Știri

Porcul Mangaliţa: o piaţă pierdută de români şi câştigată de unguri

România a pierdut după 1989 şansa de a fi un exportator important de jambon de Mangalita – o rasă autohtonă de porci – pe piaţa UE, pentru că specialiştii noştri n-au ştiut să aprecieze „grăsimea de calitate”.

Ungurii, în schimb, au profitat din plin şi au devenit principalii furnizori pentru ţările occidentale, unde cererea de Mangaliţa a devenit tot mai mare în ultimii ani. Şi contextul este favorabil, mai ales că nici nu se poate vorbi de o concurenţă acerbă pe piaţă – vorbim mai mult de o nişă cu mare potenţial. La Paris, de exemplu, jambonul de Mangaliţa se vinde cu circa 165 de euro kilogramul.

Porcul cu lână – blana este asemănătoare celei de la oaie şi are trei culori: roşcat, blond sau negru – sau Mangaliţa este o rasă de porc relativ apropiată de cea a mistreţului. Se creşte uşor şi este rezistent la frig. El este apreciat pentru carnea gustoasă şi mai sănătoasă, precum şi pentru grăsimea de bună calitate. De altfel, acest porc este denumit si „uleiul de măsline cu patru picioare”.

„Dacă România ar avea acces la export, altfel ar sta lucrurile. La Suinprod Roman chiar am vrut să extindem efectivele undeva la circa 20.000 de capete în ideea că o să exportăm”, spune Ioan Antoci, directorul Suinprod. A rămâs însă doar la câteva zeci de exemplare în contextul actual.

În România, în prezent, mai există doar câteva mii de porci din rasa Mangaliţa, în special în gospodăriile populaţiei. În sistem industrial, nu există un mare interes pentru această rasă, deoarece la noi nu se face diferenţa „între grăsimile de calitate şi restul”.

Un porc crescut în sistem industrial are în general o cantitate de grăsime de circa 18 kg la 100 kg (animal tranşat) , spre deosebire de rasa Mangaliţa unde grăsimea e mai mult decât dublă. Acesta este şi motivul pentru care porcii din rasa Mangaliţa nu sunt căutaţi de procesatorii locali, ei fiind crescuţi în general pentru obţinerea de produse tradiţionale.

La vecinii unguri în schmb, efectivele de porci din rasa Mangaliţa sunt în creştere de la un an la altul. Carnea este exportată în Spania, Germania, Olanda, Belgia şi Japonia. Principala destinaţie este Spania care importă cantităţi importante de jambon de Mangaliţa. Exporturile merg bine însă şi pe pieţele irlandeze şi belgiene. Numai în Olanda se exportă săptămânal circa o tonă de produse.

Citeşte şi Mangaliţa – “porcul-somon” sau “uleiul de măsline cu patru picioare” – recucereşte Transilvania

EXITCARD EXITCARD

25 Comments on Porcul Mangaliţa: o piaţă pierdută de români şi câştigată de unguri

  1. Am citit toate conversatziile voastre si mi/am dat seama ca santetzi cu totzii niste CRETINI de pretutindeni,care prin orice intermediu doritzi sa iesitzi in evidentza si sa paretzi ce-ia ce nu santezi cretinilor !!!!!!!!!!! Din cauza voastra dobitocilor,bate Romania,Ungaria,Europa,restul lumii ………………….PASUL PE LOC…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Javre ordinare…….,Mangalitza macar produce grasime,carne ,dar VOI producetzi numai paguba adica PAPA ,NANI,CACA si iar de la capat si asta fazetzi zilnik din fatza internetului PANARAMELOR !!!!! vreau sa stiu si eu care dintre voi plateste facturile in locul paritzilor vostrii ?????? AAAAAaaaaaa…………….voi nu avetzi timp ca statzi la barfa pr NET………..Daca din greseala se nimerea vreunul din voi cu mine in camera pe penitenciaru JILAVA,ai dadeam ,,PORCU MEU,, imblanat cu 7 bile,direct in funduletz la ochiul maro,si va garantam eu ca PURCELUL MEU producea si lapte …..si cine nu credea ai dadeam si/n guritza sa/l guste sa convinga………….DAVILAS IN GAOAZA CU MARE GROAZA !!!!!!!!javrelor

  2. Am citit toate conversatziile voastre si mi/am dat seama ca santetzi cu totzii niste CRETINI de pretutindeni,care prin orice intermediu doritzi sa iesitzi in evidentza si sa paretzi ce-ia ce nu santezi cretinilor !!!!!!!!!!! Din cauza voastra dobitocilor,bate Romania,Ungaria,Europa,restul lumii ………………….PASUL PE LOC…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Javre ordinare…….,Mangalitza macar produce grasime,carne ,dar VOI producetzi numai paguba adica PAPA ,NANI,CACA si iar de la capat ANIMALELOR, JIGODIILOR,din cauza voastra sant plecat in America de 23 de ani……………BLESTEMATI SA FITI…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. E simpla, toata povestea asta:

    Hai sa crestem si noi mangalite, sa-i taiem, procesam, si apoi sa-i vindem. Adica sa facem bani.

    Ce-i atat de greu? Doar lenea si infatuarea noastra trebuie invinsa, cumva.

  4. pt day cine tia furat ma pamynturile si traditiile jegos parvenit cu cortul cine stie de unde de a-ti spurcat voi pamyntul asta romynesc esti ungur cred bozgor homosexual

    • Ioane pacat ca nu are tac-tu internet ca sunt sigur ca i-ti baga una in moaca de nici rahat de analiza nu ramanea din tine!De disperare…..cat de tolomac esti!

  5. Nu va mai certati degeaba.Nici daca este rasa pur sange ungureasca sau romaneasca nu intrece la gust porcii parlamentari.de ce dracu nu exportam niste jamboane de PDL-isti,USL-isti etc.? Nici nu va dati seama ce succes ar avea pe piata.Cu exceptia unui jambon de Ponta ,care arata cam scheletic.In schimb unul de Crin sau Blaga va dati seama ca nu ar fi refuzat de nimeni.Ce sa mai vorbim de un jambon de ungur UDMR-ist sau de un mancator de rahat de la Antena 3?

  6. Si cine va opreste acuma ca sa cresteti mangalita?
    Lenea? Sau pentru asta de mai sus, rica (nume de tzigan), tu de ce nu cresti porci? Astepti sa-i creasca altii si sa-i furi, tu?
    Bineinteles ca roman, ca unguru nu fura!

  7. Day, daca taceai filosof ramaneai !
    Si shaorma e arabeasca, numai ca grecii o fac mai gustoasa … did u get the ideea dumbass ?!
    Aveti si voi o problema care va roadeeeeeeeeeeee … si muriti e ciuda … ca porcii de Mangalita !

  8. Nu numai ca furati pamintul, istoria altora, dar furati si porcii.
    Rasa de porci Mangalica este recunoscut pe plan mondial ca o rasa maghiara!
    Hoagării dra.cului!

    • mangalica e o rasa maghiara intradevar. mai nenorocitule cum e rasa magiara? l-ati adus din Asia legat de cal? acum o mie de ani ? sau poate l-ati inventat prin incrucisarea unui papistas ungur si un porc rusesc.

      vinituri sunteti vinituri ati ramas. va agatati de orice ca sa aratati ca apartineti locului. gunoaie infumurate.

    • @rasca: pana sa ii faci pe altii vinituri trebuie sa dovedesti ca tu nu esti, cea ca romanii care au furat chiar si numele propriei natii de la romi, inca nu au facut-o.Voi spuneti ca sunteti aici de mii (sic) ani, si noi sa va credem pe cuvant nu? Natie de papagali smecheri, aia sunteti PS: din moment ce au putut sa inregistreze rasa ca ungureasca in fata unor foruri internationale eu nu m-as indoii de aspectul asta pe baza unui articol pompieristic.Cand ma gandesc ca ati vrut sa ne furati si palinca…

    • O fi porci de la daci si tomani, te pomenesti?
      Asa ca fapt divers, sa sti ca rasa a fost obtinuta undeva in Ungaria, in campia panoniei, si inregistrata in 1805, parca.
      Asa ca poti s-o numesti cum vrei, insa romaneasca nu este rasa. Torusi nu stiu ce va impiedica pe voi romanii acuma ca sa cresteti porci mangalitza. Asteptati ca sa primiti de la politicieni ordin sa cresteti porcii, ca singuri nu puteti decide? Sau muriti de ciuda ca unii au si voi nu. Insa altii lucreaza, da voi nu. Asta este problema. Si nu ca rasa-i ungureasca, nemteasca, sarbeasca, etc.

    • nu are sa va certati de-a moaca , doar zice in articol de ce nu se creste intensiv : este o carne mai scumpa si romanul nu isi permite sa cumpere , si cum la export cu carne de porc nu avem voie ( „preitenii” europeni stiu de ce „) nu putem creste si sa ramanem cu porcii in batatura

    • Roman,lasa-l frate ca atat il duce mintea!Din punctul meu de vedere fie al lui rasa mangalita!Dureros este faptul ca reusita nu este la noi!

    • Foarte interesant de important comentariul tau!Ca sa te linistesc vreau sa iti spun ca rasa mangalita apare deja din era dacica si dovedit faptul ca aceasta rasa se freca de peretele cetatii de la Sarmisegetuza!Te-ai linistit?Absolut razant cu subiectul!

    • Te ambalenzi din prostie. N-a spus nimeni ca „Mangalita” e o rasa creata in Romania. Nu e. Insa era crescuta in numere importante si piata a fost pierduta.
      Ia o pauza si activeaza neuronul.

    • Mersi Dane pentru ca ai inteles esenta articolului si apreciez faptul ca, incerci sa ii bagi in bibilica la unu` de ma sus care este subiectul real!

    • MA BOULE, DU-TU LA CEL PE CARE-L ADORI. PORCII MANGALITA SUNT PORCI ARHAICI SI S-AU FORMAT PE MALURILE RAULUI STEI, (daca vrei sa ai o oarecare, cunoastere) VOI A-TI VENIT DIN STEPELE MONGOLE, DOAR CU CAII, SUB PIELEA DE CAL JUPUIT, PE CARE O NUMEA-TI „SAUA”.TINE-ATI CARNEA SA SE FRAGESEASCA, DE MIRI CE, CHIR SI DE SEMENI, PE CARE II VANATI CA SI PE ANIMALE.ASA CA TACI BOZGORE!!!

    • Oricat s-ar bucura bozgorii, trebuie sa recunoasca ca au buletine de Romania.. respect sau afara cu voi, emigrantilor.

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ungaria: Povestea de succes a porcului de Mangaliţa alimenteaza tendintele nationaliste | Old Click
  2. Mangaliţa alimentează tendinţele naţionaliste | Uniunea Ziariştilor Profesionişti
  3. Crescătorii de mangaliţa au pătruns în hipermarket: “Stăm lângă raft şi le spunem cumpărătorilor povestea porcului-somon” | Vremea noua – Liderul presei vasluiene

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


AGROCONCEPT