• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ungurii dau târcoale în zona Careiului. Au solicitat deja oferte de preț și ar vrea să cumpere ferme întregi

    agrointeligenta.ro -

    Nici nu a apărut încă legea privind liberalizarea achiziţiilor de terenuri, căci fermierii din Ungaria au şi început să se intereseze de achiziţia de terenuri în zona Careiului. Deocamdată a fost vorba de o simplă tatonare de teren, însă fermierul din Ungaria pare să fie extrem de hotărât din moment ce a solicitat inclusiv oferte de preţ din partea fermierilor din Carei cu care a discutat. Acesta s-a arătat dispus să cumpere terenuri, grajduri şi chiar ferme întregi.

    Liberalizarea pieţei n-a produs nelinişte

    Din cauza asociaţiilor agricole puternice, zona Careiului părea a fi la prima vedere o zonă în care eventualii cetăţeni străini ar fi găsit foarte greu terenuri de vânzare. Din cauza pământului foarte roditor, vânzările parcelelor mari de terenuri sunt destul de rare. Vânzătorii de suprafeţe mici de teren îşi găsesc imediat clienţi în rândul proprietarilor care deţin parcele în vecinătate.

    Tocmai din aceste motive, până în prezent, cetăţenii italieni, austrieci sau spanioli, care au ajuns să controleze circa 10% din suprafaţa agricolă a judeţului nostru, n-au reuşit să se impună în zona Careiului. Astfel că liberalizarea achiziţiei de terenuri pentru cetăţenii străini nu a stârnit prea mari îngrijorări în zonă.

    Oferte pentru grajduri, terenuri şi ferme întregi

    Cu toate acestea, recent, mai mulţi fermieri din zona Careiului au fost contactaţi de un cetăţean maghiar, ce deţine o puternică crescătorie de porci în judeţul învecinat Szabolcs-Szatmar-Bereg. Acesta a vizitat câteva ferme, arătându-se interesat de achiziţionarea lor. De asemenea, fermierul din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-a arătat interesat să cumpere şi terenurile agricole ale colegilor de breaslă din Carei, dar şi grajdurile deţinute de unii dintre ei.

    Potrivit fermierului Mircea Alexan, a fost vorba de o tatonare a pieţei, fără să se ajungă la nicio înţelegere. Fermierii din zona Careiului au avansat doar sumele pentru care ar fi dispuşi să-şi vândă proprietăţile. Fermierul maghiar a spus că se va gândi la sumele cerute, urmând să le prezinte propria lui ofertă. Nu este exclus ca în viitorul apropiat în zona Careiului să apară şi alţi fermieri din Ungaria, dispuşi să dea bani grei pentru ferme şi terenuri.

    Marile asociaţii nu vor să scape terenurile din mână

    Marile asociaţii agricole din zona Careiului nu par să îşi facă griji prea mari din cauza liberalizării achiziţiilor de terenuri pentru cetăţenii străini. “Piaţa terenurilor agricole este îngheţată în zona Careiului. Terenurile se vând foarte rar. Vestea privind liberalizarea achiziţiilor de terenuri nu a avut deocamdată niciun efect nici asupra vânzărilor, nici asupra preţurilor”, ne-a declarat Liviu Ciucoş, managerul Asociaţiei Agricole Înfrăţirea, una din cele mai importante asociaţii agricole din zona Careiului.

    Marile asociaţii din zonă sunt decise să lupte împotriva eventualilor cetăţeni străini care vor să cumpere pământuri în zona Careiului. “Bineînţeles că nu vom lăsa străinii să cumpere pământ în zonă. Vom încerca să cumpărăm toate terenurile scoase la vânzare pentru a evita fărâmiţarea parcelelor pe care le lucrăm. Ne va ajuta în acest sens şi dreptul de preempţiune”, a adăugat managerul Liviu Ciucoş.

    Străinii au cumpărat judeţul pe bucăţi

    În momentul de faţă, nimeni nu ştie cu exactitate cât teren agricol din judeţ se află sub controlul străinilor, fie că este vorba despre arendare sau despre cumpărare. Până acum legea nu le permitea străinilor să cumpere teren ca persoană fizică, astfel că aceştia trebuiau să-şi înfiinţeze firme în România pentru a putea cumpăra terenuri. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu se ştie cu exactitate câte hectare de teren se află în proprietatea străinilor. Potrivit unor cifre aproximative, obţinute de Gazeta de Nord-Vest la începutul anului trecut, după chestionarea agenţilor agricoli ai primăriilor din judeţ, circa 10% din cele 228.000 de hectare de teren arabil existent în judeţul Satu Mare sunt controlate, sub o formă sau alta, de străini. Cu alte cuvinte, peste 20.000 de hectare de teren este cumpărat sau se află în arendă la firmele deţinute de străini. Pe primul loc din acest punct de vedere sunt italienii, urmaţi de austrieci şi de spanioli.

    Sursa: Gazeta de Nord-Vest


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile