• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oala de lut, cea mai veche și cea mai eficientă soluție pentru irigarea grădinii

    agrointeligenta.ro -

    O tehnică de irigare veche de când lumea a reînviat în ultimii ani și s-a consolidat ca fiind cea mai eficientă soluție pentru irigații în grădină sau pe suprafețe mai mici de teren agricol. Este vorba despre oalele de lut îngropate în pământ și ”alimentate” periodic cu apă ce ajunge în sol prin pereții poroși ai vasului ceramic.

    Vasele ceramice neglazurate sunt folosite de grădinarii și micii fermieri din întreaga lume pentru că reușesc să să ofere rădăcinilor plantelor apa de care au nevoie și sunt durabile. Deși în mod asemănător se poate face irigarea în pământ cu sticle sau recipiente din materiale plastice găurite, oalele de lut sunt preferate pentru că sunt 100% naturale, au un aspect plăcut și sunt mai eficiente.

    Cum se ”instalează”

    Pentru a ”planta” vasul de lut în pământ, este nevoie să sapi o groapă suficient de mare ca să cuprindă oala, lăsând la suprafață doar gâtul alungit al acesteia. Alimentarea cu apă se poate face cu o stropitoare, cu un furtun sau se poate conecta vasul la un sistem automat de alimentare după modelul celui modern de irigații. Pentru ca plantele să primească mereu câtă umidiatate au nevoie, se recomandă ca oala de lut să fie mereu plină pe trei sferturi și gura sa să fie protejată cu un capac pentru ca apa să rămână curată.

    oala de lut in gradina DSCN0646

    Alimentarea cu apă a vasului de irigat se va face în funcție de condițiile de vreme.

    oale de lut pentru irigatiiAvantaje

    Costuri reduse. Pentru că România este o țară cu tradiție în olărit, nu va fi deloc greu să găsești un artizan la care să comanzi vasele de care ai nevoie, exact pe dimensiunile ce se potrivesc grădinii sau fermei tale. Vasele odată cumpărate pot fi folosite timp de mai mulți ani.

    DSC_0197

    Conservarea apei. Plantele vor absorbi apa direct de la sursă și va fi nevoie de o cantitate mult mai mică de apă pentru a iriga decât dacă ai stropi cu un furtun, spre exemplu, iar cea mai mare parte s-ar evapora sau ar rămâne la surprața solului și nu la rădăcini, unde este nevoie.

    Ideală pentru soluri aride. Brazilia, o țară cu o climă uscată a promovat irigarea cu vase încă din 1978, iar rezultatele obținute au fost mai mult decât mulțumitoare. Oalele de lut funcționează chiar și în cele mai aride grădini, în zonele permanent expuse la soare.

    Gestionare naturală a irigării. Nu mai este nevoie să ai mereu grija umidității din solul grădinii. Cu acest sistem, știi că plantele absorb exact cât au nevoie și trebuie doar să verifici, la câteva zile, că vasul mai are apă.

    Mai puține buruieni. Semințele plantate în pământ irigat în stratul profund se dezvoltă mai bine, în timp ce buruienile, ale căror semințe se împrăștie pe sol nu vor beneficia de acest tratament special care să le ajute să se dezvolte.

    100% ecologic. Vasul de lut este produs din pământ așa că în loc să folosești instalații din materiale plastice, acest sistem de irigație își oferă siguranța că nu pui nimic cu risc toxic în solul în care își produci legumele și fructele.

    Dezavantaje

    Greu de instalat. Nu este ușor să sapi o groapă destul de mare cât să se potrivească unui vas de dimensiuni rezonabile.

    Olla.standard 460x345

    Pierderea porozității. În timp, mai ales dacă folosești și fertilizatori lichizi în apă, vasul va dezvolta o peliculă sau porii săi se vor acoperi cu săruri, așa că pereții săi nu vor mai putea să ”transmită” apa la rădăcina plantelor. Vei observa că acest lucru s-a întâmplat dacă apa pe care o pui în vas rămâne acolo sau ajunge mult mai greu în sol, deși precipitațiile lipsesc și solul e uscat.

    Perisabilitate. Un vas de lut se poate sparge ușor, așa că trebuie manevrat cu grijă. El poate să aibă însă crăpături sau imperfecțiuni încă de la momentul în care a fost produs manual, iar aceste ”defecte” vor afecta durabilitatea sa.

    Foto: bigpictureagriculture.com, offthegridnews.com, livefreelivenatural.com


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile