• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semnal de alarmă: Coloranții alimentari ajung nestingheriți în farfuriile copiilor

    agrointeligenta.ro -

    Cele mai populare produse alimentare abundă în coloranți. Nu mai este nici un dubiu că această informație este adevărată! Totuși, lumea a fost șocată să afle, de exemplu, că una dintre cele mai populare semi-preparate din Canada conține o cantitate mult prea mare de substanțe colorante, asta în contextul în care, până acum, nimeni nu s-a întrebat de ce acel sortiment era cel mai portocaliu de pe raft!

    Este vorba despre Kraft Mac&Cheese (o specialitate de macaroane cu brânză), un produs care nu lipsea din cele mai multe  frigidere ale familiilor tradiționale americane și canadiene, până când analizele au arătat pericolul pe care consumul lui îl poate reprezenta.

    Cercetătorii de la Universitatea Purdue de Științe Nutriționale din Lafayette, Indiana, au efectuat o analiză amplă privind cantitatea de coloranți folosită în alimentele din consumul zilnici. Rezultatele publicate în Jurnalul de Medicină Pediatrică de luna trecută a șocat pe multă lume, inclusiv pe oamenii de știință.

    Astfel, Laura Stevens, cea care a condus studiul, a recunoscut pentru Modern Farmer că se așteptau ca analizele să dovedească un consum excesiv de coloranți roșii sau portocalii, dar supriza neplăcută a fost să găsească astfel de coloranți chiar și în produse unde, teoretic, nu ar mai fi fost nevoie. Un exemplu a  fost plăcinta cu cireșe, colorată și ea, în ciuda faptului că fructele erau suficiente pentru a da un aspect plăcut și apetisant.

    O altă descoperire a fost folosirea coloranților albaștri și galbeni pentru murături, și chiar și unele sortimente de gheață conțineau pigment alb.

    100 miligrame de coloranți la o singură masă

    Testele efectuate de-a lungul timpului au indicat o relație directă între consumul de coloranți și problemele de comportament ale copiilor, mai ales că încă din anii ‘70s și ‘80 se descoperise că, în medie, un copil ingerează 27 de miligrame de amestec de pigmenți. La acea vreme, această cantitate nu reprezenta un pericol, apreciindu-se că efectele apar la intervale de 50-100 de miligrame, risc imposibil în contextul produselor comercializate la acea vreme pe piață.

    În ziua de astăzi, situația s-a schimbat, iar un copil care mănâncă dulciuri poate ingera 100 de miligrame de colorant la o singură masă!

    Schimbarea politicii marilor companii

    În urma numeroaselor semnale trase de cercetători și de către medici, marile companii se pare că au început să reacționeze și au anunțat că vor reduce și chiar vor elimina coloranții artificiali. O găselniță pentru a liniști rapid consumatorul a fost etichetarea cu produselor ca având în compoziție ”coloranți 100% naturali”. Cea mai mare atenție la această nouă tendință au început să o acorde producătorii de alimente speciale pentru copii.

    Medicii atrag însă atenția că pe piață există încă numeroase produse ”colorate”, care pot reprezenta un pericol mai ales pentru cei mici, așa că părinții sunt sfătuiți să dea o atenție deosebită cantității de alimente pigmentate arficiale pe care le consumă copii lor!


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd