• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liber la tranzacţii: Normele metodologice pentru legea vânzării terenurilor agricole au fost publicate în Monitorul Oficial

    agrointeligenta.ro -

    Ordinul privind aprobarea normelor metodologice pentru legea vânzării terenurilor agricole a fost publicat în Monitorul Oficial, marcând intrarea în vigoare a noilor reglementări prin care cetăţenii români şi străini pot încheia tranzacţii funciare.

    Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan este cel mai controversat act normativ din ultima perioadă în sectorul agricol, dar prevederile legislative aveau nevoie de publicarea normelor metodologice pentru a se aplica.

    Noua lege ce reglementează tranzacţiile cu teren din extravilanul localităţilor impune anumite limite cumpărătorilor şi stabileşte o serie de paşi ce trebuie urmaţi pentrua finalizarea procesului. Principala îngrădire impusă de lege constă în dreptul de preempţiune pe care îl au anumite categorii de persoane: coproprietarii terenurilor scoase la vânzare, arendaşi, proprietari vecini, statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine.

    Totodată, pentru a putea vinde un teren agricol, proprietarii trebuie să depună la primării o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Ulterior, “sarcina” găsirii cumpărătorului care să respecte toate condiţiile legale va fi a structurilor locale şi centrale create în acest sens. Un site specializat a fost creat de MADR pentru a afişarea tuturor ofertelor de vânzare şi de cumpărare a terenurilor agricole, iar organigrama ministerului a fost supliementată cu 16 noi posturi pentru departamentul care va monitoriza piaţa funciară şi aplicarea noilor norme.

    Noile reguli

    Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond
    și de formă prevăzute de Codul civil și a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale. Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere princare solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor. Vânzătorul nu mai este obligat, conform unei variante a proiectului, să identifice singur lista de preemtori.

    În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligaţia să afişeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său și, după caz, pe pagina de internet a acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afişare, ale ofertei de vânzare şi ale documentelor doveditoare. Titularul dreptului de preempţiune trebuie ca,în termenul de 30 de zile să îşi manifeste în scris intenţia de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată.

    Primăria va afişa, în termen de 24 ore de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, datele prevăzute în normele
    metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afişare pe site către structura centrală. În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de rang diferit îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege preemptorul, potenţial cumpărător, şi va comunica numele acestuia primăriei.

    În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de acelaşi rang îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare şi niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege dintre aceştia şi va comunica numele acestuia primăriei.

    “Este un proiect foarte important şi cred că face să se pună accent pe comunităţile locale şi dă românilor posibilitatea de a avea acces la terenul agricol. Prin adoptarea acestui proiect nu am creat mai multă birocraţie, vânzătorii nu trebuie să facă mai multe drumuri, nu plăteşte nicio taxă nouă” a spus, în Parlament, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a declarat însă că este posibilă o ulterioară modificare a altor legi sau chiar a a Codului Fiscal, astfel încât primăriile să nu capete o încărcătură mult mai mare fără a primi în schimb sume din taxe.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte