Exportăm 3000 de tone de cireșe în Rusia. Prețul poate depăși 4 euro pentru fructele ce trec de 26 de milimetri în diametru

Pomicultorii români intră în al treilea an de colaborare cu firme rusești pentru exportul de cireșe iar cantitățile au crescut de la an la an. Confom informațiilor obținute în exclusivitate de Agrointeligența, reprezentanții importatorilor ruși s-au aflat zilele acestea în livezile românești și au fost foarte mulțumiți de ce au văzut astfel că în acest an cantitatea pe care o vom exporta în Est poate depăși 3000 de tone.

În 2012 rușii au importat 1000 de tone de cireșe românești, iar anul trecut cantitatea a ajuns la 2000 de tone.

Cireșele pot rămâne proaspete 45 de zile

Pentru transportul cireșelor în condiții optime, fără a apărea modificări organoleptice, temperatura la nivelul sâmburelui trebuie să ajungă la două grade Celsius. Pentru aceasta, cireșele sunt introduse succesiv în băi de apă de 18 grade Celsius, apoi de 3 grade Celsius și apoi sunt depozitate în condiții stricte de refrigerare. Dacă sunt respectate toate condițiile, termenul de valabilitate al cireșelor ajunge la 45 de zile și pot fi transportate fără nicio problemă în orice colț de pe glob. Interesant este că această tehnologie de refrigerare și depozitare ar permite pe piața internă ca o parte din producție să poate fi vândută în a doua parte a verii iar producătorii se pot pune la adăpost de fluctuațiile de preț.

Potrivit informațiilor obținute de Agrointeligența, prețul oferit de ruși anul trecut a început de la doi euro și a ajuns la 4,3 euro pentru cireșele cele mai bune, care au un diamteru cuprins între 26 și 28 de milimetri.

Livezile de unde companiile rusești au precontractat producția sunt situate la Cotnari, în județul Iași (300 de tone), Reghin, județul Mureș (95 de tone), 1 decembrie, județul Ilfov (120 de tone), județul Brăila (400 de tone), Ostrov, județul Călărași (400 de tone). Foarte probabil vor mai exista și alte contractări în perioada următoare.

Be the first to comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*