Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

AZI 15:42 Culturi DISTRUSE de FENOMENE EXTREME! Anunțul comisarului european, Phil Hogan, pentru fermieri!

AZI 13:50 FERMIERII, chemați la APIA! Florin Faur: ”Au la dispoziție 20 de zile, în caz contrar sunt tăiați de la plată”

AZI 11:57 Prognoza agrometeo. Alertă ANM de caniculă și instabilitate

Cultivarea căpșunilor în 2014: Preț la producător de 5 lei/kg și profit de 12.500 de euro la hectar

capsuni-coapte

În localitatea Halmeu din județul Satu-Mare, care asigură jumătate din consumul intern de căpșuni, a început recoltarea fructelor din câmp, cu câteva zile mai devreme decât normal datorită vremii frumoase. De pe vremea lui Ceaușescu, aici exista un CAP care se ocupa exclusiv de cultura căpșunului iar această tradiție a fost moștenită de către fiecare familie din Halmeu. În prezent, aproape 500 de hectare sunt cultivate cu căpșuni în această zonă.

10-12 tone la hectar

Alin Hotea, împreună cu un partener, cultivă căpșuni pe 2,5 hectare în câmp și spune că în acest an recolta va fi de 10-12 tone de căpșune la hectar. ”Este o recoltă foarte bună, nu am avut nicio problemă majoră în acest an. În acest moment, eu vând la angrosiști cu 8 lei kilogramul iar într-o săptămână, maxim 10 zile, prețul va ajunge la 4-5 lei. Consider că în vârf de producție, prețul corect la consumatorul final pentru căpșunile românești ar trebui să fie 6-7 lei. Eu vând peste tot în țară, și la Suceava, și la Alba-Iulia, și la Brașov, și la Iași. Gustul căpșunilor de Halmeu este fără pereche”, spune Alin Hotea (foto jos).ferma de capsuni la halmeucultivator capsuni

Dana și Regina, vedetele show-ului

Fermierul sătmărean s-a orientat exclusiv către soiurile autohtone, pe care le consideră incomparabil mai bune la gust față de cele străine. ”Recent am vorbit cu cineva de la Oradea, care a plantat un soi de la un importator din California tocmai. Producție bune, fructe mari de tot. Însă mi-a zis că nu știa dacă mănâncă căpșune sau castravete. Eu folosesc soiurile Premial, destul de timpuriu însă dulce și aromat, Dana și Regina, niște soiuri apreciate care produc și un aspect comercial bun al căpșunelor”, explică Hotea pentru Agrointeligența.

cules de capsuniCosturi de 4.500 de euro la hectar

Dacă ar fi să dea un sfat celor care doresc să se apuce de această afacere, fermierul spune că cel mai important lucru este gestionarea timpului: ”Este o cultură care necesită multă atenție, multă muncă dacă vrei să iasă recoltă bună și să faci bani. Cât timp te ocupi cu căpșunul, lași altă treabă deoparte. Asta e marele secret din punctul meu de vedere.”

Profitul este bun, dacă luăm un preț mediu și o producție o medie pentru acest an, rezultă un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeași suprafață ajung și la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.

capsuni romanesti cu folie capsuni romanestiDulceața de căpșuni românești ”înghite” mai puțin zahăr

Cel mai mare of al ”căpșunarilor” din Halmeu este că nici un investitor din industria alimentară nu s-a gândit să facă o fabrică de prelucrare a fructelor în zonă. ”E păcat de Dumnezeu. Ce dulceață, ce sirpouri s-ar obține aici. Avantajele ar fi pentru toată lumea, producător, procesator, consumator. Produsele de aici ar fi mult mai ieftine deoarece la căpșunile noastre foarte dulci ar intra mai puțin zahăr în procesul de prelucrare iar produsele finite ar fi mult mai sănătoase. Iar noi, fermierii, am avea mai multă predictibilitate la preț și cantitatea contractată. Poate ne aude cineva și îi vine această idee” este mesajul acestui fermier de nivel mediu din Capitala românească a căpșunului.

Sfat: cum recunoști căpșuna românească

Alin Hotea are un singur sfat pentru consumator, dacă vrea să mănânce un fruct românesc, de calitate, și să evite importurile: ”Mulți vând căpșune din import și zic că sunt românești, autentice. Ca să nu se lase păcăliți de aspect, le recomand celor care merg la piață său la supermarket să ia o căpșună, să închidă ochii și să o guste. Dacă simt o dulceață și un parfum ca în copilărie, atunci e bine. Când guști o căpșună și o și vezi în același timp te pot păcăli un pic simțurile, nu e același lucru. Pentru că căpșună mare, aspectuoasă vizual mai taie un pic din gustul acru și consistența de burete.”

Foto: Facebook/Căpșuni Halmeu

EXITCARD EXITCARD
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ioan Tătăran, crescător de porci Mangaliţa: ”Tot ce scoatem la vânzare se cumpără cât ai bate din palme”

Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

iepuri4

Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri

Iosif Kiss

Afacerea cu nuci în România. Ing. Iosif Kiss: ”Un hectar de livadă de nuc făcut ca la carte generează un venit de minim 10.000 de euro pe an”

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
  1. Ce parere aveti de un profit de40-50.000 de euro la un hectar de mur ?

    RĂSPUNDE
  2. 12 to la ha e o productie modesta, ori nu are soiuri ori nu stie tehnologie. Media e in jur de 20 to pe ha la cei care se respecta ,in Sua e 70 .Ori nu e sincer ori mai are de invatat.

    RĂSPUNDE
  3. Vand capsuni,productie proprie-Teleorman-0762581388

    RĂSPUNDE
  4. buna ziua!murul, profit de 40-50.000 de euro in ce conditii…?! poate dupa ani de zile de munca sau sa fii „profesor-doctor” in cultura murului!

    RĂSPUNDE
  5. CAPSUNI…?! Cred ca orice producator isi doreste sa fie cat mai rentabil… Mijloacele prin care isi mareste productivitatea,este alegerea fiecaruia… Sa spui ca nu sunt bune caspunile din California e putin fortat…,fiecare cu gustul lui! Hai,sa nu mai cultivam cartofi ca nu au gust ca aia din America de Sud!

    RĂSPUNDE
  6. POLOVRAGI, jud Gorj in 8 iunie 2014 va avea loc la Pensiunea Castania Sarbatoarea CAPSUNILOR DE POLOVRAGI! Va invit sa veniti si sa mancati oe saturate capsuni adevarate!

    RĂSPUNDE
  7. Ce tehnologie de fertilizare a aplicat in 2014? Cu un an in urma nu au avut gust de „casravete-carton” cules de pe aceeasi tufa. O fi o greseala a fermierului? Soiurile „noi” sunt problema oare? Tot respectul pentru soiurile autohtone. Recolta bogata!

    RĂSPUNDE
  8. O mica paranteza la:Recent am vorbit cu cineva de la Oradea, care a plantat un soi de la un importator din California tocmai. Producție bune, fructe mari de tot. Însă mi-a zis că nu știa dacă mănâncă căpșune sau castravete.

    RĂSPUNDE
  9. as vrea sa ma apuc de afacereasta dar cum

    RĂSPUNDE
  10. Informatii despre soiuri si productii la capsuni si arbusti gasiti pe site-ul pepinierelehida.ro
    Da, la capsuni se pot obtine productii de 15-25 tone cu un gust excelent. Peste aceste productii, gustul si aroma se diminueaza tot mai mult. Ca sa faci 20 de tone, la capsuni, nu trebuie multe ingrasaminte, uneori se poate depasi aceasta productie numai cu gunoi de grajd. Majoritatea soiurilor straine au un gust excelent daca sunt produse in conditii de fertilizare moderata. Soiurile straine Elsanta, Sonata, Florence si altele au un gust excelent. Soiurile romanesti sau obtinut prin incrucisarea unor soiuri straine. Dati-mi voie sa am rezerve despre castiguri de 50.000 de euro. Noi vindem material saditor in toata tara dar nu am primit astfel de informatii. Daca este adevarat… felicitari.
    Cu stima,
    Dr. ing. Nelu Orlaie
    Pepinierele Hida

    RĂSPUNDE
  11. Buna ziua, vreau sa cultiv soiul Alba. Ce parare aveti despre el ? Cum este gustul fata de alte specii ? Multumesc !

    RĂSPUNDE
  12. Domnilor nu mai vb prostii cu soiurile romanesti sint bune nu zic ca nu, dar si imediat perisabile, eu am adus un soi din spania si nu se compara in veci cu soiurile romanesti, mie mi a dat un kg jumatate per planta,fructe mari si deosebit de aromate, aveau un parfum extraordinar, si si rezistau 2-3 zile fara sa se deteriorrze, atentie in regim eco, fara tratamente sau chimicale, daca vreti dretalii va las num meu 0740494463

    RĂSPUNDE
  13. Ne poti spune numele acelor soiuri spaniole ? Mersi

    RĂSPUNDE
  14. Soiurile, premial, elsanta etc sint net inferioare plantelor ce le am adus eu din spania. La un ha obtii usor 45tone deci dublu fata de soiurile romanesti, si mult mai gustoase, in afara nu au gust ca la grabesc si le baga tot felul de chimicale, asta nu insreamna ca nu au soi bun plus ca nu au pamintul nostru, care detine microelemente naturale

    RĂSPUNDE
  15. Nu ca e secret.

    RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES