Analize de piaţă

Americanii cred că se vor depăși recoltele de anul trecut. Vezi estimările specialiștilor

În ce privește recolta și rezervele, două surse care alimentează consumul, așteptările sunt optimiste. Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (Food and Agriculture Organization, FAO), Consiliul Internațional al Cerealelor (International Grain Council, ICG) estimează pentru toamna lui 2014 o recoltă globală de grâu de aproape 700 de milioane de tone (cu cel puțin 50 de milioane tone de grâu mai mare ca anul trecut), și o recoltă globală de porumb de aproape 950-1000 milioane tone (cu cel puțin 100 de milioane de tone de porumb mai mare ca anul trecut).

Mai mari vor fi și rezervele, refăcute de recolta bună din toamna anului trecut – astfel, stocurile de grâu sunt estimate a fi în jur de 180 de milioane de tone (cam cu 2-4 milioane de tone de grâu mai mari ca anul trecut), iar cele de porumb în jurul a 160 de milioane de tone de porumb (cam cu 30 de milioane de tone de porumb mai mari ca anul trecut).

În aceste condiții, nici evoluțiile estimate în agricultură, nici datele pieței nu susțin ipoteza unui dezastru alimentar în anul 2014 – cu toată această iarnă atipică.

Lucrul asupra căruia trebuie să ne atragă atenția lipsa iernile de altă dată este schimbarea climatică – nu mai este un scenariu de film hollywoodian cu viitor apocaliptic, nici un documentar de la Telenciclopedia – este, cum s-ar spune, afară, în camp și va trebui să ne gândim la soluții tehnice adecvate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu