• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii și procesatorii s-au unit: ”În România, TVA la carne este de 24% , în Ungaria de 5%. Industria cărnii este sufocată, nu se poate dezvolta”

    agrointeligenta.ro -

    România are un TVA-record raportat la alte state din UE, printre care și Ungaria, care a scăzut acest impozit la 5% începând din acest an. În acest context, producătorii și procesatorii autohtoni de carne au demarat astăzi o campanie pentru a convinge autoritățile, dar și consumatorii că TVA-ul trebuie să fie diferențiat și că, fără această măsură, industria națională va dispărea în câțiva ani.

    Comparația între situația din România și cea a vecinilor din Vest a fost făcută prin puterea exemplului de către Alex Jurconi, președintele Federației PRO AGRO, în cadrul unei conferință de lansare a campaniei ”Taie TVA la carne”.

    Acesta a comparat două bucăți de cotlet de porc, una din producție autohtonă și una din Ungaria, arătând că prima se regăsește în magazine la un preț de 21,69 lei pe kg, cu TVA 24%, respectiv 5,20 lei, în timp ce carnea din Ungaria ajunge pe rafturile lor, transformat în lei, la un preț de 20,76 lei, dar TVA este de 5%, deci numai 1,03 lei. În aceste condiții, în România, prețul la raft al cărnii de porc este de numai 16,49 lei, fără TVA, iar în Ungaria de 22,72 lei. Acest lucru arată că producătorii români lucrează aproape la prețul de cost, iar avantajele de a aduce carne din Ungaria sunt evidente pentru că se aplică doar TVA de numai 5%.

    „Întrebarea noastră este cât mai poate industria cărnii din România să mai suporte această presiune fantastică a taxelor pe valoare adăugată. Practic, același cost de producție îl are atât producătorul român cât și cel maghiar, tehnologiile sunt uniforme, dar noi trebuie să suportăm o valoare adăugată atât de importantă pe produsul nostru. O scădere de TVA ar putea genera o promisiune de preț. Scăderea TVA de la 24% la 5% înseamnă 19 puncte procentuale relative la valoarea adăugată. Aceste 19 puncte reprezintă, de fapt, în prețul final 15%, iar 15% potențială reducere de preț generează suficientă marjă ca noi procesatorii, comercianții și producătorii să putem să ne ajustăm valorile, respectiv vânzarea, iar pe lanț să se obțină prețuri mai mici pentru consumatori, venituri mai bune pentru noi și venituri mai mari la buget”, a explicat Jurconi.

    Alexandru JurconiLa rândul său, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a spus că, în ecuația scăderii TVA-ului la carne și produse din carne trebuie atinși consumatorii, dar și producătorii, procesatorii și Guvernul. ”România a rămas ca o insulă. Dacă ar exista un TVA unitar pentru toată UE, nu ar fi nici o problemă, dar la noi e cel mai mare din toată Europa. În ritmul acesta, vom muta industria carnii în Bulgaria sau Ungaria, iar țara noastră doar va importa”, a subliniat Minea. El a atras atenția că orice finanțist poate confirma că lărgirea bazei de impozitare este soluția pe termen mediu și scurt, nu impozite mari, pe o bază mică, ceea ce nu face decât ”să omoare găina care face ouă de aur”. ”Materii prime vând doar țările bananiere”, a mai spus Minea, făcând referire la faptul că țara noastră a exportat anul trecut cantități record de produse agricole, importând alimente procesate.

    Totodată, președintele Romalimenta a declarat și că un preț mai mic pentru consumatori înseamnă și un acces crescut la alimente sănătoase, la carne de calitate. ”Dacă luăm exemplul la pâine, unde s-a redus TVA la 9%, în vara anului trecut, prețul mediu era de 1,5 lei pentru o pâine, acum e de 1 leu. Cu 1,5 lei, românii pot însă să își permită să aleagă o specialitate mai sănătoasă, nu cea mai ieftină franzelă. La fel va fi și la carne”, a exemplificat Minea.

    Siguranță alimentară mai mare

    Unul dintre marile beneficii ale reducerii TVA la carne nu va fi doar creșterea fiscalizării, dar și o siguranță alimentară întărită, au apreciat reprezentanții din industria cărnii.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului