Ştiri agricole

Republica Moldova produce anul acesta vinuri mai puţine dar mai bune

Vinul obţinut din strugurii de anul acesta va fi unul bun, dar nu şi suficient de mult pentru a-i feri pe podgorenii basarabeni de pierderile din producţie.

Numărul mare de zile însorite din aceasta vară a ajutat boabele de strugure să îşi accentueze trăsăturile care asigură calitatea vinului obţinut din ele dar lipsa ploilor a adus pierderi recoltei.

Vinurile nobile vor fi mai scumpe cu 10-15%, estimează Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect, citat de  postul de radio Vocea Basarabiei, tot el adăugând că recolta va fi sub media anilor trecuţi.

Republica Moldova deţine 107.000 de hectare de vie destinate producţiei comerciale şi aproximativ 40.000 în cadrul micilor gospodării.

În sectorul comercial, aproape în întregime privatizat,  predomină soiurile europene – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir – urmate de cele caucaziene.

Doar 15% din cantitatea de vin produsă în Republica Moldova este destinată pieţei locale, cea mai mare parte – 85% – luând drumul străinătăţii. De altfel, vinul este unul dintre cele mai cunoscute produse de export ale Republicii Moldova.

Principalele pieţe de export sînt cele ale ţărilor din fosta Uniune Sovietică, unde “brandul” vinurilor basarabene este deja unul cunoscut şi apreciat, spre acestea îndreptându-se între 80% şi 90% din total.

Rusia este nu doar principalul cumpărător de vinuri basarabene dar este de asemenea împlicată prin achiziţiile realizate în procesul de privatizare din Republica Moldova şi în producţia de vin din această ţară.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu