• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analist financiar: ”Grâul s-ar putea scumpi în 2014. Este puțin probabilă repetarea unui an la fel de bun ca 2013”

    agrointeligenta.ro -

    Prețul grâului pe plan local ar putea fi relativ stabil în perioada următoare, dar este posibil ca anul viitor să aducă scumpiri de până la 15%, apreciază Claudiu Cazacu, analist-șef XTB România, una dintre cele mai cunoscute platforme de brokeraj. Din punct de vedere statistic, este puțin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România cât și la nivel global.

    ”În prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atât datorită condiţiilor favorabile producţiei interne de anul acesta, cât şi scăderii semnificative a preţului la nivel internaţional. Grâul tranzacționat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în ultimul an, iar leul este la rândul său cu aproape 5,4% mai puternic față de dolar decât acum un an. Astfel, pe piața locală, prețul de achiziție de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut şi, independent de alți factori, deprecierea prețului ar trebui să se reflecte într-o ieftinire a produselor ce au la bază grâul”, a declarat Claudiua Cazacu, analist-șef XTB România.

    183 euro/tonă – prețul mediul al exportului de grâu românesc

    Pe de altă parte, România a realizat exporturi semnificative în ultima perioadă – în luna august, a exportat în afara Uniunii Europene 9,6% din producția totală de grâu (736 mii de tone) la un preț mediu de 183 euro/tonă. Egiptul, care a importat 181 de mii de tone în august, a continuat să fie interesat de grâul românesc, realizând o comandă de 60 de mii de tone în noiembrie, de data aceasta la un preț de 224 euro pe tonă, cu 22,4% mai ridicat. Prețul mai ridicat la export se poate reflecta într-o scumpire și pe piața internă, dar trebuie pus în contextul cererii ridicate din țările arabe.

    Cereale mai ieftine în Bulgaria

    Mai mult, grâul este mai ieftin în Bulgaria, unde prețurile au ajuns în noiembrie să fluctueze la prețuri sub 180 euro/tonă. De altfel, traderii au putut realiza profituri consistente cumpărând grâu ieftin din Bulgaria în vară, depozitându-l și exportându-l ulterior către țările arabe la prețuri în creștere, conform șefului Asociației Naționale a Grânelor din Bulgaria. Prețuri mai coborâte sunt și în Ungaria, unde la jumătatea lui noiembrie prețul pe bursa de la Budapesta se situa la aproximat 164 euro/tonă.

    claudiu cazacu xtb romania

    Pe piețele internaționale, prețul grâului a scăzut cu aproximativ 31,8% în ultimele 17 luni, de la un maxim de 9,37 dolari/bușel în iulie 2012 până la 6,39 dolari pe 10 decembrie 2013. Față de acum un an, prețul este cu 22,5% mai jos. În ultimele 6 luni prețul a fost mai calm, oscilând în jurul unui nivel mediu de 6,75 dolari pe buşel. ”Mișcarea de ieftinire a fost generată inițial de echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă pe final de 2012, urmată de creșterea ofertei anticipate, în prima jumătate a acestui an. Fondurile de investiții și de hedging și-au închis din pozițiile de cumpărare iar investitorii de retail s-au asociat tendinței, mărindu-și volumele pe vânzare. Poziția netă pe vânzare a fondurilor de hedging pe complexul mărfurilor agricole a ajuns la un maxim al anului 2013, potrivit datelor Comisiei de Tranzacţionare Futures a Mărfurilor (CFTC). Pentru grâu poziția netă a celor care mizează pe vânzare a ajuns la 66041 contracte, cea mai mare de când există raportări, din 2006”, explică analistul XTB România.

    Prețul a devenit însă prea mic pentru producători. ”Franța a preferat să își mărească stocurile interne decât să exporte la prețurile curente, iar exemplul ei ar putea fi luat și de alte țări exportatoare. Grâul a avansat temporar în a doua jumătate a lunii noiembrie, pe seama previziunilor că vremea rece din SUA va afecta recolta de iarnă. Cererea la export pentru produsele americane a devenit mai puternică, avantajată de creșterea prețurilor în Rusia, unul dintre cei primii exportatori la nivel mondial, peste cele din piața internațională. Cumpărătorii au fost astfel îndemnați să găsească surse alternative”, susține Claudiu Cazacu pentru agrointel.ro.

    Vânzările efectuate de SUA, cel mai mare exportator din lume, pot crește semnificativ. Grâul inspectat pentru export de autoritățile americane este cu 23% mai mult în săptămâna încheiată pe 28 noiembrie, ceea ce ar putea pune presiune negativă pe prețuri. Pe de altă parte, estimările USDA (Ministerul Agriculturii din SUA) vorbesc de o producție record în sezonul 2013/2014. Dacă se vor confirma estimările de producție și dacă vremea va favorabilă recoltei, o posibilă țintă de preț pentru jumătatea anului viitor se află la 5,5 dolari/bușel, comparativ cu 6,2 – 7 dolari/bușel, intervalul în care oscilează acum prețul grâului la CBOT.

    ”Pentru 2014, estimările ce țin de suprafața cultivată la nivel internațional sunt în creștere de 5 milioane de hectare, până la 225,4 milioane de hectare, cea mai mare suprafață din ultimii 17 ani (International Grain Council). Suprafețele cultivate vor fi mai mari în SUA, UE și China. Un asemenea scenariu ar duce la o scădere în importuri din partea puterii asiatice, care poate influența prin dimensiunea sa balanța cerere/ofertă. Prețul s-ar putea îndrepta astfel spre regiunea de 6 dolari/bușel. Trebuie avut însă în vedere impactul vremii reci din SUA, care, dacă se menține, ar afecta cultura de iarnă, reprezentând trei sferturi din producția totală din SUA. De asemenea, datorită pozițiilor din piață masiv orientate spre vânzare, orice reversare ar aduce o goană după închiderea pozițiilor, instituind o apreciere impulsivă”, este predicația analistului-șef de la XTB România.

    stock-marketCe este XTB România

    X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piaţa de brokeraj în Europa Centrală şi de Est. Înfiinţată în 2002, în Polonia, compania are peste 20 de sucursale în Europa, Asia şi America de Sud. În România, X-Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucureşti S.A. (XTB România) este activă pe piață din 2008. Compania oferă acces la pieţele valutare (forex), de mărfuri şi de capital (acţiuni şi indici bursieri în piețele majore și cele emergente).


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA