• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ACPA România: Bani europeni pentru stimularea consumului de fructe în rândul școlarilor

    agrointeligenta.ro -

    Programul Politicii Agricole Comune-PAC 2020 aduce îmbunătățiri privind încurajarea consumului de fructe în școli, anunță ACPA România – ”Optim Cibum”. Noile reglementări vizează creșterea bugetului total al programului de la 90 la 150 milioane euro, creșterea ratei de co-finanțare UE de la 50-75% la 75-90% și finanțarea măsurilor educaționale adiacente din fondurile UE. În prezent, acestea sunt finanțate exclusiv din fonduri naționale, publice sau private.

    Ajutoarele din partea Uniunii se acordă pentru: aprovizionarea instituțiilor de învățământ cu produse din sectorul fructelor și legumelor, al fructelor și legumelor procesate și al bananelor, destinate copiilor și pentru anumite costuri legate de logistică, precum și de distribuție, echipamente, promovare, monitorizare, evaluare și măsuri de însoțire.

    Statele membre care doresc să participe la program elaborează, la nivel național sau regional, o strategie prealabilă pentru punerea în aplicare a acestuia. Acestea prevăd, de asemenea, măsurile de însoțire necesare pentru a asigura eficacitatea programuluiși care pot include informații privind măsurile educative legate de obiceiurile alimentare sănătoase, lanțurile alimentare locale și lupta împotriva risipei de alimente.

    Cu ocazia elaborării strategiilor lor, statele membre întocmesc o listă a produselor din sectorul fructelor și legumelor, al fructelor și legumelor procesate și al bananelor care vor fi eligibile în cadrul programelor lor.

    Produsele excluse sunt cele care conțin oricare din următoarele:
    -adaos de zahăr
    -adaos de grăsime
    -adaos de sare
    -adaos de îndulcitori

    Statele membre își selecționează produsele pe baza unor criterii obiective care pot include aspecte legate de sănătate și mediu, caracterul sezonier, soiul sau disponibilitatea produsului, acordând prioritate, pe cât posibil, produselor originare din Uniune, în special achizițiilor locale, piețelor locale, lanțurilor de aprovizionare scurte sau beneficiilor pentru mediu.

    Ajutorul Uniunii este alocat fiecărui stat membru în funcție de criterii obiective care au la bază proporția de copii cu vârste între șase și zece ani.

    ACPA România va derula programe de educare pentru ca toți copiii de vârstă școlară să consume fructe și legume proaspete, zilnic, pe termen lung. ACPA România se pronunță pentru un proces de achiziţie conceput în favoarea lanţurilor alimentare scurte, cu fructe și legume românești proaspete,diversificate,aduse de la distanţe reduse.

    Raportul Curții Europene a Auditorilor (CEA) a atras atenția asupra unei mai bune coordonări și sinergii cu mai vechiul program “Laptele în școli” pentru prezentarea unei abordări armonizate a nutriției și pentru gestionarea eficentă a celor două programe special destinate copiilor din școli. Tocmai de aceea, având în vedere implicațiile sociale și din zona sănătății, recent a fost emis și publicat Regulamentul(UE) Nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului UE care reglementează, prin Anexa V, Lista produselor excluse din programele de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, cofinanțate prin ajutor din partea Uniunii, în conformitate cu articolul 23,aliniat 3.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului