• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea tutunului în România: Investiția pentru un hectar este de 2.000 de euro. Profitul, maximum 700 de euro

    agrointeligenta.ro -

    Cea mai mare problemă a cultivatorilor de tutun din ţara noastră este lipsa firmelor de procesare, susține Petru Bota, preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun. În România mai activează 800 de cultivatori, care invvestesc 2.000 de euro în fiecare hectar, având un profit de până la 700 de euro.

    petru bota”Firmele de prim-procesare de la noi sunt doar trei, ceea ce înseamnă că nu există concurenţă în domeniu. În aceste condiţii, preţurile de valorificare a tutunului nostru sunt destul de mici”, a declarat  Petru Bota pentru bursa.ro.

    Specialistul a declarat că la noi se cultivă cinci tipuri de tutun – Oriental, semi-Oriental, Virginia, Burley şi tipul de mare consum, subliniind că, după privatizarea Societăţii Naţionale Tutunul Românesc, piaţa a scăzut, iar firmele de prim-procesare s-au reorientat. ”Pentru a putea cultiva tutun, trebuie să ai un contract de cultivare şi, prin contract, eşti obligat să predai întreaga producţie. Dacă există cantităţi de tutun nevalorificate, atunci sunt alte cauze care stau la baza acestui fapt – probabil că tutunul respectiv nu a corespuns calitativ şi a fost refuzat la preluare. Noi consumăm 40.000 de tone de tutun pe an şi producem până în 2.000 de tone, ceea ce înseamnă că tot tutunul românesc are loc pe piaţă”, explică președintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun.

    ”Pe toată filiera de tutun există trei segmente. Primul este alcătuit din producătorii de tutun, care nu au voie să facă procesare şi producţie, ci doar să cultive şi să comercializeze către intermediari ce se află între cultivatori şi producătorii de ţigarete. Aceşti intermediari se numesc prim-procesatori (al doilea segment al pieţei) şi pregătesc tutunul pentru producţie. După aceea sunt companiile care produc ţigaretele (al treilea segment) şi care nu au voie să proceseze şi nici să cultive tutun”, vorbește Bota despre piața tutunului românesc.

    În primii ani de post aderare, industria tutunului din România a înregistrat o creştere, datorită subvenţiilor. Din 2010, piaţa s-a prăbuşit, ca urmare a faptului că subvenţiile au scăzut substanţial. A fost o lipsă de comunicare între autorităţile statului şi cultivatori. S-a schimbat sistemul de subvenţionare de la subvenţia pe kg la subvenţia pe suprafaţă. ”Acum suntem aproximativ 800 de fermieri în registrele APIA pentru accesarea subvenţiei pe tutun. Fiecare are în spate circa 5-10 familii pentru realizarea producţiei”, a declarat Petru Bota.

    Cultivatorii de tutun consideră că subvenţia, de aproape 1.300 de euro la hectar, este foarte mică, având în vedere că până în 2010 era acordat un ajutor de 2.600 de euro la hectar.

    Investiția pentru cultivarea unui hectar de tutun se ridică la 2.000 de euro, iar profitul ajunge și la 700 de euro pe hectar, dacă vremea ține cu fermierul. Cele mai mari culturi se găsesc în podişul Transilvaniei – pe Mureşul superior -, în zona Carei- Satu Mare, în podişul Moldovei – de la Suceava până la Iaşi -, dar şi în zona Munteniei şi Olteniei.

    Peste 60% dintre fermieri cultivă tutun Barley, care pleacă la export. În țară, ei vând tutunul de tip Virginia.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență