• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scumpirea gazelor riscă să pună pe butuci cel mai mare producător de îngrășăminte din România. Directorul Azomureș: ”Dacă Guvernul nu intervine, noi în două săptămâni închidem”

    agrointeligenta.ro -

    Noul preț al gazelor intrat în vigoare de la 1 aprilie amenință să lasă România fără cel mai mare producător autohton de îngrășăminte chimice. Conducerea Combinatului Azomureş din Târgu Mureş a făcut un apel public către Guvernul României să facă demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz pentru că altfel aceştia nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide.

    Directorul Azomureș Mihai Aniței a anunţat săptămâna trecută că societatea poartă negocieri cu producătorii de gaz metan în vederea obţinerii unui preţ acceptabil pentru principala materie primă folosită însă, se pare, nu s-a ajuns încă la nici un rezultat.

    Potrivit lui Aniţei, încă nu există un preţ de referinţă pentru o piaţă liberă sau mecanismele acesteia, iar în aceste condiţii reprezentanţii industriilor care folosesc gazul metan ca materie primă stau în faţa producătorului şi nu pot negocia. „Dacă Guvernul nu clarifică situaţia, noi în două săptămâni trebuie să închidem combinatul şi să anulăm investiţiile, că nu mai suntem sustenabili”, a spus Aniţei.

    Prețul de achiziție al gazului a crescut cu 47% de la 1 ianuarie 2013

    Directorul Azomureș a arătat că, în baza unui memorandum semnat în 2005 de România cu FMI şi Banca Mondială, care prevede liberalizarea progresivă a preţului la gaz pentru industrie până la sfârşitului acestui an, din 1 ianuarie 2013, când a început aplicarea acestei prevederi, preţul la care Azomureş a achiziţionat gazul a crescut cu 47 la sută, iar din luna aprilie ar fi voba de încă 25 la sută.

    Aniţei a afirmat că, în acest context, piaţa gazului nu este liberă, întrucât combinatul nu are prea multe alternative, singurii furnizori de gaz fiind Romgaz şi Petrom, respectiv gazul de import rusesc.

    „Dacă noi vom dispărea de pe piaţă, fiţi siguri că preţul îngrăşămintelor va creşte”, a spus Aniţei.

    3.500 de angajați se pregătesc de șomaj tehnic

    Preşedintele Sindicatului Alternativa 2000 din cadrul SC Azomureş SA Târgu Mureş, Dumitru Boantă, a anunţat vineri, că peste 3.500 de angajaţi din combinatul de îngrăşăminte chimice, inclusiv cei care lucrează la firmele care asigură întreţinerea utilajelor societăţii, riscă să ajungă în şomaj tehnic din cauza deciziei producătorilor de gaze naturale de a majora preţul gazului metan.

    De asemenea, sindicalistul susţine că în situaţia majorării preţului la gazul metan, SC Azomureş SA va fi obligată să suspende sau să sisteze şi programul de modernizare al facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, care este în curs de desfăşurare.

    Combinatul, cumpărat în 2012 de o companie elvețiană

    Azomureș SA este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România și a fost înființat în 1962. Compania produce azotat de amoniu, nitrocalcar, uree, îngrășăminte lichide, îngrășăminte complexe și melamină.

    Compania a fost preluată de la statul român în anul 1998 de cel mai mare producător de îngrășăminte din Turcia, Transworld Fertilizers Holding. În luna martie 2012 combinatul a fost preluat de către compania elvețiană Ameropa Holding AG, prin intermediul Pelican Fertilizers care deține 75,8 % din acțiunile Azomureș. Valoarea tranzacției a fost de 54 de milioane de euro.

    La nivelul anului 2009 60% din producția Azomureș era exportată, iar combinatul a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde de euro, cu un profit de 250 de milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale