• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 cele mai importante investiţii din agribusiness în 2013

    agrointeligenta.ro -

    Un an cu recolte bune a adus şi investiţii pe măsură, semn că o mare parte din fermierii români au reuşit să depăşească impasul financiar cauzat de seceta din 2012.

    Marile ferme au decis să cheltuiască sume importante pentru a dezvolta afacerea, iar AgroIntel vă prezintă cele mai mari şi de impact proiecte românești de agribusiness inaugurate în 2013.

    1.Fabrica de procesare complexă pentru toate tipurile de seminţe oleaginoase Dropia Best din Zimnicea – 35 de milioane de euro. Inagurată în iulie, investiţia celui mai bogat roman, Ioan Niculae a beneficiat de fonduri euroepene de trei milioane de euro, restul sumei reprezentând investiţie proprie. Fabrica are o capacitate de procesare de circa 750 de tone/zi seminţe oleaginoase. „Uleiurile produse în fabrica InterAgro de la Zimnicea vor fi comercializate atât pe piaţa internă, cât şi la export. Până la sfârşitul acestui an se estimează vânzări de aproximativ 20 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat al InterAgro.

    2.Centrală de cogenerare la Turnu Magurele – 21 de milioane de euro. Grupul InterArgro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a investit 21 de milioane de euro, plus TVA, într-o centrală de cogenerare cu o putere de 20 MW, construită în incinta combinatului Donau Chem de la Turnu Magurele. Centrala, a cărei construcţie a început în anul 2008, şi care a fost pusă în funcţiune în ianuarie, dispune de trei grupuri energetice, fiecare de 6,75 MW/h şi trei cazane recuperatoare de abur. Energia electrică produsă va fi destinată consumului combinatului pentru producţia de îngrăşăminte chimice, iar aburul va fi utilizat pentru consumul tehnologic propriu.

    3.Două silozuri de câte 60.000 de tone fiecare au început să fie ridicate de Cerealcom Dolj, companie deţinută de Mihai Anghel – 8,5 milioane de euro. Antreprenorul a anunţat construirea a două noi silozuri în localităţile Segarcea şi Portăreşti, în apropierea fermelor de 25.000 de hectare lucrate de grupul din Dolj. ”Este un proiect nou. În apropierea fermelor de la Segarcea şi Portăreşti aveam silozuri de capacitate mai mică. Este vorba despre o optimizare a costurilor logistice”, a declarat Mihai Anghel pentru Ziarul Financiar.

    4.Utilaje moderne pentru două noi ferme Transavia – 5 milioane de euro. Compania Transavia a anunțat în noiembrie înființarea a două noi ferme vegetale la Ciuguzel (jud. Alba) și Sâmboleni (jud. Cluj). Pentru dotarea tehnologică a noilor ferme vegetale, Transavia a investit exclusiv din surse proprii, 5 milioane de euro pentru achiziționarea de mașini agricole John Deere de la reprezentantul local, compania IPSO Agricultură România.

    5.Prima staţie românească de producere a energiei pe bază de biogaz – 5 milioane de euro. Genesis Biopartner, holding românesc format din Baupartner România şi Vireo Energy Suedia, a anunţat, în iulie, inaugurarea primei staţii româneşti de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz. Staţia de biogaz construită la Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, este un proiect iniţiat, dezvoltat şi finantat integral de Genesis Biopartener şi are o capacitate de 1MW/h electric şi 1,2MW/h termic şi procesează zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic, iar proiectul a presupus o investiţie de aproximativ cinci milioane de euro. Primul beneficiar este fabrica de mezeluri CrisTim, patronată de Radu Timiş, care, în urma investiţiei, a beneficiat de o scădere a costului pentru producerea energiei termice, precum şi de o gestionare eficienţă a deşeurilor rezultate din procesarea cărnii.

    Tranzacţie ”cu cântec” pe piaţa terenurilor agricole

    Achiziţia a 290 de hectare de teren agricol în comuna Nana , judeţul Călăraşi – 1,3 milioane de euro. La începutul lunii noiembrie, Ioana Băsescu a confirmat că a cumpărat 290,41 hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi. „În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, a arătat Ioana Băsescu într-o precizare trimisă presei. Investiţia a fost apreciată ca fiind una record pentru o persoană fizică din România, iar Parlamentul a votat luna aceasta înfiinţarea unei comisii care să ancheteze modul în care s-a făcut tranzacţia şi s-a acordat împrumutul de către CEC Bank.

    Articolul a fost publicat în ediția de decembrie a revistei Agrointeligența


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA