• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alex Jurconi, PRO AGRO: Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne, începând cu 1 ianuarie 2015

    agrointeligenta.ro -

    Obiectivul nostru este reducerea la 5% a TVA la carne și produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015, a declarat, joi, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale PRO AGRO, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.

    „Trebuie să ne asumăm realist o foaie de parcurs. Vor fi europarlamentarele și este limpede că în următoarele 30-45 de zile, politicienii vor fi puțin dispuși să aibă un dialog pe teme tehnice cum este scăderea TVA. Urmează misiunea FMI din vară, iar până atunci există suficient timp pentru ca noi, asociațiile, împreună cu partenerii noștri Camera Consultanților Fiscali și Asociația Marilor Rețele de Supermarketuri să construim un document de suport. Va fi o primă intervenție a guvernanților către partenerii internaționali. Așteptăm să se concretizeze într-o măsură în cursul toamnei și ne-am dori ca, de la 1 ianuarie 2015, să avem TVA de 5%”, a spus Jurconi, citat de Agerpres.ro.

    Potrivit datelor prezentate de reprezentanții din industria cărnii din România, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne și produse din carne, iar România se numără printre țările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franța, Croația, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda și Malta 0%, restul țărilor înregistrând un nivel între 6% și 21%.

    Conform datelor statistice prezentate de industria cărnii, reducerea evaziunii fiscale este în strictă corelație cu reducerea TVA la alimente, iar acest lucru a fost demonstrat de cifrele înregistrate. Astfel, în anul 1998, când TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea a urcat de la 4,4% din PIB la 8,9% din PIB. După ce TVA a crescut de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% de la 8% din PIB. În mod asemănător, atunci când valoarea TVA a fost redusă s-a constat o reducere a evaziunii fiscale, ceea ce s-a văzut în anul 2000, când taxa pe valoare adăugată a fost micșorată de la 22% la 19%, iar evaziunea „a plonjat” de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.

    Asociațiile patronale din industria cărnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne și preparate din carne precum și o platformă on-line, www.taietva.ro, prin intermediul căreia românii se vor putea implica direct în susținerea acestei campanii și vor putea urmări demersurile făcute în acest sens.

    Valoarea pieței totale de carne, respectiv carne de pui, de porc și preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”