Burse şi preţuri

Prețul grâului se clatină în urma prăbușirii avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Tragedia avionului prăbușit în condiții suspecte în Ucraina nu rămas fără urmări pe piața grânelor unde țara vecină cu Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori de grâne. La doar o zi după catastrofa aviatică în care și-a pierdut viața și un român, bursa a indicat valori mai mari la trazacțiile de cereale. Se dovedește încă o dată că oamenii care fac afaceri speculează orice pentru a obține profit.

Pe fondul temerilor privind escaladarea unui conflict în zona Ucrainei, dar și a Europei, prețul grâului a crescut la deschiderea burselor din această dimineață. Soia și  porumbul au suferit pierderi la cotație.

Surse americane citate de Agrimoney.com spun că traderii ar putea să își mute momentan atenția din zona grâului către alte tranzacții, în special către cele cu soia. Asta din cauză că piața este apreciată acum, în acest moment dificil, foarte instabilă și nu se știe dacă politica internă a Ucrainei va influența în viitoarea perioadă tranzacțiile internaționale cu cereale.

Mai mult, se ia în considerare și scenariul foarte probabil în care UE va decide să aplice noi sancțiuni Rusiei, blocând astfel accesul acesteia pe piața bursieră. Un fenomen similar a avut loc în această iarnă, când prețul grâului a explodat în preajma conflictelor sociale de la Kiev și de la granița cu Rusia.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu