Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

IERI 23:37 GLIFOSAT: Prelungirea autorizării – la mâna Comisiei Europene. SURSE: Decizia va fi asumată la Bruxelles în afara votului statelor membre

IERI 19:13 Știri agricole: cele mai importante informații din agricultură în săptămâna 20-26 iunie

IERI 14:49 COD GALBEN de furtuni pentru 28 de județe!

Micile trucuri ale înființării unei culturi de trandafiri pentru dulceață: Irigarea este obligatorie în primul an

dulceata de trandafiri

Sezonul rece este cel în care vânzările la dulceață și gemuri cresc cel mai mult, arată statisticile care vorbesc de preferințele consumatorilor. Dulceața de trandafiri, odinioară foarte populară, revine în forță, iar cultivatorii care au pus bazele unor astfel de afaceri se declară mulțumiți de venituri, mai ales dacă se documentează înainte despre micile trucuri ce trebuie respectate pentru a obține recolte bogate.

Nu orice fel de trandafiri poate fi folosit pentru producerea dulcețurilor, iar cel mai sigur este să investești de la început într-un soi care aduce profit garantat.

”Varietatea de trandafir cea mai potrivită și căutată pentru obținerea dulceții de trandafiri este trandafirul Rosa Damascena. Succesul acestuia se datorează parfumului intens și a înfloririi abundente. Rosa Damascena se mai regăsește sub denumirea de Trandafirul de Damasc, Trandafirul de Kazanlak sau Rosa Damascena Trigintipetala (cu treizeci de petale)”, ne-a declarat Viaceslav Buhna, directorul general al FamousRoses.eu, o companie care comercializează online butași de trandafiri.

Borcanul de 200 de grame se vinde cu 10 lei

Cultivarea trandafirilor Rosa Damascena pentru dulceață poate începe ca o activitate relaxantă de timp liber, dar se poate transforma într-o afacere a cărei investiție pornește de la achiziția de butași la un preț de 5,20 de euro/bucata, conform unui site de profil. ”De la un trandafir se poate obține 1,5 – 2 kg de dulceață. Borcanul de 200g se vinde cu 3 – 5 euro, în funcție de calitatea dulceții și renumele producatorului. Clienții pentru dulceața de trandafir sunt în general pensiunile, restaurantele, magazinele cu delicatese, însă aceasta se poate comercializa și în cadrul expozițiilor de produse tradiționale”, explică Buhna.

În România, în localități ca Ucea de Sus sau Făgăraș, trandafirii de dulceață se cultivă deja de câțiva ani iar afacerea este extrem de profitabilă deoarece există o cerere mare din țară și mai ales din străinătate. Astfel, în Ucea de Sus, familia Florea cultivă pe o suprafață de 2.000 m2 în jur de 1.200 butași de la care obține circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceață pe care o vând cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle de 250 ml de sirop pe care le vând cu 12 lei sticla și 3.000 de sticle de 200 ml de oțet pe care le vând cu 8 lei.

”În 2013, familia Florea a participat a doua oară la “Săptămâna Verde” de la Berlin unde a primit solicitări din domeniul farmaceutic pentru apa și uleiul de trandafiri, al dulciurilor pentru dulceața de trandafiri”, a declarat pentru agrointel.ro directorul FamousRoses.eu.

Citiți povestea de succes a soților Nicoleta și Dan Florea, care au dovedit că și micii producători au loc pe rafturile marilor magazine!

Dulceaţa de trandafiri ,,Aspazia” de la Ucea de Sus este de acum certificată ecologic. Producătorii locali, soţii Florea, au reuşit să parcurgă şi să îndeplinească toate cerinţele legale pentru a putea afişa pe produsele lor eticheta ,,bio”. În marile lanţuri de magazine, dulceaţa şi siropul de trandafiri ,,Aspazia” se pot găsi numai la raioanele cu produse bio care sunt la mare căutare printre consumatori.

plantaie de tradafiri

Pentru producții bune, solul și localizarea plantației sunt esențiale

Bulgaria, Turcia, Iran, Franta, Italia, Maroc, Rusia și India sunt principalele țări în care trandafirul Rosa Damascena este cultivat pe suprafețe mari pentru producția uleiurilor volatile folosite în industria farmaceutică și industria parfumului. Împreună, aceste țări produc anual peste 10 tone de ulei parfumat.

”Trandafirii Rosa Damascena pot crește aproape oriunde în România și nu sunt pretențioși în ceea ce priveste altitudinea sau solul, temperaturile crescute sau foarte scazute. Totusi, pentru înființarea de plantații comerciale de mari dimensiuni cu producții ridicate de flori trebuie ținut cont de locul plantației, calitatea solului, lumina și temperaturile din timpul anului. Trandafirul Rosa Damascena poate fi cultivat atât în zonele de câmpie, cât și pe dealuri foarte înalte. Locul nu trebuie să fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel puțin pe durata primei părți a zilei, de dimineața până la prânz”, explică Viaceslav Buhna secretele cultivării de trandafiri.

Înflorește din mai până la finele lunii iunie

Pentru o înflorire abundentă, la momentul înflorii, planta are nevoie de temperaturi în jur de 15 – 30°C. ”În România, Rosa Damascena înflorește continuu de la sfârșitul lunii mai până la sfârșitul lunii iunie, exact când avem aceste temperaturi optime. De aceea aproape tot teritorilul României este recomandat pentru cultivarea acestui trandafir. Rosa Damascena poate fi cultivat și în zonele cu temperaturi ridicate. În acest caz, randamentul de flori va fi mai mic în comparație cu trandafirii cultivați în condiții climatice temperate cum sunt cele din România”, declară directorul FamousRoses.eu.

Pentru randamete foarte bune, solurile luto-argiloase sau luto-nisipoase cu un pH între 6 și 8 sunt cele mai recomandate.

”Pentru o dezvoltare bună a plantei, în primul an dupa plantare, în perioadele foarte călduroase și fără ploaie, este recomandată irigarea o data pe săptămână cu cel puțin 10 litri de apă pentru fiecare plantă. În anul 2 de la plantare, frecvența de irigare poate fi redusă. Foarte important este drenajul corespunzător pentru că apa de ploaie excesiva să se scurgă de pe plantație. Dacă apa va bălti mai multe zile la rând, radacinile plantei vor începe să putrezească”, atrage atenția comerciantul de butași de trandafiri.

Pentru a obține înfloriri abundente, plantele se fertilizează începând cu luna mai cu îngrășăminte minerale complexe ce se găsesc în mod normal la orice magazin de specialitate.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Cultivarea se face toamna sau primăvara

Locul unde se înființează plantația trebuie curățat de buruieni. ”Acest lucru se obține printr-o arătură adâncă în timpul verii când buruienile sunt verzi și discuiri repetate la apariția buruienilor noi. Toamna, înainte de plantare, se fac canalele de drenare a apei de ploile excesive și se sapă gropi in jur de 50x50x50 cm la o distanță de 1,5 metri între rânduri și 1,5 m între plante pe rând. Această distanță este suficientă pentru creșterea optimă a plantelor. Plantarea se va face toamna, în noiembrie, sau primăvara, după ce se dezgheață solul. Cele mai bune plantări sunt cele de toamnă”, a declarat pentru agrointel.ro, Viaceslav Buhna, directorul general al FamousRoses.eu.

Planta are nevoie de o perioadă de repaos vegetativ înainte de înflorire. În regiunile cu un climat temperat cum este România, această cerință este îndeplinită în mod natural datorită temperaturilor scăzute din timpul iernii, când planta își pierde frunzele și intră în repaos vegetativ. ”Odată cu venirea primăverii trandafirii se curăță/taie. Tăierea este o operație foarte importantă la Rosa Damascena. Scopul curățării/tăierii este: păstrarea plantei în forma dorită, îndepărtarea din plantă a părților rănite, bolnave sau prea bătrâne, îndepărtarea mugurilor terminali pentru a opri creșterea în înalțime a plantei și a o ajuta să se dezvolte pe orizontală, să devină mai deasa și, astfel, să producă mai multe ramuri cu flori”, sunt sfaturile specialistului.

Prelucrarea petalelor, imediat după recoltare

Recoltarea florilor se face în primele ore ale dimineții, atunci când florile se deschid. În perioada de vârf, de înflorire, culesul florilor poate continua până dupa-masă pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate să fie culese. Culesul se face în saci de pânză și se transferă imediat în coșuri de răchită sau lăzi bine aerisite. După recoltare, florile trebuiesc prelucrate cât mai repede posibil pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate pentru mai mult de 12 ore își pierd jumătate din proprietăți.

EXITCARD EXITCARD
gradinarit baloti de fan

Cultivarea legumelor în baloți de paie – o tehnică simplă și eficientă pentru suprafețe mici. Funcționează și pentru căpșuni sau plante aromatice!

foto miere falsificata

Ce conține borcanul de miere vândut la promoție cu 9,99 lei? Vezi rezultatul analizelor de laborator!

Lidl Romania

Lidl, făcut praf de un turist străin: La noi în Polonia, aceleași produse sunt cu 50% mai ieftine. Explicația retailerului, taxată de români pe Facebook

sera

Sera îngropată cu care poți produce legume și în miezul iernii. Costă 270 de euro și o poate construi orice gospodar

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Articol reclama pentru cei care vand butasi de trandafiri. Mare afacee mare. Ca si cresterea iepurilor, a viperelor sau cultivarea ciupercilor.
  In Metro este dulceata de trandafir de cea mai buna calitate la 8 lei borcanul de 330 g (TVA inclus). Nu mai vorbesc ca poti lua dulceata de trandafiri din Bulgaria, unde nu te costa ma mult de 5 lei borcanul. 10 lei borcanul de 200 g e o poanta pentru creduli. Poate… daca faci un produs de exceptie, cu ambalaj artistic, daca devii cunoscut si iti faci clienti la export. Dar astea se obtin dupa multi, multi ani de munca, timp in care poti sa dai faliment de 10 ori.

  RĂSPUNDE
 2. Aia de la metro sau aiurea la pretul ala contine pectina,coloranti si aditivi ! Citeste eticheta sa te convingi ! E prea multa dulceata de trandafiri in comert ca sa fie facuta curat ! Asta e ca vinu de Pietroasa…sute de mii sticle in comert peste capacitatea de productie.

  RĂSPUNDE
 3. Foarte interensant articolul, acum am inteles de ce mie mi s-a uscat trandafirii de dulceata pe care ii plantasem in gradina.Acum cand o sa mai plantez sigur o sa-i ud mai des,cel putin in primul an.
  Multumesc inca o data pentru informatie.

  RĂSPUNDE
 4. E o gluma pretul de 5,20 euro pe butas ! Am luat la 6 lei butasul,remontant,am 600 butasi si am vandut borcanul de 450 grame cu 9 lei ! Multe preturi sunt umflate in Romania,dar mai gasesti si oameni onesti care stiu pretul corect !

  RĂSPUNDE
 5. Nu-i gluma bre. Astia vor sa vanda butasu cu 5 euro. Ce conteza ca pretul pietei e 6 lei?
  Nu vezi ca scrie clar ca daca iei de la ei, vinzi borcanu de 200 g cu 10 lei. Doar nu crezi ca mint la ziar?
  Tu daca ai dat 450 g de dulceata cu 9 lei inseamna ca ai pus pectina, coloranti si aditivi in ea. Ca asa-i si la vinu de Pietroasa.

  RĂSPUNDE
 6. Geo,esti in eroare majora si asta pentru ca nu te ocupi in mod direct de afacerea asta ! Hai sa-ti povestesc ceva ..in iunie am dat un tel.la Raureni sa vad cat platesc ei pe kg. de petale. Mi-au spus ,printre altele,ca ei au facut achizitiile de petale pentru anul asta (iunie 2013) ! Ceea ce explica continutul pe care il au ei la acest produs.Mi-am extins analiza la producatorii industriali(ca la ei m-am referit cand ma facut comparatia cu vinul de Pietroasa) si am ajuns la concluzia ca produsele sunt false ! Stii de ce? Pentru ca 3 borcane de dulceata se fac dintr-un kg de petale ! Or nu exista plantatii comerciale in Romania (cum sunt livezile de exemplu) care sa furnizeze tone de petale lunar pentru a exista in comert sute de mii de borcane cu un continut curat ! Repet,ma refer la producatorii industriali ! Cei individuali,care au plantatii mici si vand pe la targuri sau intra in retele de supermarkeuri(vezi sandul de la Auchan de exemplu) au un pret supraevaluat de aici si vanzarile scazute in supermarketuri(este usor de dedus dupa praful depus pe borcane,data fabricatiei si culoarea gri a produsului si nu rosu aprins-aici si de la o reteta prost aplicata se poate decolara)! Producatorii industriali au mers pe un trend al pietei de dulceturi traditionale,bio etc.si au invadat piata cu produse neconforme(vezi de ex.”gemul” de zmeura care numai gem nu este..eventual gem de durere dupa cum este facut-bine la 6 lei ) . Pretul de cost al meu real este de 3 lei ! Puteam sa cer un pret de 20 lei nu zic nu sau 30 ! Dar piata din Romania nu poate absorbi preturi de genul asta ! Consumatorul roman se uita la bani ! Iti cumpara odata 200 grame la 13 lei(pret Auchan) de curiozitate ! Dar nu va cumpara constant ! FIecare face cum crede ! Pe mine ma intereseaza sa respect clientul prin calitate,pret si cantitate ! Am umblat destul prin lume sa pot afirma ca in Ro preturile sunt prea umflate la toate alimentele,bio sau ne-bio !

  RĂSPUNDE
 7. salut vlad .. o adresa de facebook sau un numar de telefon sa-ti dau un telefon poti posta ?? vreau sa stam putin de vorba deoarece ai perfecta dreptate cu ceea ce ai scris ….. mersi mult

  RĂSPUNDE
 8. Salut pe toata lumea.Sa stiti ca VLAD,are dreptate in tot ce spune.Am fost in 2013 la Ucea,la fam.Florea,si mi-a explicat aprox. la fel ca Vlad.Nu tot ce scrie pe net este si real.Si eu doresc sa infiintez o micro ferma de trandafiri.Acum am achizitionat un teren de 50 ari.Problema cea mai mare este achizitia de butasi de calitate.Cine poate sa ma ajute pt. la toamna2014,va rog sa ma contacteze pe facebook.-ultimul dor.Multumesc.

  RĂSPUNDE
 9. Buna ziua,
  Imi doresc mult sa cumpar 100 buc trandafir de dulceata rosa damascena in noiembrie, caut de mult timp si nu gasesc.Pretul de 5 Euro mi se pare mult exagerat, iar ofertele de pe internet nu mi-au inspirat incredere.Multumec anticipat pentru ajutor.

  RĂSPUNDE
 10. si eu cred ca producatorii industriali falsifica continutul. Am facut acasa un borcan de 250 gr de dulceata din cca 300 gr de petale iar un borcanele de Raureni abia gasesti 10 petale…

  RĂSPUNDE
 11. ASUBIECT FOARTE INTEREANT SI DE RETINUT, MI SE PARE CA SI NISTE PENSIONARI MERITA SA INCERCE, VOIFACE O DOCUMENTARE MAI LARGA, fELICITARI PENTRU CEI CE SE OCUPA DE TRANDAFIRII DE DULCEATA, SANATATE

  RĂSPUNDE
 12. aCEST SOI ROSA DAMASCENA ESTE CEL MAI BUN ? VA ROG SA-MI SCRIETI DE UNDE POT CUMPARA CCA 10 BUTASI DE TRANDAFIR DIN ACEST SOI SAU ALTUL BUN ? MULTUMESC

  RĂSPUNDE
 13. Da,cred ca se poate Dulceta de trandafiri e o delicatesa si la noi acasa…Felicitari celor care se ocupa de aceasta afacere parfumata….

  RĂSPUNDE
 14. Pt IRIGATII …. de la Soare:
  Sisteme solare de pompare a apei provenita din foraje, captari pe rauri, lacuri etc, destinate

  sistemelor de irigatii, amenajarilor piscicole, alimentarii cu apa a fermelor, sau oricaror aplicatii care

  necesita pomparea apei in zone unde nu exista retea electrica.

  Aceste pompe pot acoperi un domeniu larg de aplicatii, putand asigura debite pana la 305 metri

  cubi de apa pe ora (3.450 metri cubi / zi), sau inaltimi de pompare pana la 450 de metri coloana de

  apa (aproximativ 45 bari), puterea lor maxima ajungand pana la 25 kVA.

  Provenind de la soare, energia necesara actionarii pompelor este complet gratuita, iar sistemul

  nu necesita acumulatori pentru a functiona. Daca totusi se doreste, pentru puteri pana la 1,8 kW

  instalatiile pot fi echipate si cu acumulatori pentru utilizarea pompei si pe durata noptii,. Optional

  se poate livra si un echipament cu ajutorul caruia orice sistem mai mic de 9 kW poate functiona

  cu energie electrica de la retea, generator electric, sau orice alta sursa de curent electric de putere

  corespunzatoare, indiferent de tensiunea pe care o poate furniza.

  Tinand cont de durata de viata de peste 25 de ani a panourilor solare care le furnizeaza energia

  electrica, aceste sisteme sunt echipate cu pompe cu motoare electrice fara perii, avand garantie 2 ani

  si durata medie de viata 10 ani, perioada in care practic nu necesita nici un fel de intretinere.

  In functie de domeniul de utilizare, amortizarea investitiei poate dura intre 1 si 5 ani, iar

  fiabilitatea ridicata a produselor are la baza o experienta de peste 20 de ani in domeniu a

  fabricantului german.

  Realizarea parametrilor de functionare solicitati ai instalatiilor se garanteaza prin contract, acestia

  putand fi monitorizati printr-o aplicatie instalata pe telefonul mobil sau optional din orice alt loc

  acolo unde exista comunicare prin retea GSM.

  In sprijinul beneficiarilor care decid sa suplimenteze cantitatea de apa oferim inlocuirea instalatiei

  vechi cu una noua la preturi scazute printr-un sistem de recumparare (buy-back).

  Avand in vedere faptul ca energia electrica provenita de la soare se obtine cu costuri destul de

  mari, se impune ca retelele de apa la care se conecteaza aceste pompe sa fie dimensionate astfel

  incat pierderile hidraulice (de presiune) sa fie minime. In cazul sistemelor de pompare comercializate

  de catre societatea noastra, oferim gratuit calculul de dimensionare al retelei, iar la cererea

  beneficiarului putem furniza si realiza intregul sistem, cu garantarea atingerii tuturor parametrilor

  ceruti.

  Pentru mai multe detalii, vizionarea unor lucrari de referinta sau cereri de oferta va rugam sa ne

  contactati la tel. 0745.048.465 sau la adresa [email protected]

  RĂSPUNDE
 15. de unde pot procura butasi?ma ajuta cineva?

  RĂSPUNDE
 16. Buna ziua. Si eu vreau butasi de calitate, va rog daca stiti o sursa buna si de incredere astept un e-mail.
  Multumesc!

  RĂSPUNDE
 17. Buna ziua,

  Ati primit raspunsul cu privire la achizitionarea de butasi? Si eu sunt interesata, nu vreau sa iau foarte multi, aproximativ 5, pentru o gradina mica. Ma puteti ajuta cu un raspuns? Multumesc!

  RĂSPUNDE
 18. Vlad vreau sa vorbesc si eu cu tine. Cum te pot contacta?

  RĂSPUNDE
 19. am un gard viu de trandafir catarator si produc f.multe petale dar nu le-am recoltat niciodata ca nu pot face dulceata sias vrea sa incep sa recpltez petalele si sa le vind in stare uscata e posibil?,,,exista astfel de cumparatori?va rog sa-mi raspundeti careva daca stiti ca se pot valorifica petalele si in stare uscata!

  RĂSPUNDE
 20. sper sa reusesc si eu dupa toate sfaturile citite

  RĂSPUNDE
 21. as dori si eu catuva butasi. are cineva?

  RĂSPUNDE
 22. lucrez in spania in pomicultura .doresc sa cunosc un anteprenor din romania ce se ocupa cu cultivarea piersicilor.sunt din caracal olt.doresc sa cultiv 2 ha de teren cu piersici in caracal .lucrez in domeniu in spania.telefon romania 0761612722.spania 0034642729165 ptr cuntact.MULTUMESC MULT.

  RĂSPUNDE
 23. lucrez in spania in pomicultura .doresc sa cunosc un anteprenor din romania ce se ocupa cu cultivarea piersicilor.sunt din caracal olt.doresc sa cultiv 2 ha de teren cu piersici in caracal .lucrez in domeniu in spania.telefon romania 0761612722.spania 0034642729165 ptr cuntact.MULTUMESC MULT.procamagdalena yahoo.com

  RĂSPUNDE
 24. foarte frumose si adevarate !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RĂSPUNDE
 25. Buna, de unde ai cumparat butasii?

  RĂSPUNDE
 26. Producator Autorizat de arbor si arbusti ofer spre vanzare Trandafiri de Dulceata la 10 Ron / buc.
  Marin Constant 0732 988 343 0761 723 106
  http://www.sanatatedinplante.ro

  RĂSPUNDE
 27. vand butasi de trandafiri de dulceata numai la comanda (albi si rosii) pret negociabil (5 ron livrare luna mai a anului urmator negociaBIL FUNCTIE DE NR!!!)ptr 2015 rog comenzi pana in 1530sept.2014.

  RĂSPUNDE
 28. Cred ca sant multe greseli, omisiuni si …………Acest trandafir a fost introdus in Romania de subsemnatul. Costul unui butas, de fapt al unei plante este super unflat. este important a folosi, pentru dulceata anumite varietati ce au productie mare de petale si a caror rezistenta la conditiile pedoclimatice de la noi permite. Nu este simplu poti sa nimeresti sau nu.

  RĂSPUNDE
 29. sunt sensibili la fainare

  RĂSPUNDE
 30. se inmultesc foarte usor atat prin butasire cit si prin altoire

  RĂSPUNDE
 31. poza de profil este un trandafir de dulceata am mai multe soiuri

  RĂSPUNDE
 32. Buna ziua! Am primit si eu niste butasi de trandafir de dulceata.si cum afara e foarte frig si pamantul inghetat,as dori sa stiu cand pot sa-i plantez,si cum se pot pastra pana in primavara(daca se planteaza atunci). Va multumesc!

  RĂSPUNDE
 33. Pentru cei interesati de trandafiri de dulceata de calitate va rog sa vizionati tutorialele noastre de pe youtube
  https://www.youtube.com/watch?v=HVRvSvxNhVM
  https://www.youtube.com/watch?v=80INzHComh0

  Trandafirul Rose de Rescht este ideal pentru prepararea dulceturilor, siropurilor,serbeturilor ,etc datorita parfumului deosebit pe care il are.
  Infloreste din luna mai pana cand da gerul ( se poate vedea pe youtube )
  Marin Constantin tel 0732988343 sau 0761723106
  websait http://www.sanatatedinplante.ro

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES