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”