• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un apicultor ieșean i-a scris președintelui Băsescu: ”Vă solicit să procedați la trimiterea către Parlament pentru reexaminare a Legii Apiculturii”

    agrointeligenta.ro -

    Sebastian Tătaru este un apicultor din județul Iași care, la fel ca mulți alții din branșa sa, este nemulțumit de forma în care, pe 10 decembrie, Camera Deputaților a adoptat Legea apiculturii. Ieșeanul a decis să nu se resemneze, așa că i-a scris președintelui Traian Băsescu, solicitându-i să nu promulge legea, ci să o trimită înapoi la Parlament, pentru reexaminare.

    Apicultorul i-a transmis președintelui Băsescu și o motivare a cererii sale. Prin textul legii, la art. 2, scrie: activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică ale cărei familii de albine sunt înscrise în Registrul agricol, înregistrate/autorizate la Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, deţine carnetul de stupină, şi are familiile de albine identificate în sistemul unitar de identificare a stupinelor şi stupilor” si art. 5 lit ţ) “carnet de stupină – document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care conţine informaţii cu privire la mişcarea efectivului, starea de sănătate şi întreţinere a fiecărei familii de albine, tratamentele efectuate, deplasările în pastoral, precum şi alte operaţiuni din domeniul apicol”.

    ”Acest articol încalcă un drept fundamental garantat de Constituția României, și anume: dreptul la liberă asociere. Prin exprimarea de la art. 2 si art. 5 lit.ţ din “Legea Apiculturii” se îngrădește dreptul la libera asociere prin faptul că persoana fizică sau juridică care practică sau va practica activitatea de apicultură este obligată, împotriva voinței sale și a prevederilor Constituției României, de a se asocia”, explică Sebastian Tătaru.

    Ca suport în favoarea celor susținute de ieșean, el amintește adresa transmisă Camerei Deputaților de Asociația Crescătorilor de Albine din România care explică, de asemenea, de ce proiectul legislativ de la acea vreme încalcă drepturi constituționale.

    A făcut publică scrisoarea

    ”Domnule Președinte Traian Băsescu, în calitate de cetățean al României, cu obligații și drepturi garantate de Constituția României, vă solicit ca, în conformitate cu atribuțiile Președintelui României, să procedați la trimiterea către Parlament pentru reexaminare a “Legii Apiculturii”. Apelez la această formulă întrucat eu, în calitate de cetățean al României, cu obligații și drepturi, nu am posibilitatea legală de a participa la îndreptarea acestor erori care afectează mii, zeci de mii de oameni, decât adresandu-mă Dumneavoastră sau Avocatului Poporului (care ar putea ataca legea la Curtea Constituțioanlă, dar în care nu am încredere!). Îmi rezerv dreptul, tot conform Constituției României unde libertatea de expresie este garantată, să aduc la cunoștința publică acestă scrisoare”, își încheie Sebastian Tătaru scrisoarea transmisă Președinției României, dar și redacției Agrointel.

    Credeți că sunt șanse ca președintele Traian Băsescu să asculte apelul crescătorilor de albine și să trimită Legea Apiculturii înapoi la Parlamanet pentru reexaminare?


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale