Utilaje și tehnologii

Un român scrie istorie în agricultura mondială: Invenția sa ajută milioane de fermieri să își valorifice laptele

Un cercetător originar din România a ajuns erou în agricultura mondială. Sorin Grama este unul din fondatorii companiei Promethean Power, care a creat mai multe sisteme de producere și stocare a energiei electrice pentru funcționarea tancurilor de răcirea a laptelui. Invențiile românului sunt folosite deja în localitățile indiene fără curent electric sau unde acesta este ”raționalizat” populației doar pe timp de noapte.

Una dintre problemele majore ale industriei alimentare din India – cel mai mare producător de lapte din lume, este numărul mare de mici crescători care dețin doar două-trei vaci. Aceștia nu au nici o șansă să poată vinde laptele companiilor de procesare, el neputând fi transportat fără a fi trecut înainte prin procesul tehnologic de răcire. Astfel, 50% din lapte ajunge nu să nu fie comercializat.

Sorin Grama, alături de colegii săi de la Promethean Power, a reușit să creeze mai multe sisteme care să salveze laptele micilor fermieri indieni. Cercetătorul român a emigrat în SUA în 1987, urmând studiile Universității din Ohio, unde a obținut diploma de inginer specializat pe partea de electricitate. În 2007, alături de un alt specialist din domeniu, Sam White, a pus bazele unui proiect care a găsit soluții practice pentru fermierii din țări precum India, unde, Grama s-a și stabilit de câțiva ani.

Într-un clip de prezentare al proiectului lor, Grama și White arată că multe dintre satele Indiei sau chiar periferiile orașelor nu au o rețea solidă de electricitate, curentul fiind întrerupt pe timpul zilei pentru a fi redirecționat industriei urbane. Multe asociații de crescători de vaci apelează la generatoare pe carburanți, dar costul acestora face afacerea agricolă una nerentabilă.

Invențiile lui Sorin Grama și ale partenerului său îi ajută pe crescători să își valorifice laptele. Astfel, românul a creat sisteme prin care tancurile de răcire folosesc energie solară sau baterii care pot stoca energia electrică sub formă de energie termală. Ultima soluție este una revoluționară pentru satele care au curent electric continuu doar pe timpul nopții, iar Promethean Power face posibil ca acesta să fie acumulat într-o baterie a cărei energie de răcire se folosește apoi de-a lungul zilei, când fermierii mulg animalele. Cu ajutorul dispozitivelor create de Grama și de White – denumite Rapid Milk Chiller, cele 300.000 de sate de crescători de bovine din India au șansa de a-și valorifica laptele.

Sistemele, disponibile pe piață de anul trecut

Dispozitivele create de Sorin Grama și de Sam White au început să fie vândute în India de la începutul lui 2013, iar costul unui astfel de tanc de răcire variază între 10.000 și 15.000 de dolari.

Pentru moment, sistemele pe bază de energie solară nu sunt disponibile la vânzare, costul lor de producție nefiind competitiv pentru piața din India. Totuși, cei doi cercetători speră ca, pe viitor, să poată extinde și acest proiect.

Clipul de prezentare al Promethean Power

Sorin Grama explică sistemul creat pentru tancurile de răcire

Foto: modernfarmer.com

11 comentarii

  1. Avem romani destepti dar nu stim sa ii pastram in tara ,nu le dam posibilitatea sa-si dezvolte inventiile care ar putea sa ajute poporul roman.Daca nu este politician tot degeaba sau cel putin cumatru cu Ponta sau cineva de la putere .Nu oricine poate sa fie sustinutla noi in tara.

  2. Informatia tehnica, pentru cei interesati si de specialitate, este in video si este explicata destul de clar de inventatori – desi cunoasterea limbii engleze este obligatorie pentru a intelege toate elementele (dar si imaginile sunt concludente).

    Ca si in Romania, India beneficiaza de fonduri de sustinere in agricultura, asa ca finantarea nu se face de catre fiecare fermier in parte (si in Romania, un tanc de racire din minimis se cumpara pe asociatie, nu pe ferma). Fiind 300.000 de sate de crescatori de vaci, si sa fie, in medie, doar 10 in fiecare, rezulta 3 milioane. Sa nu uitam ca populatia Indiei era, in 2012, de 1,2 miliarde, asa ca orice comparatie cu agricultura nationala este un pic inutila.

Scrie un comentariu