Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 09:41 APIA anunță: A început procesarea dosarelor pentru subvențiile fermierilor din eșantionul de control

IERI 19:24 Fermierii au fost MINȚIȚI: APIA nu poate debloca dosarele agricultorilor care au fost în control!

IERI 15:02 Graficul de UDARE a roșiilor! CÂND, CÂT ȘI CUM udăm tomatele încât să nu distrugem recolta!

Highland Scoțian, cea mai nouă rasă de vaci de carne din România, amenință supremația Angus. Fermier: „Sunt mai puțin pretențioase, iar carnea e mai fragedă”

vaci scottish highland

Odată cu dispariția cotelor de lapte începând cu anul viitor, fermierii români se reorientează spre rasele de vaci de carne, mai ales că și cererea pe piață a crescut, iar consumatorii au început să prindă gustul, deși carnea de vită rămâne cea mai scumpă la raft. Dacă până acum, majoritatea celor care au pus bazele unor ferme de vaci de carne s-au orientat către Angus, o rasă la mare modă, o nou intrată pe piața din România le face cu ochiul crescătorilor: vaca de carne Highland Scoțian (Scottish Highland).

Agrointeligența a aflat de la cel mai mare crescător de Highland Scoțian din România, mureșeanul Alin Szakacs care sunt avantajele acestei rase față de concurentul său direct, vaca Angus.

Deși a mai avut afaceri cu bovine la începutul anilor 2000, ferma de Highland din localitatea Vețca, județul Mureș, a început să prindă contur în 2011, când Alin Szakacs a întâlnit un investitor german interesat să facă agricultură în România. ”Partenerul meu în ferma de Highland cumpărase deja ceva pământ. Am amenajat pășunea și apoi ne-am gândit că trebuie să o și valorificăm. El deja creștea aceste vaci de carne în Germania, așa că a fost pasul normal să aducem rasa și în România. Așa a început povestea fermei noastre care, din câte cunosc, are cel mai mare efectiv de Scottish Highland din România”, a declarat pentru Agrointeligența Alin Szakacs.

crescator de vaci highland scotianÎn prezent, ferma din Vețca, Mureș numără 46 de capete din care patru tauri: unul mai mare și trei exemplare tinere. Recent, ferma s-a mărit cu o vițică. ”Anul trecut am avut opt fătări, toate reușite, iar în această fază a afacerii, ne concentrăm pe mărirea efectivului. Ne dorim să ajungem la 100 de capete”, a mai spus pentru Agrointeligența Alin Szakacs.

Exemplarele cu pedigree costă 1.500 de euro

Subvenția de 300 de euro primită pentru un exemplar cu pedigree acoperă costurile furajelor, dar până acum doi ani, Highland Scoțian nu figura printre rasele ”omologate” la noi și existau doar vaci fără pedigree (acum subvenția pentru acestea este de circa 170 de euro/an). Astăzi, interesul pentru Highland al crescătorilor autohtoni de bovine este mare, spune fermieul din Mureș care deja a primit vizita a peste 15 de colegi de breaslă interesați să investească în noua rasă de vaci de carne. ”Noi nu vindem încă din efectivul nostru. Dacă vrea cineva, îi aducem direct din Germania. Prețul unui exemplar, o vițică de 8 luni cu pedigree este de circa 1.500 de euro, iar fără pedigree, prețul este de circa 1.000 de euro”, explică Alin Szakacs.

vaca-scotiana-highland19Nu sunt pretențioase la mâncare

Provocat să compare vacile de carne Highland Scoțian cu ”suratele” din rasa deja populară la noi, Angus, crecătorul din Mureș are numai cuvinte de laudă la adresa noii intrate. ”Un prim avantaj al vacilor Highland este faptul că nu sunt deloc pretențioase la mâncare, ceea ce reduce costurile hranei. Având două straturi de blană, sunt foarte rezistente iarna, stau afară, nu au nevoie de un spațiu care să le protejeze, așa cum este cazul la Angus. S-au adaptat rapid și ușor la clima din România și, în afară de tratamentele specifice speciei, nu necesită îngrijiri suplimentare, nefiind sensibile la boli. Un alt avantaj este temperamentul blând al acestor vaci de carne”, mai spune crescătorul de Highland Scoțian.

Black Highland Cattle Scotland PhotographyCarnea, foarte cerută în străinătate

Dacă ar fi să compari carnea de Angus cu cea de Highland, gurmanzii ar spune că cea din urmă are o carne mai fragedă, cu un gust special, sălbatic, de vânat. De aceea poate și cererea foarte mare de pe piața internațională. ”Noi nu am comercializat carnea pe piața internă. Am dat-o la export în Germania, unde este foarte apreciată și cerută. Se dă cu 24 de euro kilogramul. Acum sunt la mare căutare aceste vaci de carne crescute în condiții foarte bune, de ferme mici. Nu aș putea aprecia ce preț ar avea carnea de Highland în România, pentru că nu m-am gândit la acest aspect. Din câte știu, nu se vinde nicăieri încă, totul pleacă afară. Noi am mai tăiat pentru consumul nostru, am dat prietenilor, chiar unora care au un restaurant, iar lumea a fost dată pe spate de calitatea acestei cărni”, vorbește Alin Szakacs despre Highland Scoțian.

La tăiere, o vițică de Scottish Highland ajunge la 400-500 de kilograme, iar un taur, la 700 de kilograme. Deși el nu încurajează încrucișările, Alin Szakacs spune că a auzit de fermieri care au metisat Scottish Highland cu Sura de Stepă și cu Albatru Belgian.

highland scotian 2Despre vacile de carne Highland

Originare din ținuturile reci ale dealurilor scoțiene, cu mult vânt și ierni geroase, vacile de carne Highland, cunoscute și sub numele de Scottish Highland, se adaptează foarte bine regiunilor cu climate dificile, așa cum este Canada sau țările din centrul și estul Europei. Rasa a fost omologată în 1885, având caracteristică blana deasă, coarnele mari și o calitate deosebită a cărnii. Rezistente la boli, ele pasc aceleași pășuni ca și oile, nasc singure și pot făta până la vârsta de 20 de ani. Highland Scoțian nu se mulge, tot laptele fiind destinat vițeilor.

highland-cattle-lostine-cattle-co-e8d1cb500a488a65

Foto: highlandscotian.ro

EXITCARD EXITCARD
nuca

Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro. Ai nevoie de doar două hectare de teren și 6.000 de euro!

iepuri4

Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri

cel mai vandut

Cel mai ieftin solar din România costă 275 de euro și poate fi livrat oriunde în țară

cultivarea cepei la sticla de plastic

Cum se cultivă ceapa în sticle de plastic…pe pervaz

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Si cam in cat timp ajung la greutatea de sacrificare?

  RĂSPUNDE
 2. La campie sa inteleg ca nu se preteaza nu ?

  RĂSPUNDE
 3. Ce nu se spune in acest articol,este de fapt cel mai important lucru:pentru a fi comestibila carnea ,si frageda,trebuie asteptat minim 2 ani…asta inseamna foarte mult,in comparatie cu Angus.Lucrez in domeniu,in Elvetia,la o ferma de Angus,dar avem si cativa Highlander,doar pentru frumusete.

  RĂSPUNDE
 4. foarte tare cat costa un vitel

  RĂSPUNDE
 5. Niste bazaconii!! Va prevad falimentul foarte rapid. Vaca de carne in Romania este esec total pentru ca pretul pe piata noastra e cu cca 10 la suta mai mare fata de celelalte. Iar gogorita cu vanzarea afara….

  RĂSPUNDE
 6. Sa fie ceva asemanator cu nebunia cu strutii si melcii?

  RĂSPUNDE
 7. Multumesc foarte mult pentru incurajari si optimismul dumneavoastra, nu stiu ce pregatire aveti si in ce domeniu activati, dar comentariul dumneavoastra se incadreaza perfect in categoria celor care sunt, cei mai buni guvernanti, cei mai buni selectioneri, cei mai buni presedinti, cei mai buni…….etc.

  RĂSPUNDE
 8. As dori din tot sufletul sa reusiti in afacerea asta. Sunt vacar de 27 de ani si am 417 VACI.In treaba asta nu-ti trebuie nici incurajari, nici optimism ci un mediu normal de afaceri, in care toate lucrurile sa decurga firesc. Inca odata: MA INDOIESC!!!!!

  RĂSPUNDE
 9. Totul depinde de s.m.z la fiecare rasa si eficienta econimica care se concretizeaza doar la vanzare.
  Costul de productie este foarte important , dar ce nu zice nimeni este pretul la care se comercializeaza la export.La intern pretul deocamdata este chiar caraghios de mic.

  RĂSPUNDE
 10. Cum ramane cu intrebarea legata de zona de campie? Doua straturi de blana la 40 grade la umbra…

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES