• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se ascunde în spatele scandalului cărnii ”alterate”: lupta șefului ANPC pentru a-și păstra scaunul și un război politic la Brașov pentru schimbarea șefului DSVSA

    Vlad Macovei -

    În tot acest vârtej al informațiilor pe jumătate verificate legate de tonele de carne cu termenul de valabilitate depășit, este util un demers care să pună lucrurile cap la cap și care să explice de fapt ce se întâmplă în spatele isteriei mediatice.

    Siguranța alimentară a populației este extrem de importantă și nimeni nu ar trebui să se joace cu panica oamenilor doar pentru un politicianism de cea mai joasă speță. Și este de cea mai joasă speță pentru că jonglează cu frica oamenilor. Conform informațiilor furnizate de sursele Agrointeligența din industria alimentară, administrația de stat centrală și locală dar și din zona politică, la această oră se pot afirma niște lucruri extrem de răspicat.

    1. Scandalul cărnii este unul de natură fiscală și nu de siguranța alimentară. DIICOT investighează evaziunea fiscală, dosarul este vechi iar în timpul anchetei s-a intrat în niște depozite unde se aflau și loturi de carne și preparate din carne expirate.

    2. În depozitele respective este normal să se afle aceste loturi, în spații desemnate ca atare, pentru a putea fi distruse. Faptul că într-un depozit se află carne stricată nu înseamnă intenția de a o introduce în consumul populației.

    3. Nu s-a înregistrat nici un caz de toxiinfencție alimentară majoră la nivelul țării în general, și al județelor vizate în particular, care să indice că asemenea loturi de carne au ajuns la consum.

    4. La Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) se află un președinte interimar care a fost numit în funcție după demiterea liberalului Bogdan Nica. Marius Dunca, fost vicepreședinte și actualmente interimar, și-a propus să îi arate premierului Ponta că merită să fie păstrat în funcție și că activitatea sa este de impact. Din păcate Dunca a jucat iresponsabil acest scandal, mediatizarea fiind extrem de riscantă și concentrată pe accentuarea panicii populației pentru a lua prim-planul. ANPC nu are nici specialiștii și nici echipamentul de laborator necesar pentru a face analize. ANPC a intrat în niște depozite unde a găsit carne și preparate din carne cu etichete netraduse sau care indică termen de valabilitate depăși. Nu ne-a spus dacă această carne urma a fi neutralizată. Foarte important, Marius Dunca a fost preşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a Tineretului Social Democrat (TSD). A fost, în perioada iunie – noiembrie 2009, director coordonator al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov.

    5. La Brașov se închide cercul. Pentru că aproape tot tirul mediatic a fost concentrat pe Brașov, unde se fac presiuni din partea unor influenți lideri PSD din zonă de a fi schimbat șeful DSVSA Brașov, Dorin Enache. Protecția Consumatorului Brașov este folosită pe post de bâtă pentru schimbarea lui Enache. Nu există prea multe ce i se pot reproșa lui Enache. Este un profesionist respectat și a reușit câteva performanțe notabile chiar: în perioada Sărbătorilor de Iarnă nu a fost nici un caz de toxiinfecție alimentară în județul Brașov, care gemea de turiști. Din păcate pentru ”puciștii cărnii alterate”, totul a fost dezamorsat la Brașov – carnea respectivă nu era destinată consumului și se afla sub sechestru.

    6. Concluzia: când lupta pentru ocuparea unui scaun sau pentru tragerea unui scaun se ajunge la jocul cu panica populației legată de siguranța alimentară ajungem aici, la isterie colectivă, la scăderea consumului, la producători în faliment, la oameni în șomaj. Uităm prea repede de scandalul cărnii de curcan cu antibiotice de anul trecut. O furtună într-un pahar cu apă care a pus pe butuci un combinat de creștere a păsărilor, culmea, tot din județul Brașov. De abia acest gen de situații reprezintă un caz de afectare a siguranței naționale iar premierul Ponta ar trebui să reacționeze: să îl schimbe din funcție pe Marius Dunca și să ceară oprirea acestui război politic care se poartă înspăimântând fără motiv consumatorii!


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, grindină și vijelii până joi seară. Cantitățile de apă – peste 40 l/mp Cargill va plăti fermierilor din Ucraina prime pentru calitatea solului Oportunitate de investiții în Timiș: Fermă de 1.500 de hectare, la vânzare