• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Intuiție feminină în agricultură: Flerul și experiența Tatianei Pavliuc, cea mai apreciată femeie-fermier de peste Prut

    agrointeligenta.ro -

    Tatiana Pavliuc este directoarea unei prospere firme agricole din Ocniţa, specializată în producţia de mere, dar și în alte culturi, moldoveanca fiind cea mai cunoscută femeie care activează în domeniul agricol de peste Prut. Recent, ea a deics să investească în utilaje americane și a trecut la tehnologia ”no till” cu care și-a dublat recoltele.

    Destrămarea colhozului Maiac din satul Bîrlădeni, raionul Ocniţa a însemnat pentru Tatiana Pavliuc un nou început. După ce a lucrat peste 15 ani în calitate de economistă, sătenii care îi cunoşteau capacităţile au insistat ca ea să devină directoarea firmei agricole înfiinţate pe ”ruinele” colhozului. ”Eu le-am spus oamenilor că vin şi lucrez, doar dacă vor avea încredere în mine. Dacă nu, îmi iau poşeta şi am plecat. Trebuie să existe încredere faţă de conducător şi oamenii m-au înţeles”, povesteşte Tatiana Pavliuc.

    Şi-a asumat riscuri chiar de la început şi a luat primul credit în valoare de 50 de mii de lei. ”Tot ce vedeţi astăzi aici s-a făcut prin muncă„, povesteşte Tatiana jurnaliștilor de la portalul pentruea.md.

    Femeia-fermier consideră că multe companii agricole au falimentat, pentru că au recurs la barter. ”Ceea ce ne-a făcut pe noi să supravieţuim acelor timpuri a fost că niciodată n-am facut barter. Eu am cumpărat producţia pe bani şi am vândut-o tot pe bani”. între timp afacerea s-a extins. În anul 2000, au sădit 54 de ha de livadă, în 2005 au sădit încă 25 de ha, iar în 2012, livezile s-au mărit cu 67 de ha dotate cu sisteme de irigare. Anul trecut, firma condusă de Tatiana Pavliucavea peste 200 de muncitori, iar merele sale sunt exportate în Rusia, Belarus şi Ucraina.

    Recoltă de 10 tone de mazăre la hectar

    Chiar şi în aceste vremuri de criză, când sute de afaceri din agricultura moldovenească se duc de râpă, fermierul Tatiana Pavliuc a reuşit să obţină recolte mari. Anul acesta, doamna agriculturii de peste Prut a avut o recoltă record – 10 tone de mazăre verde la hectar. Performanţa se datorează utilizării tehnicii  de ultimă generaţie în care nu se teme să bage bani frumoși. „Am investit în tehnică. Am luat un tir, semănătoarea germană şi aplicăm metoda performantă de creştere a culturilor”, a explicat protagonista pentru Teleradio Moldova

    Tatiana Pavliuc a probat în acest an metoda americană de prelucrare a pământului – ”no till”, prin care solul nu se ară, ci se afânează profund cu tehnică specială. Pentru asta, fermierul a procurat şi o semănătoare americană, care reduce consumul de carburanţi. Procurarea utilajului a fost susţinută şi de statul moldovean cu 25 la sută. ”Pentru ca pământul nu este arat, umiditatea se păstrează în sol, iar roada este mai bogată. Ea spune că tehnică performantă este mai scumpă, dar şi mai eficientă”.

    tatiana pavliucFamilie frumoasă

    În viaţa de zi cu zi, Tatiana Pavliuc nu este doar un lider al agriculturii de peste Prut, dar şi o mamă şi soţie împlinită. Are doi băieţi, care deja s-au căsătorit şi i-au adus nepoţei. Are un soţ iubitor care a aşteptat-o cu mâncare caldă şi la 4 dimineaţa când se întorcea de la câmp. Tatiana Pavliuc recunoaşte că n-ar renunţa niciodată la agricultură chiar dacă deseori i-a furat din timpul pe care ar fi putut să-l petreacă alături de familie. ”Cînd ajungi la sfârşitul anului simţi o oboseală oarecare, însă oleacă îţi revii şi înainte!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA