Cartoful mov, apreciat ca fiind cea mai sănătoasă legumă. Fermier din Piatra Neamț: ”Am contractat 90% din producție înainte de recoltare”

După ce mai multe publicații științifice au decretat cartoful mov ca fiind cea mai sănătoasă legumă din lume, se pare că în câștig ies nu doar consumatorii fideli, ci și fermierii care cultivă această cultură. În România, cartoful mov a fost aclimatizat cu succes de un nemțean care, din datele existe, este primul cultivator al acestei culturi la noi în țară și anul acesta va realiza un profit record de pe urma muncii sale.

Gabi Sandu a însămânțat anul acesta 6.000 de metri pătrați cu cartofi mov, suprafață de pe care speră că recolteze peste 23 de tone de tuberculi. Fermierul spune că anul trecut a avut o recoltă de 30 de tone la hectar, dar anul acesta a mers un pic mai bine și se așteaptă la o producție de 39 de tone la hectar. Recunoaște că în zona lui au fost probleme cu mana, dar a aplicat  tratamentul din timp și acum așteaptă să recolteze în august.

”În ultima perioadă s-a scris mult despre cartoful mov, s-au făcut și reportaje la televizor și lumea a aflat despre această legumă despre care cred că pe bună dreptate își merită numele de cea mai sănătoasă legumă din lume”, a declarat pentru Agrointeligența Gabi Sandu.

Din recolta pe care o așteaptă în această vară, nemțeanul ne-a mărturisit că în proporție de 90% a fost deja contractată, așa că  nu își face griji privind desfacerea cartofilor mov pe piață. Prețul lor a rămas același ca și anul trecut, adică 30 de lei/kilogram, ceea ce face ca încasările să treacă de 150.000 de euro, iar profiturile exploatației din județul Neamț să fie considerabile. ”Dintre cei la care voi livra anul acesta sunt atât restaurante, cât și familii și chiar fermieri care vor ca anul viitor să își înființeze propria plantație de cartofi mov”, ne-a spus cultivatorul legumelor-minune.

Citiți și: Cea mai profitabilă cultură agricolă din România: Cartoful mov aduce câștiguri de peste 200.000 de euro la hectar

Cartoful mov este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. Față de cartoful obișnuit, cel de culoare violetă are mult mai mulți oxidanți, culoarea sa fiind dată de cantitatea mare de antocianine. Acestea sunt  antioxidanți puternici, care protejează organismul de diferite forme de cancer.

Un alt beneficiu important adus corpului de consumul de cartofi violet este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt, margarină sau smântână.

Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


ARIOSO