• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alertă la grătare: micul este din nou în pericol! La Bruxelles, Spania și Olanda au votat împotrivă, Germania s-a abținut!

    Vlad Macovei -

    Ceea ce părea o formalitate, și anume ca astăzi la Bruxelles micul românesc să intre în legalitate conform reglementărilor europene, s-a dovedit în cele din urmă o luptă comercială pe viață și pe moarte în care produsul nostru tradițional a căzut victimă colaterală.

    Astăzi, Comitetul Permanent pentru Lanț Alimentar și Sănătate Alimentară (SCFCAH), din cadrul Comisiei Europene, Directoratul General pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor, trebuia să ia o decizie privind acceptarea în comercializare a unor aditivi precum bicarbonatul și colorantul carmin, care se regăsesc în compoziția micilor.

    În cadrul acestei reuniuni, conform procedurii, Comisia a supus mai întâi discuţiei proiectul, pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minim 260 voturi din total 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă. Datorită demersurilor realizate de România, o serie de State Membre şi-au revizuit poziţiile în sensul susţinerii propunerii legislative.

    Cu toate că nici un stat membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste State au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, din cauza solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale.

    Război în spatele ușilor închise

    În această situaţie, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările Statelor Membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie.

    Ce s-a întâmplat cu adevărat? Surse de la Bruxelles au explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența că această situație a fost cauzată de reprezentanții Spaniei și ai Olandei, și indirect ai Germaniei. Spaniolii și olandezii aveau și ei o serie de produse tradiționale care însă nu au primit verde pentru a fi incluse pe lista respectivă, unde erau și micii. Văzând că nu au nici o șansă cu propriile produse, Spania și Olanda au decis ”să pună talpă” și României, votând impotriva micilor. În fața acestei opoziții, și Germania a avut la rândul ei o schimbare de poziție și s-a abținut de la vot. Astfel, cvorumul nu a fost atins.

    Micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi provizoriu pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor în discuţie, pe baza unui protocol încheiat între procesatori, Ministerul Agriculturii, Agenția Națională Sanitar-Veterinară și Asociația pentru Protecția Consumatorilor.

    ”Comercializarea pe piaţa internă UE nu ar fi practic posibilă dacă s-ar interpreta stricto-senso legislaţia în vigoare. Totuşi, se acceptă continuarea comercializării ca şi până în prezent, având în vedere că includerea aditivilor necesari pastei de mici este cuprinsă în propunerea de Regulament, că SM nu au respins această propunere şi că procedura de adoptare continuă (nefiind întreruptă) în condiţiile în care discuţiile de astăzi nu au permis încă adoptarea noului Regulament. Ca urmare, nu este exclusă posibilitatea ca un eventual SM să nu accepte pe piaţa sa produsul în cauză. De asemenea, precizăm că prin Acordul semnat anul trecut de Asociaţia Română a Cărnii cu MADR, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA şi ANPC producătorii români au convenit ca până la finalizarea negocierilor producerea şi comercializarea micilor să realizeze doar în România”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Foto: octoberphotos.files.wordpress.com


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale