• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alertă de inundații: Sute de hectare de teren agricol, deja sub ape în județele Olt și Mehedinți

    agrointeligenta.ro -

    Aproximativ 35 de hectare de teren au fost acoperite de ape vineri, în localitatea mehedințeană Cordun din comuna Corcova, după ce râul Coșuștea a depășit cota de atenție cu 30 de centimetri, urmare a precipitațiilor abundente.

    Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mehedinți, citat de MHalert.ro, parte din cele 35 de hectare de teren inundate este cultivată cu cereale. Astfel: au fost inundate 20 de hectare fânețe, 5 hectare cultivate cu grâu și 10 hectare, teren arabil.

    Localitatea Cordun din comuna Corcova este considerată zonă inundabilă apa ajungând în gospodării după ce râul Coșuștea iese din matcă. Deocamdată însă, apa nu a ajuns în gospodării, fiind depășită doar cota de atenție a râului, cu 30 de centimetri.

    Situație mai gravă în Olt

    Din informaţiile primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, situaţia localităţilor din judeţ afectate de ploi, la ora 20.30, se prezenta astfel: şase localităţi cu probleme din cauza cantităţilor mari de ploie din ultimele zile, fapt ce a dus la inundarea a 30 case, 260 curţi şi grădini, 620 hectare teren arabil şi păşuni.

    Cele mai mari pagube erau semnalate în comuna Şerbăneşti, unde pârâul Dorofei a inundat 20 de case, 120 de curţi şi grădini, 350 de hectare de teren arabil şi păşuni, zece hectare de pădure, 0,5 km de drum judeţean şi doi kilometri de drum comunal.

    În comuna Movileni, acelaşi pârâu Dorofei a inundat: 10 case, 60 de curţi şi grădini, 150 de hectare de teren arabil şi păşuni, 10 podeţe, două poduri, zece podeţe. În comuna Schitu, pârâul Iminog a inundat 75 de curţi şi grădini, 120 de hectare de teren arabil, 1,4 km de drum judeţean, iar o persoană a fost evacuată şi cazată în spaţiile organizate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

    În comuna Brebeni, revărsarea pârâului Dîrjov a inundat trei hectare de teren arabil din şapte gospodării.

    Avertizările meteorologilor

    Hidrologii au instituit, joi, Cod portocaliu de inundații pe Desnățui și afluentul său Terpezița (județul Dolj), Raznic (afluent al Jiului – județul Dolj), Teslui și pe Beica (afluenți ai Oltului inferior – județul Olt), până vineri la ora 18,00. De asemenea, s-a instituit Cod portocaliu, începând de joi, ora 18,00, pe Desnățui și afluentul său Terpezița (județul Dolj), Raznic (afluent al Jiului — județul Dolj), Teslui și pe Beica (afluenți ai Oltului inferior — județul Olt).

    Se menține Codul galben de inundații pe Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), Jiu — sector Filiași — Podari (județul Dolj) și pe unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior (județele Mehedinți, Gorj și Dolj), pe Olteț (județele Gorj și Vâlcea) și pe unii afluenți ai Oltului inferior din județele Olt și Vâlcea.

    Totodată, se instituie Cod galben de joi, ora 21,00, pe râurile din bazinele: Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Călmățui (județul Teleorman) și Neajlov (județele Dâmbovița și Giurgiu).

    Meteorologii avertizează că aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Asigurarea culturilor – un pas necesar pentru stabilitatea financiară a agricultorilor Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h