• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Novacul afumat din Țara Bârsei și Telemeaua de Ibănești – la un pas să devină produse cu Denumire de origine protejată (D.O.P.)

    agrointeligenta.ro -

    Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a participat la seminarul intitulat „Produsul Tradițional Românesc în contextul schemelor de calitate europene D.O.P., I.G.P., S.T.G.”, desfășurat în sala Brâncuși a Complexului Expozițional ROMEXPO – București, eveniment integrat Târgului INDAGRA 2013.

    În cadrul evenimentului, Irimescu a afirmat că ”avem încă două produse, pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” și „Cârnații de Plescoi”, care au depus documentația la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru Denumire de origine protejată (D.O.P.), respectiv, Novacul afumat din Țara Bârsei și Telemeaua de Ibănești”.

    ”Novacul afumat din Ţara Bârsei este un produs alimentar obţinut din peştele novac din familia ciprinidelor asiatice, specia aristichthys nobilis,crescut în fermele proprii din aria geografică delimitată, în apă curată de munte, hrănit cu hrană naturală prezentă din abundenţă în heleştee, zooplancton, fără a se utiliza hrană artificial ă sau suplimente nutritive. Este prelucrat sub formă de fileuri afumate la cald, cu rumeguş de esenţă tare, fag, cu aromă unică de frunze de ţelină. Gustul şi aroma sunt păstrate şi intensificate de metoda tradiţională de sărare şi afumare la cald din zona Rotbav – Măieruş”, se arată în documentația depusă de producătorii Novacului afumat din Țara Bârsei.

    „Era necesar ca Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale să fie modificat și actualizat. Noul ordin ce se află acum la Monitorul Oficial, o colaborare între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor aduce prevederi care să permită controlul şi verificarea modului de producere a produselor care au fost înregistrate în Registrul produselor tradiţionale după verificarea iniţială, ceea ce vechiul ordin nu prevedea. Actul normativ are prevederi care să permită continuarea dezvoltării acestui segment de nişă pe baza unor prevederi legale bine definite, cum ar fi cantităţile pentru fiecare categorie de produs exprimată ca medie anuală, marcarea cu un logo a “produsului tradiţional românesc”, alături de sintagma Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Timp de nouă luni cei ce sunt atestați pot solicita reatestarea și primirea logo-ului. Un logo care va da credibilitate pe piață, simbolizând un produs de calitate, autentic fără aditivi”, a precizat Achim Irimescu la evenimentul de la Romexpo.

    ”Novacul afumat din Ţara Bârsei este un produs alimentar obţinut din peştele novac din familia ciprinidelor asiatice, specia aristichthys nobilis,crescut în fermele proprii din aria geografică delimitată, în apă curată de munte, hrănit cu hrană naturală prezentă din abundenţă în heleştee, zooplancton, fără a se utiliza hrană artificial ă sau suplimente nutritive. Este prelucrat sub formă de fileuri afumate la cald, cu rumeguş de esenţă tare, fag, cu aromă unică de frunze de ţelină. Gustul şi aroma sunt păstrate şi intensificate de metoda tradiţională de sărare şi afumare la cald din zona Rotbav – Măieruş”, se arată în documentația depusă de producătorii Novacului afumat din Țara Bârsei.

    „Era necesar ca Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale să fie modificat și actualizat. Noul ordin ce se află acum la Monitorul Oficial, o colaborare între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor aduce prevederi care să permită controlul şi verificarea modului de producere a produselor care au fost înregistrate în Registrul produselor tradiţionale după verificarea iniţială, ceea ce vechiul ordin nu prevedea. Actul normativ are prevederi care să permită continuarea dezvoltării acestui segment de nişă pe baza unor prevederi legale bine definite, cum ar fi cantităţile pentru fiecare categorie de produs exprimată ca medie anuală, marcarea cu un logo a “produsului tradiţional românesc”, alături de sintagma Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Timp de nouă luni cei ce sunt atestați pot solicita reatestarea și primirea logo-ului. Un logo care va da credibilitate pe piață, simbolizând un produs de calitate, autentic fără aditivi”, a precizat Achim Irimescu la evenimentul de la Romexpo.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată